Μαυροτσικνιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαυροτσικνιάς
Μαυροτσικνιάς ενώ ψαρεύει
Μαυροτσικνιάς ενώ ψαρεύει
Κατάσταση διατήρησης
Status iucn3.1 LC el.svg
Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Πελεκανόμορφα (Pelecaniformes)
Οικογένεια: Ερωδιίδαι (Ardeidae)
Γένος: Εγρέττα (Egretta) (Forster, 1817)
Είδος: E. ardesiaca
Διώνυμο
Egretta ardesiaca
Wagler, 1827
Egretta ardesiaca

Ο Μαυροτσικνιάς (Egretta ardesiaca) είναι ένα αφρικανικό είδος ερωδιού. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους (42 με 26 εκατοστά ύψος) ερωδιός με μαύρο φτέρωμα και κίτρινα πόδια. Η κατανομή του είδους είναι νοτίως της Σαχάρας και ζει σε ρηχά ανοικτά νερά, κυρίως σε λίμνες με γλυκό νερό. Επίσης μπορεί να βρεθεί σε βάλτους, όχθες ποταμών και σπανιότερα σε πλημμυρισμένα λιβάδια. Η περιοχή αναπαραγωγής του είναι ανάμεσα στη Σενεγάλη και το Σουδάν. Ζει κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Αφρικανικής ηπείρου. Επίσης έχει παρατηρηθεί μία φορά και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα κοντά στο Μεσολόγγι το 2012. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το είδος παρατηρήθηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη.[1] Δεν πρέπει να συγχέεται με ένα άλλο πουλί της οικογένειας των ερωδιίδων που ονομάζεται επίσης μαυροτσικνιάς (Egretta gularis).

Ο μαυροτσικνιάς έχει μια ενδιαφέρουσα μέθοδο κυνηγιού, φέρνει τις φτερούγες του μπροστά, καλύπτοντας κεφάλι και λαιμό. Από μακριά, μοιάζει με ολοστρόγγυλη μαύρη ομπρέλα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Έτσι δημιουργεί ένα σκοτεινό σημείο που προσελκύει τα ψάρια. Μερικοί μαυροτσικνιάδες τρέφονται μοναχικά, ενώ άλλοι σε ομάδες μέχρι και 50 ατόμων. Ο μαυροτσικνιάς κυνηγάει τη μέρα και συγκεκριμένα προτιμάει το ηλιοβασίλεμα. Η κύρια τροφή του είναι ψάρια και σπανιότερα έντομα, οστρακόδερμα και αμφίβια.

Τη νύχτα κουρνιάζουν ομαδικά. Συνήθως ο μαυροτσικνιάς φτιάχνει τη φωλιά του από κλαδιά τα οποία τοποθετεί σε δέντρα, θάμνους ή καλάμια. Φτιάχνουν τις φωλιές τους κατά την περίοδο των βροχών, σχηματίζοντας αποικίες εκατοντάδων ατόμων. Ο μαυροτσικνιάς γεννάει δύο με τρία αυγά μπλε χρώματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]