Μαρκάτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρκάτο Πάτρας)

Το Μαρκάτο είναι κεντρική συνοικία της Πάτρας.

Εδώ βρίσκονται πολλά μαγαζιά διαφόρων ειδών, εξάλλου το μέρος θεωρείται παραδοσιακά και διαχρονικά η τοπική αγορά της πόλης. Η συνοικία διαθέτει και πλατεία, που από τη δεκαετία του 1970 έχει λάβει την ονομασία του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού κράτους, ενώ στην πλατεία έχει τοποθετηθεί και προτομή του. Επί της οδού Ερμού, δίπλα στην πλατεία του Μαρκάτου, βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία της συνοικίας προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και σημαίνει Αγορά. Αυτό συνέβη διότι το 1699 οι Ενετοί, κύριοι τότε της Πάτρας, έκτισαν στην περιοχή τη δημοτική αγορά της πόλης. Επί Τουρκοκρατίας η αγορά αυτή γκρεμίστηκε αλλά η περιοχή πάντως μέχρι και σήμερα θεωρείται το κέντρο της αγοράς της Πάτρας και δικαίως διατηρεί το όνομά της.

Τα παλιά κτίρια της αγοράς ήταν πανομοιότυπα με μαγαζί στο ισόγειο και κατοικία στον επάνω όροφο, η είσοδος για την κατοικία βρισκόταν πάντα σε πλαϊνό σοκάκι για να είναι όλη η πρόσοψη ελεύθερη για το κατάστημα. Όλα είχαν καμάρες και μία από αυτές ήταν πιο μεγάλη για να περνάνε από κάτω τα κάρα με τα εμπορεύματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Λογαράς, Πάτρα μια πόλη στην λογοτεχνία, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2001. ISBN 978-960-375-924-9.