Μαρία νταλλε Κάρτσερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρία νταλε Κάρτσερι)
Μαρία ντάλε Καρτσέρι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος14ος αιώνας (πιθανώς)
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑλβέρτος Παλαβιτσίνι
Αντρέα Κορνάρο
ΤέκναΓουλιέλμα Παλαβιτσίνι
ΓονείςΓκαετάνο νταλε Κάρτσερι και Αγνή Ναβιγαγιόζο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤριτημόριος/α της Χαλκίδας
Μαρκήσιος (Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας)

Η Μαρία νταλλε Κάρτσερι (Maria dalle Carceri) (; - 1323) ήταν από τον πατέρα της εκτημόρια της Εύβοιας ως κυρία του ημίσεος της Καρύστου. Ως κληρονόμος του συζύγου της Αλβέρτου Παλαβιτσίνι ήταν μαρκησία του ημίσεως της Βοδονίτσας από το 1311 ως το 1323. Για να αποφύγει την κατάκτηση του μαρκιζάτου από τους Καταλανούς, αναγκάστηκε να τους πληρώνει ετήσιο φόρο.

Η οικογένεια της Μαρίας καταγόταν από τη Βερόνα της Λομβαρδίας και είχε έρθει στην Ελλάδα κατά τη Δ΄ Σταυροφορία. Ήταν κόρη του Γκαετάνο νταλε Κάρτσερι από τον οποίο κληρονόμησε το ήμισυ της Καρύστου (το 1/6 της Εύβοιας). Μητέρα της ήταν η Αγνή ή Ανιέζα Ναβιγαγιόζο (Agnesie Navigajoso) κόρη του διοικητή της Λήμνου και μεγάλου δούκα (ναυάρχου) της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης. Παντρεύτηκε τον Αλβέρτο Παλαβιτσίνι, μαρκήσιο της Βοδονίτσας και όταν εκείνος απεβίωσε το 1311, το μαρκηζάτο μοιράστηκε στη Μαρία και την κόρη τους Γουλιέλμα.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη νίκη της Καταλανικής Εταιρείας κατά των ενωμένων δυνάμεων του Δουκάτου των Αθηνών στην Μάχη του Αλμυρού, η Μαρία επιθυμούσε να παντρευτεί και πάλι γρήγορα με έναν άνθρωπο ο οποίος θα προστατεύσει τη μαρκιωνία της Βοδονίτσας. Έτσι παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Αντρέα Κορνάρο. Μετά τον θάνατό της η κόρη της Γουλιέλμα κληρονόμησε και το υπόλοιπο της μαρκιωνίας, καθώς και το ήμισυ της Καρύστου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα τον Αλβέρτο Παλαβιτσίνι μαρκήσιο της Βοδονίτσας και κόρη της ήταν η:

Όταν χήρεψε παντρεύτηκε τον Αντρέα Κορνάρο βαρόνο της Καρπάθου (Scarpanto), υποτελή του βασιλείου της Κρήτης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]