Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαυρίκιος (δουξ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαυρίκιος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος642
Ιταλία
Αιτία θανάτουαποκεφαλισμός
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔουξ
κυβερνητικός αξιωματούχος
Περίοδος ακμής7ος αιώνας

Ο Μαυρίκιος ήταν βυζαντινός κυβερνήτης του Δουκάτου της Ρώμης με τον τίτλο του χαρτουλάριου και του δουξ κατά τον 7ο αιώνα. Λόγω του αξιώματος του, χαρτουλάριος, είναι αμφίβολο εάν ήταν δούκας της Ρώμης ή απλά εκτέλεσε χρέη δούκα[1].

Στο 639[2] ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος απαίτησε από τον νέο Πάπα Σεβερίνο να υπογράψει μια μονοθελητική διακήρυξη πίστης για να τον αναγνωρίσει. Ο Σεβερίνος αρνήθηκε, ο Ηράκλειος δεν τον αναγνώρισε και έστειλε τον χαρτουλάριο Μαυρίκιο να διαπραγματευτεί με τους παπικούς αξιωματούχους.

Ο Μαυρίκιος φτάνοντας στη Ρώμη ξεσηκώνει τα στρατεύματα εναντίον του νέου πάπα και πολιορκεί το Ανάκτορο του Λατερανού, έδρα τότε του πάπα, όπου μετά από 3 ημέρες το καταλαμβάνει [2]. Ο Μαυρίκιος άνοιξε και λεηλάτησε το θησαυροφυλάκιο της παπικής κατοικίας και καλεί τον Έξαρχο Ραβέννας Ισαάκ, που ήταν ανώτερος του, να έρθει στην πόλη[2]. Ο Ισαάκ έρχεται στη Ρώμη και εξορίζει πολλούς εκκλησιαστικούς αξιωματούχους ενώ από τον θησαυρό ένα μέρος στέλνει στην Κωνσταντινούπολη και άλλο το κράτησε ο ίδιος[2].

Το 642 ο Μαυρίκιος ξεσηκώνεται εναντίον του έξαρχου Ισαάκ και καλεί τον στρατό της πόλης να άρη την πίστη του στο έξαρχο[2]. Ο Ισαάκ τότε στέλνει στρατεύματα στην πόλη με διοικητή τον Ντόνους, ο στρατός του Δουκάτου και οι αξιωματούχοι του εγκαταλείπουν τον Μαυρίκιο και δίνουν πίστη στον Έξαρχο[2]. Ο Μαυρίκιος συλλαμβάνεται και οδηγείται στη Ραβέννα, αλλά στην πορεία προς την Ραβέννα εκτελείται με αποκεφαλισμό[2]. Το κεφάλι του στήθηκε σε ένα κοντάρι για παραδειγματισμό [3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bavant, σελ. 70
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Bavant, σελ. 66
  3. Bavant, σελ. 67

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]