Ματθίλδη του Βρανδεμβούργου, δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματθίλδη του Βρανδεμβούργου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1210
Θάνατος10  Ιουνίου 1261[1][2][3]
Λύνεμπουργκ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΌθων Α΄ του Μπράουνσβαϊγκ (1228–1252)[4][5]
ΤέκναΑλβέρτος Α΄ του Μπράουνσβαϊγκ
Ιωάννης του Λύνεμπουργκ
Κορράδος του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ[6]
Ελένη του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Αδελαΐδα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Όθων Α΄ του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ[6]
Ματθίλδη του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Ελισάβετ του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ[5]
Agnes of Brunswick-Lüneburg
ΓονείςΑλβέρτος Β΄ του Βρανδεμβούργου και Matilda Von Groitzsch
ΑδέλφιαΙωάννης Α΄ του Βρανδεμβούργου
Όθων Γ΄ του Βρανδεμβούργου
Ελισάβετ του Βρανδεμβούργου, λάντγκραβος της Θουριγγίας
ΟικογένειαHouse of Ascania in Brandenburg και Οίκος των Γουέλφων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ματθίλδη, γερμ.: Matilda/Mechtild von Brandenburg von Ascania (π. 1210 - 10 Ιουνίου 1261) από τον Οίκο των Ασκάνια, ήταν κόρη του μαργράβου του Βρανδεμβούργου και με τον γάμο της έγινε δούκισσα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ από το 1235 έως το 1252.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η πρώτη κόρη του Αλβέρτου Β΄ μαργράβου του Βρανδεμβούργου και της Ματθίλδης/Μέχτιλντ των Βέττιν, κόρης του Κορράδου Β΄ μαργράβου της Λουσατίας. Ο θείος τού Αλβέρτου Β΄, ο Βερνάρδος κόμης του Άνχαλτ είχε λάβει το δουκάτο της Σαξονίας μετά την εκτόπιση του δούκα Ερρίκου των Γουέλφων του Λέοντα το 1180 και ο πατέρας της Ματθίλδης, που κυβερνούσε το μαργραβάτο του Βρανδεμβούργου από το 1205, αρχικά ήταν πιστός υποστηρικτής του βασιλικού Οίκου των Χοενστάουφεν. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Φίλιππου των Χοενστάουφεν δούκα της Σουαβίας το 1208, άλλαξε πλευρά και υποστήριξε τον διεκδικητή βασιλιά Όθωνα Δ΄ των Γουέλφων. Μετά το τέλος του Αλβέρτου Β΄ το 1220, τον διαδέχθηκαν οι αδελφοί της Ματθίλδης, ο Ιωάννης Α΄ και ο Όθων Γ΄, οι οποίοι συνέχισαν να υποστηρίζουν τους Σάξονες Γουέλφους στον αγώνα για τα φεουδαλικά ανεξάρτητα εδάφη τους γύρω από το Μπράουνσβαϊγκ.

Κατά τη διάρκεια της συμφιλίωσης μεταξύ των Οίκων των Γουέλφων και των Ασκάνια, η Mατθίλδη το 1228 παντρεύτηκε τον κληρονόμο των Γουέλφων Όθωνα Α΄ τον Παίδα, ανιψιό του αποβιώσαντος βασιλιά Όθωνα Δ΄ και εγγονό του Ερρίκου του Λέοντος. Δεδομένου ότι και οι δύο ήταν απόγονοι του δούκα Μάγκνους των Μπίλουνγκ δούκα της Σαξονίας, είχε επιτευχθεί μία διανομή από τον πάπα Ονώριο Γ΄. Ταυτόχρονα, η μικρότερη αδελφή της Ματθίλδης Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Ερρίκο Ράσπε των Λουδοβικιδών λάντγκραβο της Θουριγγίας. Ο γάμος της Ματθίλδης και του Όθωνα Α΄ παρήγαγε δέκα γνωστά παιδιά, βάση για μία εκταταμένη πολιτική μέσω επιγαμιών.

Κατά τη Βασιλική Συνέλευση (Δίαιτα) του 1235 στο Μάιντς, ο Όθων Α΄ ο Παις συμφιλιώθηκε με τον Φρειδερίκο Β΄ των Χοενστάουφεν βασιλιά της Γερμανίας και του δόθηκε το νεοσύστατο δουκάτο του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Ο Όθων Α΄ έκανε κατοικία του το κάστρο Ντάνκβαρντεροντε στο Μπράουνσβαϊγκ, που είχε κτιστεί υπό την επίβλεψη του πάππου του Ερρίκου του Λέοντος. Ο δούκας Όθων Α΄ απεβίωσε το 1252 και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Aλβέρτος, ο οποίος ωστόσο το 1267 έπρεπε να μοιραστεί την κληρονομία τού Μπράουνσβαϊγκ με τον μικρότερο αδελφό του Ιωάννη.

Στη Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gudrun Pischke: Mechthild . Σε: Horst-Rüdiger Jarck (Hrsg. ): Braunschweigisches Biographisches Lexikon. 8. δις 18. Jahrhundert, Braunschweig 2006, S. 483

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Όθωνα Α΄ των Γουέλφων δούκα του Μπράουνσβαϊγκ και είχε τέκνα:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p781.htm#i7803. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Kindred Britain» I3338.
  3. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00015337.
  4. p781.htm#i7803. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. 5,0 5,1 «Kindred Britain»
  6. 6,0 6,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.