Μαρτίνος Α΄ της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρτίνος Α'
Martin1Sicilsky.jpg
βασιλιάς της Σικελίας
Περίοδος 1390 - 1409
Προκάτοχος Μαρία
Διάδοχος Μαρτίνος της Αραγωνίας,
B' της Σικελίας
Σύζυγος Μαρία της Σικελίας
Λευκή Α΄ της Ναβάρρας
Επίγονοι Πέτρος
Μαρτίν
Οίκος Οίκος της Βαρκελώνης
Πατέρας Μαρτίνος της Αραγωνίας
Μητέρα Μαρία ντε Λούνα
Γέννηση 1374
Θάνατος 25 Ιουλίου 1409 (ετών 33)
Κάλιαρι, Σαρδηνία
Τόπος ταφής καθεδρικός του Κάλιαρι
Θρησκεία Καθολικός Χριστιανός
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Μαρτίνος Α΄ της Σικελίας (Martín el Joven, 1374 - 25 Ιουλίου 1409), αποκαλούμενος "Ο Νέος", ήταν βασιλιάς της Σικελίας (1390-1409). Ήταν υιός του Μαρτίνου Βαρκελώνης βασιλιά της Αραγωνίας και της Μαρίας, κόρης του Λόπε κόμη του Λούνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1392 νυμφεύτηκε την 3η εξαδέλφη του πατέρα του, τη Μαρία Βαρκελώνης βασίλισσα της Σικελίας· ο γάμος έγινε στην Αραγωνία, αναγκάστηκε όμως να επιστρέψει με στρατό στη Σικελία με στρατιωτική δύναμη, όπου νίκησε μια ομάδα αντιτιθέμενων βαρώνων. Ο μόνος υιός τους Πέτρος απεβίωσε 6ετής· όταν το 1401 απεβίωσε και η Μαρία, αποκήρυξε τη Συνθήκη της Βιλενέβ του 1372, που όριζε ότι μόνο απόγονοι της Μαρίας μπορούν να γίνουν βασιλείς της Σικελίας, και συνέχισε να κυβερνά μόνος ως βασιλιάς.

Το 1402 νυμφεύτηκε τη Λευκή Καπέτων-Εβρέ μέλλουσα βασίλισσα της Ναβάρρας, αλλά ο υιός τους Μαρτίν απεβίωσε ενός έτους. Το 1409 με το στρατό που οδήγησε για την κατάκτηση της Σαρδηνίας εναντίον του κυβερνήτη τής Αρμπορέα, είχε αποφασιστική νίκη στη μάχη του Σανλούρι. Λίγο αργότερα απεβίωσε εκεί το ίδιο έτος και τον διαδέχθηκε ο πατέρας του Μαρτίνος της Αραγωνίας ως Μαρτίνος Β' βασιλιάς της Σικελίας. Ο Μαρτίνος Α' είχε ένα νόθο υιό, τον Φαδρίκο, που ο πάππος του Μαρτίν Β' προσπάθησε να καταστήσει διάδοχο της Αραγωνίας και Σικελίας. Όταν ο Μαρτίνος Β' απεβίωσε το 1410 παρουσιάστηκαν άλλοι 5 διεκδικητές, που με το Συμβιβασμό του Κάσπε ορίσθηκε διάδοχος ο υιός της αδελφής του Ελεονώρας, ο Φερδινάνδος Α' Τρασταμάρα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1392 νυμφεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Μαρία Βαρκελώνης βασίλισσα της Σικελίας, κόρη του Φρειδερίκου Γ' βασιλιά της Σικελίας. Υιός τους ήταν ο:

  • Πέτρος 1394 - 1400, απεβίωσε 6ετής.

Το 1402 νυμφεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του Λευκή Α΄ Καπέτων-Εβρέ, μέλλουσα βασίλισσα της Ναβάρρας, κόρη του Καρόλου Β' βασιλιά της Ναβάρρας. Υιός τους ήταν ο:

  • Μαρτίνος 1406 - 1407, που απεβίωσε ενός έτους.

Από την εκτός γάμου σχέση του με την Αγάθη ντε Πέσε είχε φυσικό τέκνο τη:

  • Βιολάντη π.1400 - 1428, νυμφεύτηκε πρώτα τον Ενρίκουε Πέρεζ ντε Γκουζμάν και έπειτα τον εξάδελφό του Μαρτίν Φερνάντεζ ντε Γκουζμάν.

Από την εκτός γάμου σχέση του με την Ταρσία Ριτζάρι είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • Φαδρίκος π.1401 - 1438, νυμφεύτηκε τη Βιολάντη Λουίζα ντε Μουρ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Francesco Aprile: Della cronologia universale della Sicilia, Palermo, 1725., p.207. – 5 October 2011
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Martin of Aragon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).