Μαργαρίτα της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαργαρίτα της Βουργουνδίας
Marguerite de Bourgogne.jpg
Γέννηση
Παρίσι
Θάνατος
Les Andelys
Σύζυγος Λουδοβίκος Ι΄ της Γαλλίας
Τέκνα Joan II of Navarre
Γονείς Ροβέρτος Β΄ της Βουργουνδίας και Αγνή της Γαλλίας
Αδέλφια Λευκή της Βουργουνδίας, Ιωάννα της Βουργουνδίας, Εύδης Δ΄ της Βουργουνδίας, Ούγος Ε΄ της Βουργουνδίας, Λουδοβίκος της Βουργουνδίας και Marie of Burgundy
Commons page Πολυμέσα

Η Μαργαρίτα της Βουργουνδίας (Marguerite de Bourgogne, 1290 - 30 Απριλίου 1315) ήταν πρώτη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ι'.

Ανήκει στον Βουργουνδικό κλάδο των Καπετιδών, κόρη του δούκα της Βουργουνδίας Ροβέρτου Β' και της Αγνής της Γαλλίας. Παντρεύτηκε το 1305 τον ξάδελφό της Λουδοβίκο της Γαλλίας, βασιλιά της Ναβάρρας, ο οποίος ανέβηκε στο Γαλλικό θρόνο το 1314 ως Λουδοβίκος Ι'. Μαζί έκαναν μια κόρη, την Ιωάννα (1312).

Το 1314 κατηγορήθηκε για μοιχεία, με αυτόπτη μάρτυρα την ίδια τη νύφη της, Ισαβέλλα της Γαλλίας. Φυλακίστηκε με τις αδελφές της, Λευκή της Βουργουνδίας και Ιωάννα και λίγο αργότερα στραγγαλίστηκε υπό τις διαταγές του συζύγου της Λουδοβίκου που ήθελε να πραγματοποιήσει νέο γάμο. Η Μαργαρίτα παριστάνεται στο μυθιστόρημα του Μωρίς Ντριόν «Οι καταραμένοι βασιλείς». Η κόρη της, Ιωάννα, έγινε αργότερα βασίλισσα της Ναβάρας ως Ιωάννα Β' (1311 - 1349). Η πατρότητά της αμφισβητείται, λόγω της μοιχείας της μητέρας της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of Burgundy, Queen of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).