Μαύρη Αστραπή (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαύρη Αστραπή
ΣκηνοθεσίαΑλεξάντρ Βοιτίνσκι
Ντμίτρι Κισέιλοφ
ΠαραγωγήΤιμούρ Μπεκμαμπέτοφ
ΣενάριοΝτμίτρι Αλέινικοφ
Αλεξάντρ Τατάλ
Αλεξάντρ Βοιτίνσκι
Μιχαήλ Βρουμπέλ
ΠρωταγωνιστέςΓκριγκόρι Ντομπρίγκιν
Γεκατερίνα Βιλκόβα
Ιβάν Ζιντκόφ
ΦωτογραφίαSergey Trofimov
ΜοντάζDmitriy Aleynikov
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios και Focus Features
ΔιανομήUniversal Studios και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag Ρωσία, 26 Δεκεμβρίου 2009
Διάρκεια100 λεπτά
ΠροέλευσηΡωσία
ΓλώσσαΡωσικά

Μαύρη Αστραπή (Ρωσικά: Чёрная Молния, Προφορά: Τσιόρναγια Μόλνιγια), είναι ταινία στο είδος Φαντασίας/Δράση/Περιπέτεια/Θρίλερ, ρωσικής παραγωγής του 2009.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντμίτρι Μάικοφ (Γκριγκόρι Ντομπρίγκιν), είναι ένας συνηθισμένος φοιτητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, ο πατέρας (Σεργκέι Γκαρμάς) του του δίνει δώρο για τα γενέθλιά του ένα μαύρο 1966 GAZ 21 Βόλγα (αυτοκίνητο). Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο, είναι ένα μυστικό προϊόν μιας σοβιετικής σύμβασης, και είναι εξοπλισμένο με κινητήρα πυραύλων. Ο Ντμίτρι ωστόσο δεν υποψιάζεται τίποτε από όλα αυτά. Δεν είναι ακόμα ενθουσιασμένος όταν βρίσκει έναν παλιό δίσκο και μια φωτογραφία των τριών επιστημόνων στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

Ο Ντμίτρι είναι ερωτευμένος με τη συμμαθήτριά του Νάστια Σβετλόβα (Εκατερίνα Βιλκόβα). Ο Ντμίτρι πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει είναι να γίνει εγωιστής. Αυτή η πεποίθηση του γίνεται έμμονη όταν ο Ντμίτρι βλέπει την επιτυχία του φίλου της Νάστιας, Μαξίμ (Ιβάν Ζιντκόφ), που επίσης έχει μια Mercedes.

Ο Ντμίτρι αρχίζει να εργάζεται ως άνθρωπος για παράδοση λουλουδιών. Μαθαίνει για τα ειδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου του εντελώς τυχαία, ενώ οι άνδρες του Βίκτωρ Κουπτσόφ (Βίκτωρ Βερζμπίτσκι) αρχίζουν να τον κυνηγούν. Χάνοντας τον έλεγχο από το ιπτάμενο αυτοκίνητο, ο Ντμίτρι τρακάρει και προσγειώνεται σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Με τη βοήθεια του Μαξ, ο Ντμίτρι είναι σε θέση να ακούσει το δίσκο από το ντουλαπάκι του συνοδηγού. Από το δίσκο, βρίσκει τους επιστήμονες από μία φωτογραφία. Δύο από αυτούς, ο Πάβελ Περεπέλκιν και η Όλγα Ρομαντσέβα αποδεικνύεται ότι είναι ανδρόγυνο. Ο Ντμίτρι, που προσποιείται ότι είναι ένας δημοσιογράφος εφημερίδας, μαθαίνει από αυτούς τα πάντα για το αυτοκίνητο. Η Ρομαντσόβα δίνει στον Ντμίτρι το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου, το οποίο ο τρίτος επιστήμονας, Μιχαήλ Ελίζαροφ το έγραψε. Για αρχή, ο Ντμίτρι απολαμβάνει τις πτήσεις του ιπτάμενου αυτοκινήτου του και να βγάζει πολλά χρήματα από τις γρήγορες παραδόσει που κάνει με το αυτοκίνητο ενώ έχει πολλή κίνηση στον δρόμο της Μόσχας. Αλλά ο πολύ εγωισμός του Ντμίτρι τον κάνει να μη βοηθήσει έναν μαχαιρωμένο άνθρωπο στο δρόμο, ο οποίος αποδεικνύεται ότι είναι ο ίδιος του ο πατέρας.

