Μαυσωλείο του Λανυεζόλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°30′0″N 3°34′17″E / 44.50000°N 3.57139°E / 44.50000; 3.57139

Μαυσωλείο του Λανυεζόλ
Χάρτης
Είδοςμαυσωλείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°30′0″N 3°34′17″E
Διοικητική υπαγωγήLanuéjols[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Έναρξη κατασκευής2ος αιώνας
Υλικάασβεστόλιθος
Προστασίακατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 1840)[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Μαυσωλείο του Λανυεζόλ, βρίσκεται στο Λανυεζόλ (γαλλ. Lanuéjols) του νομού (Λοζέρ) στην πεδιάδα του Βαλντονέ της Γαλλίας, χρονολογείται τον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ. και ανεγέρθηκε από μια πλούσια οικογένεια στην μνήμη των δύο γιων της.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικές ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ταφικό σύνολο ήρθε στο φως το 1813 από τα χώματα λοφίσκου που το κάλυπταν και το 1840, το μνημείο, γνωστό ως « ρωμαϊκός τάφος », τοποθετήθηκε στην λίστα των κατηγοριοποιημένων ιστορικών μνημείων της Γαλλίας.[2] Το 1880, οι βάσεις ενός άλλου μνημείου ήρθαν στο φως, λίγα μέτρα νοτιότερα του μαυσωλείου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευασμένο με μεγάλα κομμάτια ασβεστόλιθου, το μαυσωλείο αυτό είναι τυπικό του αρχιτεκτονικού μοντέλου του « μαυσωλείου-ναού » που διαδόθηκε στις επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ. Η μορφολογία του θυμίζει αυτή των ναών της λατινικής παράδοσης, με σηκό και πρόναο. Η κύρια πρόσοψή του είναι διακοσμημένη με τετράπλευρες στήλες με κίονες σε κορινθιακό ρυθμό και έναν θριγκό με γείσο. Το μνημείο είναι χτισμένο επί ενός βάθρου του οποίου προηγείται ένας πρόναος, ο οποίος αναπαλαιώθηκε το 1999.

Το υπέρθυρο της θύρας του σηκού φέρει την παρακάτω επιγραφή:

« HONOR[I] ET MEMOR[I]AE LVCI(I) POMPON(II) BASSVL(I) ET L(VCII) POMP(ONII) / BALBIN(I) FILIORVM PI(I)SS[I]MORVM LVCIVS IVL[I]VS BASSIANVS PATER / ET POMPONIA REGOLA MATER AEDEM A FVNDAMENTO VS- / QUE CONSVMMAT[I]ONEM EXSTRVXERVNT ET DEDICAVERVNT / CVM AEDIFICIIS CIRCVMIACENTIBVS. »[3] [4]
« Προς τιμήν και εις μνήμην του Λούκιου Πομπόνιου Μπασούλου και του Λούκιου Πομπόνιου Μπαλμπίνου, των πολύ πιστών γιων τους: ο Λούκιος Ιούλιος Μπασιάνος ο πατέρας τους, και η Πομπονία Ρέγκολα, η μητέρα τους, ανήγειραν το μνημείο αυτό από τα θεμέλια έως το στέγαστρο και το αφιέρωσαν όπως και τα γειτονεύοντα κτίσματα. »

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «base Mérimée» (Γαλλικά) Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.
  2. Mérimée, Notice no PA00103833 & Notice no IA48000382, Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.
  3. CIL XIII 1567, in Wolfgang Spickermann, Religion in den germanischen Provinzen Roms, p. 231
  4. Epigraphische Datenbank Clauss-Slaby CIL XIII 01567 : « Honori et memor(i)ae Luci Pompon(i) Bassul(i) et L(uci) Pomp(oni) / Balbin(i) filiorum pi(i)ssimorum L(ucius) Iulius Bassianus pater / et Pomponia Regola mater aedem a fundamento us/que consummationem exstruxerunt et dedicaverunt / cum aedificiis circumiacentibus. »

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ένα τμήμα των πληροφοριών προέρχεται από την ιστοσελίδα του μαυσωλείου του Λανυεζόλ.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός Σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]