Μασγκούφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μασγκούφ
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΝότια Μεσοποταμία (σύγχρονο Ιράκ)
ΠεριοχήΒαγδάτη και κατά μήκος του ποταμού Τίγρη
Δημιουργός/οιΣουμέριοι-Ακκάδιοι[1][2]
Πληροφορίες
Πιάτοκυρίως πιάτο
Θερμοκρασία σερβιρίσματοςζεστό
Κύρια συστατικάΜεγάλοι κυπρίνοι από τη λεκάνη Τίγρη-Ευφράτη[3]
Παραλλαγέςπαραλλαγή βορείου Ιράκ, σε ταντούρ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το μασγκούφ (Αραβικά : المسكوف) είναι μεσοποταμιακό πιάτο, που αποτελείται από καρυκευμένο, ψητό κυπρίνο. Θεωρείται συχνά το εθνικό πιάτο του Ιράκ.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιρακινή πρωτεύουσα της Βαγδάτης υπερηφανεύεται ότι φτιάχνει το καλύτερο μασγκούφ, με την περιοχή Αμπού Ναουάς στις όχθες του ποταμού Τίγρη, "αφιερωμένη" σε αυτό το πιάτο, με δεκάδες ψαροταβέρνες[4]. Ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει μασγκούφ σε όλο το Ιράκ, ειδικά κοντά στη λεκάνη του Τίγρη-Ευφράτη.

Εκτός του Ιράκ, το μασγκούφ είναι περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλές στην Αλ Τζαζίρα, όπως και στις αγροτικές περιοχές της Συρίας, ειδικά στις περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ, όπως στο Κυβερνείο της Ράκκα, το οποίο διασχίζει ο Ευφράτης. Βρίσκεται επίσης, σε μικρότερη κλίμακα, στις μεσοποταμιακές περιοχές, που βρίσκονται στην Τουρκία, όπως οι Νίσιβις και Τσίζρε, στα σύνορα του Ιράκ.

Το Μασγκούφ βρίσκεται πλέον και στη Δαμασκό λόγω του μεγάλου αριθμού των Ιρακινών εξόριστων, που ζουν εκεί, μετά την εισβολή του 2003 στο Ιράκ.[5] Μόνο στην περιοχή της Τζαραμάνα, όπου ζουν οι περισσότεροι Ιρακινοί, υπάρχουν περισσότερα από δέκα εστιατόρια μασγκούφ, όλα στελεχωμένα από Ιρακινούς. Το ψάρι μεταφέρεται καθημερινά από τον συριακό Ευφράτη σε αυτά τα εστιατόρια και διατηρείται σε λίμνη ψαριών ή σε μεγάλο ενυδρείο, μέχρι να το παραγγείλουν.

Προετοιμασία και σερβίρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυπρίνοι

Το ψάρι πιάνεται ζωντανό, καθαρίζεται από τα λέπια και τα εντόσθια. Ο μάγειρας μαρινάρει το ψάρι με ελαιόλαδο, αλάτι, ταμάρινθο και αλεσμένο κουρκουμά. Μερικές φορές προστίθενται τριμμένες ντομάτες και κόλιανδρος στη μαρινάδα.

Το μαγείρεμα διαρκεί συνήθως από μία έως τρεις ώρες, έως ότου το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του ψαριού καεί, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες επιλέγουν τους μεζέδες τους.

Όταν το ψάρι είναι καλά μαγειρεμένο, τοποθετείται στα κάρβουνα, με το δέρμα προς τα κάτω, για να γίνει τραγανιστό. Ολόκληρο το ψάρι τοποθετείται συνήθως σε ένα μεγάλο δίσκο, γαρνιρισμένο με μοσχολέμονολεμόνι), φέτες κρεμμυδιού και ιρακινό τουρσί. Μερικές φορές, στη Βαγδάτη, απλώνεται επίσης λίγο τσάτνι μάνγκο. Στη συνέχεια, ο δίσκος καλύπτεται από μεγάλη τραγανή πίτα κατευθείαν από ταντούρ για να διατηρεί το περιεχόμενό του ζεστό μέχρι να σερβιριστεί.[6]

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τουρκμένοι του Βόρειου Ιράκ φτιάχνουν μια παρόμοια συνταγή, συχνά χρησιμοποιώντας έναν πήλινο φούρνο (ταντούρ).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μασγκούφ αναμφισβήτητα είναι το πιο διάσημο πιάτο του Ιράκ κι είναι επίσης το πρώτο, που σερβίρεται πάντα στις ξένες αντιπροσωπείες, που επισκέπτονται τη χώρα, από τους Ιρακινούς πολιτικούς. Δύο αξιόλογοι θαυμαστές αυτού του πιάτου λέγεται ότι ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας[7]. Ο Σιράκ προφανώς "ερωτεύτηκε" το μασγκούφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ σε ένα επίσημο δείπνο προς τιμήν του από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Συλλογή φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Food of Iraq: Enshrined With A Long History
  2. «Delights from the Garden of Eden, A History of the Iraqi Cuisine». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2010. 
  3. «Masgouf:From Mesopotamia to Manhattan». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2007. 
  4. Beeston, Richard (27 Ιουνίου 2007). «Imams put fatwa on carp caught in Tigris». The Times (Λονδίνο). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2008. https://web.archive.org/web/20080906105424/http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/iraq/article1991034.ece. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
  5. "أسعار العقارات في جرمانا تتحدى الإنحدار .. والجمود لم " ("Real estate prices in Jaramana challenge Downgrade ..")[νεκρός σύνδεσμος]
  6. Taus-Bolstad, Stacy (2003) Iraq in Pictures, Twenty-First Century Books, p.55, (ISBN 0-8225-0934-2)
  7. «Fish chef nostalgic about Iraq's glory past». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]