Μαρία του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία του Λουξεμβούργου
Γέννηση
Θάνατος
La Fère
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Φραγκίσκος του Βαντόμ
Τέκνα Antoinette de Bourbon, Κάρολος των Βουρβόνων, Δούκας του Βαντόμ, Francis de Bourbon, Count of Saint-Pol, Louise de Bourbon και Louis de Bourbon de Vendôme
Γονείς Πέτρος Β΄ του Λουξεμβούργου-Σαιν-Πολ και Μαργαρίτα της Σαβοΐας

Η Μαρία του Λουξεμβούργου (1472 - 1547) ήταν Γαλλίδα ευγενής, κόρη του Πέτρου του Λουξεμβούργου κόμητος του Αγίου Παύλου και της Μαργαρίτας πριγκίπισσας της Σαβοΐας. Παντρεύτηκε τον Ιάκωβο, δούκα της Σαβοΐας και μετά το θάνατό του (1486) παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο (1487) τον Φραγκίσκο κόμη του Βαντόμ. Στο δεύτερο σύζυγο της έφερε τεράστια πλούτη που κληρονόμησε από τον πρώτο, δηλαδή τις κομητείες του Αγίου Παύλου και της Σουασσόν στην Πικαρδία. Μετά τον πολύ πρόωρο θάνατο του Φραγκίσκου έγινε αντιβασίλισσα του Βαντόμ και πρόσφερε σημαντικό έργο κτίζοντας την εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, και επεκτείνοντας το Κολλέγιο του Αγίου Γεωργίου. Παιδιά της με τον Φραγκίσκο ήταν :

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marie de Luxembourg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).