Μαριουπολίτικη διάλεκτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαριουπολίτικη Διάλεκτος
ΠεριοχήΟυκρανία, Ρωσία, Ελλάδα
Φυσικοί ομιλητέςΆγνωστο
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές γλώσσες
Κατάσταση
Επίσημη γλώσσα-
Glottologmari1411[1]

Τα Μαριουπολίτικα, επίσης γνωστή ως Rumeíka (Rumaiica = Ρωμαίικα, "Romaic"; Russian: Румейский язык; Ukrainian: Румейська мова), είναι ελληνική διάλεκτος που ομιλείται από τους Έλληνες που ζουν κατά μήκος της βόρειας ακτής της Αζοφικής, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι τα Μαριουπολίτικα, μαζί με τη γλώσσα Τουρκικές Urum, παρέμεινε η κύρια γλώσσα που ομιλείται από τους Έλληνες της Αζοφικής και στον 20ό αιώνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κριμαία ήταν ελληνική αποικία και για περισσότερα από χίλια χρόνια ως μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά την δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Κριμαία έγινε πριγκιπάτο εντός της Ελληνικής Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Η εγκατάσταση των Ελλήνων στην περιοχή της στέπας στα βόρεια της Αζοφικής Θάλασσας χρονολογείται στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1768-1774), για να ξεφύγουν από διώξεις.

Στον 20ό αιώνα, η Μαριουπολίτικη Διάλεκτος ήταν ελληνική διάλεκτος που χρησιμοποιείται κυρίως από τους περισσότερους Έλληνες που κατοικούν στην περιοχή της Βόρειας Αζοφικής Θάλασσας. Υπάρχουν περίπου 17 χωριά που μιλούν τη γλώσσα αυτή. Οι σύγχρονοι μελετητές διακρίνουν πέντε υποδιαλέκτους της σύμφωνα με την ομοιότητά τους με το πρότυπο της Νέας Ελληνικής γλώσσας.

Τα Μαριουπολίτικα δεν είναι η μοναδική ελληνική διάλεκτος που ομιλείται στις βόρειες περιοχές της Αζοφικής: στο χωριό Άναντολ μιλιέται η Ποντιακή διάλεκτος.

Υπαγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρκετά συχνά τα Μαριουπολίτικα περιγράφονται ως ποντιακή διάλεκτος. Σύμφωνα με τους σύγχρονους ερευνητές, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή: τα επιχειρήματα μπορεί να ασκηθούν τόσο για ομοιότητα στα ποντιακά όσο και στα Βόρειες ελληνικές διαλέκτους. Κατά την άποψη του Maxim Kisilier, ενώ τα Μαριουπολίτικα μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά τόσο με την ποντιακα και Βορείων ελληνικών διαλέκτων, είναι καλύτερο να θεωρούνται με τους δικούς της όρους, ως μία ξεχωριστή Ελληνική διάλεκτος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin; Bank, Sebastian, επιμ. (2016). http://glottolog.org/resource/languoid/id/mari1411 |chapterurl= missing title (βοήθεια). Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History.