Μαρία του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία του Λουξεμβούργου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marie de Luxembourg (Γαλλικά)
Γέννηση 1472
Θάνατος 1  Απριλίου 1547
La Fère
Τόπος ταφής collégiale Saint-Georges de Vendôme
Υπηκοότητα Γαλλία
Οικογένεια
Σύζυγος Φραγκίσκος του Βαντόμ
Τέκνα Αντουανέτα των Βουρβόνων
Κάρολος των Βουρβόνων, Δούκας του Βαντόμ
Φραγκίσκος του Σαιν Πολ
Louise de Bourbon
Λουδοβίκος των Βουρβόνων του Βαντόμ
Γονείς Πέτρος Β΄ του Λουξεμβούργου-Σαιν-Πολ και Μαργαρίτα της Σαβοΐας

Η Μαρία του Λουξεμβούργου (Marie de Luxembourg, 1472 - 1 Απριλίου 1547) ήταν Γαλλίδα ευγενής, κόρη του Πέτρου Β΄ του Λουξεμβούργου κόμητος του Αγίου Παύλου και της Μαργαρίτας πριγκίπισσας της Σαβοΐας, κόρης του Λουδοβίκου της Σαβοΐας[1][2].

Γάμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον Ιάκωβο[2], δούκα της Σαβοΐας, και μετά το θάνατό του (1486) παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο (1487) τον Φραγκίσκο κόμη του Βαντόμ. Στο δεύτερο σύζυγο της έφερε τεράστια πλούτη που κληρονόμησε από τον πρώτο, δηλαδή τις κομητείες του Αγίου Παύλου και της Σουασσόν στην Πικαρδία. Μετά τον πρόωρο θάνατο του Φραγκίσκου το 1495 έγινε αντιβασίλισσα του Βαντόμ και διαχειρίστηκε τα εδάφη από που είχε κληρονομίσει από τον πατέρα του καθώς και τα δικά της[1]. Πρόσφερε σημαντικό έργο κτίζοντας την εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου και επεκτείνοντας το Κολέγιο του Αγίου Γεωργίου.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον δεύτερο γάμο της με τον Φραγκίσκο του Βαντόμ παιδιά της ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Bonnabelle, Claude (1880) (στα French). Étude sur les seigneurs de Ligny de la maison de Luxembourg, la ville et le comté de Ligny. Mémoires de la Société des lettres, sciences et arts de Bar-le-Duc, σελ. 33–116. 
  2. 2,0 2,1 Schwennicke, Detlev, επιμ. (1978). «Familien des Alten Lotharingien i» (στα German). Europäische Stammtafeln. Band VI (neue Folge έκδοση). Marburg, σελ. 28–30. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marie de Luxembourg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).