Ματσάρα ντελ Βάλλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματσάρα ντελ Βάλλο

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ματσάρα ντελ Βάλλο
37°39′6″N 12°35′15″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήFree Municipal Consortium of Trapani
ΠροστάτηςVitus
Έκταση274,64 km²[1]
Υψόμετρο8 μέτρα
Πληθυσμός50.039 (1  Ιανουαρίου 2023)[2]
Ταχ. κωδ.91026 και 91020
Τηλ. κωδ.0923
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ματσάρα ντελ Βάλλο (Mazara del Vallo στα ιταλικά και Mazzara στα σιτσιλιάνικα) είναι πόλη και κοινότητα στην Ιταλική επαρχία του Τράπανι στη νοτιοδυτική Σικελία, βρίσκεται στη δυτική όχθη από το στόμιο του ποταμού Ματσάρα. Η έκταση της πόλης είναι 274.64 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός σύμφωνα με την Απογραφή του 2018 51.488 κάτοικοι, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 190 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.[3][4] Η Ματσάρα ντελ Βάλλο συνορεύει με τις κοινότητες Καστελβετράνο, Μαρσάλα, Πετροσίνο και Σαλέμι.[5] Αποτελεί μεγάλο αγροτικό και αλιευτικό κέντρο, το λιμάνι του παρέχει καταφύγιο στον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ιταλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "Πλατεία της Δημοκρατίας" στη Ματσάρα ντελ Βάλλο.

Η Ματσάρα ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.X. από τους Φοίνικες, πήρε το όνομα "Ματσάρ" που σημαίνει "βράχος", την κατέλαβαν διαδοχικά οι Έλληνες, η Καρχηδόνα, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Βάνδαλοι, οι Οστρογότθοι, η Βυζαντινή αυτοκρατορία και οι Άραβες (827). Οι Άραβες μοίρασαν τη Σικελία σε τρεις επαρχίες: τη Βαλ ντι Νότο, τη Βαλ Ντεμονέ και τη Βαλ ντι Ματσάρα, η Ματσάρα ντελ Βάλλο έγινε το σημαντικότερο λιμάνι και εκπαιδευτικό κέντρο στη Σικελία. Το κέντρο της πόλης γνωστό ως Κάσμπαχ διατηρεί ακόμα και σήμερα έντονα Αραβικά χαρακτηριστικά. Τη Ματσάρα κατέκτησαν οι Νορμανδοί και ο Ρογήρος Α΄ της Σικελίας (1072), κατόπιν ιδρύθηκε η Ρωμαϊκή Καθολική επισκοπή της Ματσάρα ντελ Βάλλο.

Τη Ματσάρα κατέκτησαν στη συνέχεια ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν, ο Οίκος των Καπετιδών-Ανζού και ο Οίκος της Βαρκελώνης που κυβερνούσε το Βασίλειο της Αραγωνίας, την Αραγωνέζικη περίοδο ακολούθησε πολιτική, οικονομική και δημογραφική παρακμή. Ακολούθησαν ο Οίκος της Σαβοΐας (1713) για πέντε χρόνια, η Μοναρχία των Αψβούργων για 16 χρόνια και ο Οίκος των Βουρβόνων. Η Ματσάρα κατακτήθηκε από τον Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (1860) και ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Ιταλίας και την Ιταλική ενοποίηση. Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος η πόλη άλλαξε το όνομα της από "Ματσάρα" σε "Ματσάρα ντελ Βάλλο" που είναι το σημερινό.

Αραβικό κέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ματσάρα ντελ Βάλλο είναι σήμερα σημαντικό αλιευτικό κέντρο, σημειώνονται πολλές παρανομίες με σκάφη που έρχονται από τη βόρεια Αφρική με αποτέλεσμα πολλές κατασχέσεις αλλά ο αριθμός των νέων που εργάζονται στα πλοία έχει μειωθεί σημαντικά. Η Ματσάρα ντελ Βάλλο ανήκει στις Ιταλικές πόλεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών ειδικά από την Τυνησία και τις χώρες του Μαγκρέμπ, συγκεντρώθηκαν στο Κάσμπαχ, το περίφημο Αραβική κέντρο. Υπάρχει σχολείο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Τυνησίας και διδάσκει Γαλλικά και Αραβικά ενώ όλα τα τοπικά σχολεία διδάσκουν την Αραβική γλώσσα και δίνουν κίνητρα σε όλους τους Ιταλούς σπουδαστές να κάνουν το ίδιο.

Ο Σάτυρος χορευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ματσάρα ντελ Βάλλο έγινε διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο με τον "Σάτυρο Χορευτή" που βρέθηκε σε βάθος 500 μέτρων στον Πορθμό της Σικελίας από ένα αλιευτικό πλοίο, τον κατασκεύασε ο Έλληνας γλύπτης Πραξιτέλης. Ο "Σάτυρος Χορευτής" βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της πόλης αφού έγινε πρώτα δημόσια επίδειξη του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ρώμη και την Ιαπωνία, αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό αφού έκανε γνωστή την πόλη σαν "Ματσάρα ντελ Σατίρο". Άλλοι τουριστικοί προορισμοί ήταν το Νορμανδικό κάστρο που οικοδομήθηκε το 1073 και κατεδαφίστηκε το 1880 όπως και πολλές εκκλησίες όπως η Βασιλική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που οικοδομήθηκε από τους Νορμανδούς (1124). Το "Σεμινάριο" οικοδομήθηκε στην "Πλατεία της Δημοκρατίας" (1710) με την τοπική εκκλησία του "Αγίου Βίτου στη θάλασσα". Ο Άγιος Βίτος που γεννήθηκε στη Ματσάρα θεωρείται ο προστάτης της πόλης και η επέτειος του εορτάζεται κάθε χρόνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]