Μαρσύας ο Πελλαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαρσύας ο Πελλαίος
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Πέλλα
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
ΥπηκοότηταΜακεδονικό βασίλειο
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταιστορικός και συγγραφέας

Ο Μαρσύας ο Πελλαίος, (πλήρες όνομα Μαρσύας Περιάνδρου Πελλαῖος, γύρω στο 356 BC – γύρω στο 294 π.Χ.), γιος του Περίανδρου ήταν αρχαίος μακεδόνας ιστορικός. Στο αντίστοιχο λήμμα στο λεξικό Σούδα, εμφανίζεται ως γραμματοδιδάσκαλος κάτι που συγκρούεται με την αμέσως επόμενο χαρακτηρισμό του ως γόνο της βασιλικής οικογένειας, αδερφό του Αντίγονου Α'. Ο Geier θεωρεί ότι συγχέεται στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον Μαρσύα το Νεότερο, έτερο μακεδόνα ιστορικό από τους Φιλίππους. Το μοναδικό επιπλέον βιογραφικό στοιχείο που σώζεται σχετικά με τον Μαρσύα είναι ότι διορίστηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή διοικητής μιας μοίρας του μακεδονικού στόλου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 306 π.Χ.[1]

Το κύριο έργο του ήταν μια ιστορία της Μακεδονίας σε δέκα βιβλία, τα Μακεδονικά, που περιλάμβανε μια χρονική περίοδο από τις απαρχές του βασιλείου μέχρι την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Το έργο σταματούσε απότομα στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος επέστρεψε στη Συρία το 331 μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου και την ίδρυση της Αλεξάνδρειας. Σε αυτό αναφέρονται πολλοί συγγραφείς όπως ο Αθήναιος, ο Πλούταρχος, ο Αρποκρατίων, ο Γάιος Πομπήιος Τρόγος και ο Ιουστίνος. Στο λεξικό Σούδα του αποδίδονται δύο ακόμη έργα, τα Αττικά και η Αλεξάνδρου Αγωγή, που σύμφωνα με τον Bernhardy και τον Geier ταυτίζονται με την Αρχαιολογία του Μαρσύα του Νεότερου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bill Thayer. «Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Διόδωρου Σικελιώτη». Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2014. Κεφάλαιο 51, παρ. 1 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • HECKEL, W., Marsyas of Pella, Historian of Macedon. Hermes 108 (1980), σελ. 444–462.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marsyas of Pella της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]