Μαραμένο Λουλούδι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαραμένο Λουλούδι
(Mr. Skeffington)
ΣκηνοθεσίαΒίνσεντ Σέρμαν
ΠαραγωγήΤζούλιους Τ. Έπσταϊν
Φίλιπ Τ. Έπσταϊν
Τζακ Γουόρνερ
ΣενάριοΤζούλιους Τ. Έπσταϊν
Φίλιπ Τ. Έπσταϊν
Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΜπέτι Ντέιβις
Κλοντ Ρέινς
Γουόλτερ Έιμπελ
Τζορτζ Κουλούρις
ΜουσικήΦραντς Γουόξμαν
Πολ Ντεσό
ΦωτογραφίαΈρνεστ Χάλερ
ΜοντάζΡαλφ Ντόσον
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros., Netflix και Vudu
Πρώτη προβολήCountry flag 25/5/1944
Κυκλοφορία1944
Διάρκεια145 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Μαραμένο Λουλούδι (Πρωτότυπος τίτλος: Mr. Skeffington) είναι Αμερικανική δραματική ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ, σκηνοθετημένη από τον Βίνσεντ Σέρμαν και με πρωταγωνιστές τη Μπέτι Ντέιβις και τον Κλοντ Ρέινς.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1914 μια πανέμορφη αλλά φαντασμένη κοπέλα η Φάνι Τρέλις (Μπέτι Ντέιβις) αναγκάζεται να παντρευτεί τον εργοδότη του αδερφού της Τζομπ Σκέφινγκτον (Κλοντ Ρέινς) ο οποίος είναι κατά πολλά χρόνια μεγαλύτερος της. Η Φάνι δέχεται αυτό το γάμο μόνο και μόνο για να σώσει τον αδερφό της Τρίπι (Ρίτσαρντ Γουόρινγκ), ο οποίος καταχράστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό από τα ταμεία της εταιρίας του Τζομπ. Ο γάμος μεταξύ των δυο τους είναι γεμάτος προβλήματα που πηγάζουν κυρίως από τον υπερφίαλο χαρακτήρα της Φάνι, η οποία μοιάζει μόνο να ενδιαφέρεται εξωτερική της εμφάνιση. Μετά τη γέννηση του παιδιού τους κι αφότου ο αδερφός της Φάνι σκοτώνεται στον πόλεμο, το ζευγάρι χωρίζει. Η μοίρα πρόκειται να παίξει άσχημα παιχνίδια στην φαντασμένη Φάνι η οποία αρρωσταίνει από διφθερίτιδα και χάνει την ομορφιά της.

Παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διασκευή του μυθιστορήματος της Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ, Mr. Skeffington έγινε για τη μεγάλη οθόνη από τους αδερφούς Επστάιν (υπεύθυνους επίσης για τη συγγραφή των σεναρίων των ταινιών Καζαμπλάνκα (Casablanca, 1942), Αρσενικό και παλιά δαντέλα (Arsenic And Old Lace, 1944) και Η μνηστή εφορτώθη (The Bride Came C.O.D.) και η ταινία που γυρίστηκε σε μια περίοδο που η Μπέτι Ντέιβις βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω του πρόσφατου χαμού του δεύτερού της συζύγου Άρθουρ Φάρνσγουορθ. Η Ντέιβις είχε αρχικά απορρίψει το ρόλο της Φάνι Τρέλις, καθώς θεωρούσε ότι η εμφάνισή της δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του ρόλου. Η Φάνι της ταινίας θεωρούνταν η ομορφότερη γυναίκα στη Νέα Υόρκη κι η Ντέιβις που δεν ήταν καλλονή δίσταζε να τον δεχτεί. Το σενάριο αργότερα απορρίφθηκε από τις Χέντι Λαμάρ, Μερλ Όμπερον, Κλοντέτ Κολμπέρ και Άιριν Νταν. Η Ντέιβις αποφάσισε τελικά να δεχτεί το ρόλο και με τη βοήθεια του μακιγιάζ αλλά και του αστείρευτου ταλέντου της καταφέρνει τελικά να περάσει τον εαυτό της ως καλλονή. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων η συμπεριφορά της ηθοποιού απέναντι στους συνεργάτες της ήταν απαράδεκτη, είχε καυγάδες στην ουσία με όλους και κυρίως με το σκηνοθέτη και πρώην εραστή της Βίνσεντ Σέρμαν, ο οποίος υποστήριζε ότι η τσιριχτή φωνή με την οποία υποδυόταν την Φάνι δεν ταίριαζε στο χαρακτήρα. Η Ντέιβις παραδέχτηκε χρόνια αργότερα ότι το μοναδικό άτομο που μπορούσε να την ανεχτεί και να την αγαπήσει εκείνη την περίοδο ήταν η μητέρα της. Η ταινία σηματοδότησε επίσης την τέταρτη συνεργασία της Ντέιβις με τον ηθοποιό Κλοντ Ρέινς, που εμφανίζεται στο ρόλο του Τζομπ Σκέφινγκτον.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φιλμ έλαβε ανάμεικτες κριτικές από τους κριτικούς του τότε. Η ερμηνεία της Ντέιβις εκθειάστηκε από αρκετούς, ενώ κάποιοι την έκριναν υπερβολική λόγω της τσιριχτής της φωνής και της άθλιας της εμφάνισης στις σκηνές που έχει προσβληθεί από διφθερίτιδα.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε δυο υποψηφιότητες για τα βραβεία όσκαρ εκ των οποίων και μια για τη Ντέιβις (η όγδοη υποψηφιότητά της) αλλά έχασε από την Ίνγκριντ Μπέργκμαν υποψήφια για την ταινία Εφιάλτης (Gaslight, 1944).

Υποψηφιότητα:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Μπέτι Ντέιβις
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου – Κλοντ Ρέινς

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]