Μαρία της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία της Βουλγαρίας (σύζυγος Αδρόνικου Δούκα)
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαρία Δούκαινα (Ελληνικά)
Γέννηση10ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑνδρόνικος Δούκας
ΤέκναΜιχαήλ Δούκας
Ιωάννης Δούκας
Ειρήνη Δούκαινα
Θεοδώρα Δούκαινα
Στέφανος Δούκας
Κωνσταντίνος Δούκας
Άννα Δούκαινα[1]
ΓονείςΤραϊανός[1] και Konstostephanie of Bulgaria[1]
ΟικογένειαΑδελφοί Κομητόπουλοι και Δυναστεία Δουκών

Η Μαρία, βουλγαρ. Мария (απεβ. 21 Νοεμβρίου, μετά το 1095) από τον Οίκο των Κομητόπουλων ήταν κόρη πρίγκιπα της Βουλγαρίας και με τον γάμο της έγινε πρωτοβεστιαρία. Ήταν η μητέρα της Αυτοκράτειρας Ειρήνης Δούκαινας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Τρόιαν πρίγκιπα της Βουλγαρίας (γιου του Ιβάν Βλαντισλάβ της Βουλγαρίας, τελευταίου τσάρου της Α΄ Βουλγαρικής αυτοκρατορίας) και μίας Βυζαντινής ευγενούς από το γένος των Κοντοστέφανων ή των Φωκάδων.

Παντρεύτηκε τον Ανδρόνικο Δούκα. Ο άνδρας της ήταν γιος του καίσαρα Ιωάννη, ισχυρού πολικά άνδρα της εποχής του και της Ειρήνης Πηγουνίτισσας. Ο Ιωάννης ήταν αδελφός του Κωνσταντίνου Ι΄ Δούκα Αυτοκράτορα των Ρωμαίων, έτσι ο Ανδρόνικος ήταν εξάδελφος του Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα. Η Μαρία προικίστηκε με μία κληρονομιά αχανών εκτάσεων περί τη λίμνη Οχρίδα και το σημαντικό εισόδημά της χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίζει την πολυτελή ζωή του συζύγου της και τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Όπως και τα άλλα τελευταία μέλη της δυναστείας της Βουλγαρίας, η Μαρία και οι κόρες της Ειρήνη και Άννα έφεραν, όχι μόνο τεράστιο πλούτο, αλλά και τη νομιμοποίηση της Ρωμαϊκής εξουσίας επί του Βουλγαρικού πληθυσμού: οι εξέχοντες γάμοι αυτής -και των κορών της- είναι η απόδειξη για την τελική αφομοίωση των απογόνων του Οίκου των Κομητόπουλων με τους ευγενείς της Αυλής της Κωνσταντινούπολης.

Ως η μητέρα της Αυτοκράτειρας Ειρήνης Δούκαινας, η Μαρία θα είχε επιρροή στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, αν και αυτή, ως χήρα, απέφευγε την Αυτοκρατορική Αυλή και είχε επιλέξει να ζει στην ιδιοκτησία της στη λίμνη Οχρίδα. Η εγγονή της Άννα Κομνηνή επαινεί την ομορφιά και τη σοφία της στην Αλεξιάδα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε αρκετά πριν το 1066 τον Ανδρόνικο Δούκα πρωτοβεστιάριο και Δομέστικο των Σχολών (Αρχιστράτηγου) και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kouroupou, Matoula; Vannier, Jean-François (2005), "Commémoraisons des Comnènes dans le typikon liturgique du monastère du Christ Philanthrope (ms. Panaghia Kamariotissa 29)", Revue des études byzantines (in French) (63): 41–69, doi:10.3406/rebyz.2005.2305
  • Polemis, Demetrios I. (1968). The Doukai: A Contribution to Byzantine Prosopography. London: Athlone Press.