Ο θάνατος του πατέρα του, αλλάζει προοπτική του Ντμίτρι για τη ζωή. Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για να βοηθάει τους ανθρώπους και γίνεται ένας υπερήρωας. Σύντομα όλοι οι άνθρωποι της πόλης γίνονται φαν του, και οι δημοσιογράφοι του δίνουν το όνομα "Μαύρη Αστραπή".

Εν τω μεταξύ, ο Κουπτσόφ ξεκινά ένα κυνήγι για το νανο-καταλύτη, το οποίο μπορεί να μετατρέψει τη βενζίνη σε καύσιμο πυραύλων, για να τροφοδοτήσει υπόγειο τρυπάνι του. Το τρυπάνι μπορεί να καταστρέψει την πόλη, αλλά και να επιτρέψει στον Κουπτσόφ να πάρει ένα στρώμα διαμαντιών που βρίσκεται κάτω από μία τεκτονική πλάκα. Ο Κουπτσόφ βρίσκει τους επιστήμονες που εργάστηκαν για το ιπτάμενο Βόλγα και τους αναγκάζει να κάνουν μια ένοπλη εκδοχή της "Μαύρης Αστραπής" με τη χρήση της θωρακισμένης του Mercedes. Ο Κουπτσόφ δελεάζει τον Ντμίτρι στην οροφή ενός ουρανοξύστη, αφήνοντας τον Περεπέλκιν, ένας από τους επιστήμονες, να απόδρασει. Ο Κουπτσόφ χτυπά στη συνέχεια την "Μαύρη Αστραπή" με έναν πύραυλο, πριν ο Ντμίτρι καταφέρνει ακόμη να καταπολεμήσει τον κακοποιό, αφαιρεί το νανο-καταλύτη και στέλνει το Βόλγα κάτω από τον πάγο του ποταμού της Μόσχας.

Ο Ντμίτρι δέχεται τηλεφώνημα από τη Νάστια και του λέει ότι τον αγαπά πραγματικά, φέρνοντας τον ήρωα πίσω στις αισθήσεις του. Ο Ντμίτρι θυμάται το back-up nanofuel έκτακτης ανάγκης, το πετά έξω, από κάτω από τον πάγο, και πετά στον Κουπτσόφ με αποτέλεσμα να σώσει τους επιστήμονες και όλη τη Μόσχα με τη σύλληψη του νανο-καταλύτη. Στη συνέχεια γιορτάζει το νέο έτος με την Νάστια, αλλά ο Κουπτσόφ τον κτυπά και παίρνει τη Νάστια ως όμηρο, ώστε να μπορεί να την ανταλλάξει με το νανο-καταλύτη. Πάνω από την Κόκκινη Πλατεία η Νάστια πηδάει έξω από το αυτοκίνητό του Κουπτσόφ και Ντμίτρι την σώζει. Η τελική μάχη μεταξύ των δύο ιπτάμενων αυτοκινήτων στον ουρανό πάνω από τη Μόσχα τελειώνει με τον Ντμίτρι να βγάζει το αυτοκίνητο του Κουπτσόφ και τον Κουπτσόφ, έξω από την ατμόσφαιρα, όπου η Mercedes ξεμένει από nanofuel. Ο Κουπτσόφ επιπλέει στην τροχιά της Γης, ωσότου πεθάνει.

Στο τέλος, ο Ντμίτρι και η Νάστια συναντιούνται στην πλατεία για να γιορτάσουν το νέο έτος μαζί.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γκριγκόρι Ντομπρίγκιν ως Ντμίτρι Μάικοφ/"Μαύρη Αστραπή"
  • Γεκατερίνα Βιλκόβα ως Νάστια Σβετλόβα
  • Βίκτωρ Βερζμπίτσκι ως Καθηγητής Βίκτωρ Κουπτσόφ
  • Σεργκέι Γκαρμάς ως Πάβελ Μάικοφ (Μπαμπάς του Ντμίτρι)
  • Γιελένα Βαλουσκίνα ως Αναστασία Μαικόβα (Μαμά του Ντμίτρι)
  • Κάτια Σταρσόβα ως Τάνια Μαικόβα (Αδερφή του Ντμίτρι)
  • Ιβάν Ζιντκόφ ως Μαξίμ
  • Ίγκορ Σαβότσκιν ως Μπόρια Ιβάνοβιτς
  • Βαλέρι Ζολοτούχιν ως Πάβελ Περεπελκίν
  • Εκατερίνα Βασιλιέβα ως Όλγα Ρομαντσέβα
  • Τζουοσάς Μπουτράιτις ως Μιχαήλ Ελίζαροφ
  • Ντάτο Μπαχτάτζε ως Μπαχράμ Μαχαμέντοβιτς
  • Μιχαήλ Εφρέμοφ ως μεθυσμένος άντρας

Τραγούδια της ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]