Μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή είναι ένα γεγονός που αναφέρεται στα ευαγγέλια και αφηγείται τον θάνατο για αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο οποίος στον Χριστιανισμό θεωρείται άγιος και ο τελευταίος των προφητών .

Στα ευαγγέλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιον παρουσιάζει τον Ιωάννη ως εκπλήρωση μιας προφητείας από τον Ησαΐα. [1] Μετά το πέρας της βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό, αφηγείται ο θάνατος του Ιωάννη, όταν ο τετράρχης Ηρώδης Αντύπας, ακούγοντας ιστορίες για τον Ιησού, νομίζει ότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αναστήθηκε από τους νεκρούς.

Σύμφωνα με τα Συνοπτικά Ευαγγέλια, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αποδοκίμασε τον γάμο του Ηρώδη Αντύπα και της Ηρωδιάδος επειδή ήταν διαζευγμένη γυναίκα, κάτι που δεν επιτρεπόταν από τον ιουδαϊκό νόμο. Για να ευχαριστήσει τη σύζυγό του, ο Ηρώδης Αντύπας διέταξε να κλείσουν τον προφήτη σε ένα κελί, αλλά δεν του αφαίρεσε τη ζωή, διότι τον διασκέδαζε ακούγοντας τις ιστορίες του και τον σεβόταν, αφού ήταν «ιερός» άνθρωπος και φοβόταν λαϊκές διαμαρυρίες. Στα γενέθλια του Ηρώδη, στη μέση ενός συμποσίου με τους άρχοντες της Γαλιλαίας παρόντες, η Σαλώμη χόρεψε για εκείνον, γεγονός που έκανε χαρούμενο τον βασιλιά, ο οποίος της επέτρεψε, να του ζητήσει δώρο ό,τι ήθελε. Με προτροπή της μητέρας της, η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή σε ένα ασημένιο πιάτο. ότας αναστατωμένος, καθώς είχε δώσει το λόγο του, ο Ηρώδης Αντύπας διέταξε να τον αποκεφαλίσουν και ένας φρουρός ανέλαβε να παραδώσει το κεφάλι του στη Σαλώμη όπως είχε ζητήσει, η οποία με τη σειρά της το παρέδωσε στη μητέρα της. Οι μαθητές του μάζεψαν το σώμα του και το έθαψαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Carl R. Kazmierski, John the Baptist: Prophet and Evangelist (Liturgical Press, 1996) página 31