Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαργαρίτα της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα της Σικελίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Δεκεμβρίου 1237
Φότζα
Θάνατος8  Αυγούστου 1270[1]
Φραγκφούρτη[2]
Τόπος ταφήςΦραγκφούρτη
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλβέρτος Β΄ του Μάισσεν (από 1256)[3]
ΤέκναΦρειδερίκος Α΄ του Μάισσεν
Θεοδώριχος Δ΄ της Λουσατίας[4]
Αγνή του Μάισσεν
Heinrich of Pleissnerland[4]
ΓονείςΦρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν και Ισαβέλλα της Αγγλίας
ΑδέλφιαΆννα των Χοενστάουφεν
Κορράδος Δ΄ της Γερμανίας
Ερρίκος της Γερμανίας
Μανφρέδος της Σικελίας
Φρειδερίκος του Πεττοράνο
Φρειδερίκος της Αντιόχειας
Έντσο της Σαρδηνίας
ΟικογένειαΟίκος των Χοενστάουφεν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαργαρίτα της Σικελίας (Φότζια, 1 Δεκεμβρίου 1241 - Φρανκφούρτη, 8 Αυγούστου 1270) μέλος του Οίκου των Χοενστάουφεν ήταν κόρη του Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄ με την τρίτη σύζυγο του Ισαβέλλα της Αγγλίας. Με τον γάμο της με τον Αλβέρτο Β΄ του Μάισσεν έγινε λαγδραβίνη της Θουριγγίας και κόμισσα του Παλατινάτου της Σαβοΐας. Οι παππούδες της από πατέρα ήταν οι Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η Κωνσταντία του Ωτβίλ, οι παππούδες της από μητέρα ήταν ο Ιωάννης της Αγγλίας και η Ισαβέλλα του Ανγκουλέμ. Η ημερομηνία που γεννήθηκε είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των παιδιών των γονέων της. Μερικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν το πρώτο ή το δεύτερο παιδί τους και γεννήθηκε στα τέλη του 1237.[5][6] Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν το τελευταίο παιδί τους και η μητέρα της πέθανε στην γέννα, οι σύγχρονοι ιστορικοί συμφωνούν περισσότερο με αυτή την άποψη.[7][8]

Γάμος με τον Αλβέρτο Β΄ του Μάισσεν

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο μετά την γέννηση της η Μαργαρίτα αρραβωνιάστηκε τον Αλβέρτο Β΄ του Μάισσεν, μεγαλύτερο γιο και διάδοχο του Ερρίκου Γ΄ του Μάισσεν (1242). Ο γάμος έγινε 13 χρόνια αργότερα (1255) και η νύφη δέχτηκε προίκα διάφορες πόλεις όπως η Άλτενμπουργκ, η Τσβικάου και η Κέμνιτς. Το ζεύγος μετακινήθηκε τελικά στον Πύργο του Βάρτμπουργκ, απέκτησαν πέντε παιδιά τρεις γιους και δύο κόρες. Από τον δεύτερο γιο της Φρειδερίκο μετέπειτα μαγδράβο του Μάισσεν κατάγονται οι Εκλέκτορες και βασιλείς της Σαξονίας και οι μετέπειτα βασίλισσες της Αγγλίας Μαργαρίτα του Ανζού και Άννα της Κλέβης. Ο σύζυγος της δέχτηκε τους τίτλους του λαγδράβου της Θουριγγίας και του κόμη του Παλατινάτου της Σαβοΐας μετά την παραίτηση του πατέρα του που διατήρησε τον έλεγχο του Μάισσεν.

Μετά την εκτέλεση του μικρού ανεψιού της Κορραδίνου (29 Οκτωβρίου 1268) και το ξεκλήρισμα των Χοενστάουφεν η Μαργαρίτα ήταν η μοναδική διάδοχος των κληρονομικών δικαιωμάτων της οικογένειας στο Δουκάτο της Σουαβίας και στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ. Ο γιος της Φρειδερίκος διεκδίκησε κάποιο διάστημα τους τίτλους για τον εαυτό του. Όταν ανακάλυψε την μοιχεία του συζύγου της με την Κουνιγκούντε την Άιζενμπερκ η Μαργαρίτα εγκατέλειψε το Βάρτμπουργκ, σύμφωνα με τον θρύλο πριν φύγει έκοψε το μάγουλο του γιου της Φρειδερίκου, γι'αυτό πήρε τον τίτλο "Φρειδερίκος ο κομμένος". Η Μαργαρίτα έφτασε στην Φραγκφούρτη και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους, πέθανε σε έξι βδομάδες.

Με τον σύζυγό της Αλβέρτο Β΄ μαργράβο του Μάισσεν απέκτησε:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]