Μαργαρίτα (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μαργαρίτα είναι γυναικείο όνομα. Προέρχεται από το ελληνικό επίθετο "μαργαρίτης", προερχόμενο από την αρχαία περσική λέξη για το μαργαριτάρι (την μαργκαρίτα -για σύγκριση το μαργαριτάρι στα σύγχρονα περσικά λέγεται μορβαρίντ). Από την ελληνική μορφή έχει περάσει σε πολλές γλώσσες του κόσμου.

Η περσική λέξη είναι ομόρριζη με την Σανσκριτική λέξη μαντζαρί (मञ्जरी = "μαργαριτάρι" ή "σύμπλεγμα ανθών").[1][2][3][4]

Στην Αγγλία το όνομα, υπό την μορφή Μάργκαρετ, χρησιμοποιείται από τον 11ο αιώνα και ήταν δημοφιλής στον Μεσαίωνα. Επίσης είναι γνωστό στην Ιρλανδία. Τον 16ο με 18ο αιώνα η δημοτικότητα του ονόματος μειώθηκε, αλλά από τον 19ο αιώνα έχει επανέλθει και το 1903 ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο όνομα στα νεογέννητα κορίτσια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε η δημοτικότητά του έχει μειωθεί, αλλά στην απογραφή του 1990 ήταν το ένατο δημοφιλέστερο γυναικείο όνομα στις ΗΠΑ.

Από το όνομα έχουν βγει πολλά υποκοριστικά σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Ρίτα, Μάγκι, Μέριαντ, Μαντζ, Μαργκαρέτε, Μάργκε, Μάρτζι, Μεγκ, Μέγκαν, Άουρι, Γκρέτχεν, Γκρέτα, Γκρέτε,κ.ά.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «View Name: Margaret». Behind the Name. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012. 
  2. «Margaret». Online Etymology Dictionary. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2012. 
  3. «Monier Williams Sanskrit-English Dictionary». Universität zu Köln (University of Cologne). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2012. 
  4. «مروارید». Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2017. 
  5. Cecil Adams (8 Ιανουαρίου 1993). «Why is Peggy the nickname for Margaret?». The Straight Dope. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2012.