Ματθαίος Τσαχουρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματθαίος Τσαχουρίδης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ματθαίος Τσαχουρίδης (Ελληνικά)
Γέννηση18 Σεπτεμβρίου 1978 (1978-09-18) (45 ετών)
Βέροια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΕκπαίδευσηΔιδάκτορας Μουσικών Τεχνών
ΣπουδέςLondon Goldsmiths, University of London
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΛυράρης
Οικογένεια
ΑδέλφιαΚωνσταντίνος Τσαχουρίδης
Εν ενεργεία1994–σήμερα

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (Βέροια, 18 Σεπτεμβρίου 1978) είναι Έλληνας λυράρης της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής. Είναι αδερφός του τραγουδιστή Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη.

Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε να παίζει την ποντιακή λύρα την οποία έμαθε από τον παππού του, γνωστό λυράρη της περιοχής. Σε ηλικία 12 ετών, κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και ακολουθούν άλλες πέντε. Τον Μάιο του 1996 κερδίζει το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αμέσως μετά, η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, παραχωρεί στον Ματθαίο υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετακομίζει στην Αγγλία με τον αδερφό του Κωνσταντίνο όπου σπουδάζουν και οι δύο μουσική στο Λονδίνο στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths.

Στο Λονδίνο ξεκινά την φοίτηση το 1997, μετά από 3 χρόνια γίνεται απόφοιτος Πτυχίου Μουσικών Σπουδών . Μετέπειτα το 2001 αποκτά το μεταπτυχιακό του στην Εθνομουσικολογία και αργότερα το 2007 γίνεται Διδάκτωρ του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία του Άγγλου εθνομουσικολόγου Professor John Baily.

Το θέμα της διατριβής του είναι «Η Ποντιακή Λύρα στη σύγχρονη Ελλάδα». Τον Ιανουάριο του 2005, ο Ματθαίος κερδίζει το Πρώτο Βραβείο του Ιδρύματος Τεχνών Βρετανίας, ως ο καλύτερος ερμηνευτής παραδοσιακού οργάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.[1]

Συμμετοχές/Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συμμετάσχει με την ποντιακή λύρα στα φεστιβάλ παγκόσμιας μουσικής WOMAD (Αγγλία 2001 και 2005) και WOMEX (Ολλανδία 2002), στην Όπερα του Παλέρμο στη Σικελία για την UNESCO (Ιταλία 002) και στο Royal Albert Hall του Λονδίνου σε ένα φιλανθρωπικό κονσέρτο για τα παιδιά του Αφγανιστάν (Αγγλία 2002).

Έχει εκτελέσει διάφορες συνθέσεις και έργα με την ποντιακή λύρα για το ραδιόφωνο του BBC και το 2004 ερμηνεύει με τη λύρα του το μουσικό Ολυμπιακό θέμα της τηλεόρασης του BBC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συνοδευόμενος από την Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.

Τον Αύγουστο του 2004 συνεργάζεται με τον Πέρση λυράρη Αρντεσίρ Καμκάρ στην Τεχεράνη. Αποκορύφωση στη μέχρι τώρα συναυλιακή του πορεία, αποτελεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο για την έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών 2005. Εκεί ερμηνεύει με την ποντιακή λύρα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα υπό τη διεύθυνσή του και τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Ο Ματθαίος εκτός από ποντιακή λύρα παίζει και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα όπως βιολί, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, κιθάρα, Ιρανική λύρα, Αφγανικό ρεμπάπ, καθώς επίσης και την Αφγανική και Ουζμπέκικη λύρα.

Το 2008 συμμετέχει στον δίσκο του γνωστού συνθέτη Μίμη Πλέσσα ''Άγιες Μνήμες''.

Το 2009 θα συμμετάσχει στον τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα ''Γιαυτό υπάρχουνε φίλοι .

Έχει συννεργαστεί με πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες καθώς η μουσική του δεν έχει σύνορα.

Έχει συνεργαστεί με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες ,ονομαστικά κάποιες από αυτές είναι η Meliris, η CRONOS MUSIC και η PROTASIS, Heaven .


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1

2. https://www.youtube.com/@MatthaiosTsahouridis/about

3. https://www.facebook.com/TsahouridisMatthaiosOfficial

4.https://tsahouridis.com/

5.https://www.linkedin.com/in/matthaios-tsahouridis-2265b0237/

6.https://tsahouridis.com/matthaios-discography/