Μαργαρίτα της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


H Μαργαρίτα της Βουργουνδίας

Η Μαργαρίτα της Βουργουνδίας (1290 - 30 Απριλίου 1315) ήταν πρώτη σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ι'.

Ανήκει στον Βουργουνδικό κλάδο των Καπετιδών, κόρη του δούκα της Βουργουνδίας Ροβέρτου Β' και της Αγνής της Γαλλίας. Παντρεύτηκε το 1305 τον ξάδελφό της Λουδοβίκο της Γαλλίας, βασιλιά της Ναβάρρας, ο οποίος ανέβηκε στο Γαλλικό θρόνο το 1314 ως Λουδοβίκος Ι'. Μαζί έκαναν μια κόρη, την Ιωάννα (1312).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Το 1314 κατηγορήθηκε για μοιχεία, με αυτόπτη μάρτυρα την ίδια τη νύφη της, Ισαβέλλα της Γαλλίας. Φυλακίστηκε με τις αδελφές της, Λευκή της Βουργουνδίας και Ιωάννα και λίγο αργότερα στραγγαλίστηκε υπό τις διαταγές του συζύγου της Λουδοβίκου που ήθελε να πραγματοποιήσει νέο γάμο. Η Μαργαρίτα παριστάνεται στο μυθιστόρημα του Μωρίς Ντριόν «Οι καταραμένοι βασιλείς». Η κόρη της, Ιωάννα, έγινε αργότερα βασίλισσα της Ναβάρας ως Ιωάννα Β' (1311 - 1349). Η πατρότητά της αμφισβητείται, λόγω της μοιχείας της μητέρας της.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of Burgundy, Queen of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).