Μαρία Χρονιάρη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαρία Χρονιάρη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαρία Χρονιάρη (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια

Η Μαρία Χρονιάρη είναι ποιήτρια και γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από τα Ανώγεια της Κρήτης και από την πλευρά της μητέρας της από το Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας για θέατρο και κινηματογράφο και εργάστηκε ως οπερατέρ.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2010 με την πρώτη ποιητική συλλογή της «Εκεί που αλλάζω ζωές», εκδόσεις Απόπειρα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στην ανθολογία ποιητών του λογοτεχνικού περιοδικού «ΔΕΚΑΤΑ». Το 2012 από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορεί τη συλλογή πεζών κειμένων «Επειδή Μαζί». Το βιβλίο επανεκδίδεται το 2014. Tον Νοέμβριο του 2014 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή της από τις εκδόσεις Απόπειρα, με τίτλο «Η σκιά μου κι εγώ». Ακολουθεί το 2015 η συμμετοχή της στη συλλογική ποιητική έκδοση με τον τίτλο «Ασκήσεις Ύφους», του συγγραφέα Σταύρου Σταυρόπουλου, εκδόσεις Βιβλιόραμα.

Το 2017 εκδίδεται η νέα της ποιητική συλλογή «Αγέννητη γη» από τις εκδόσεις Σοκόλη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λαμβάνει χώρα η έκθεση φωτογραφίας «Αγέννητη γη» εμπνευσμένη από τα ποιήματα της συλλογής. Τον Μάϊο του 2019 συγγράφει και σκηνοθετεί στο θέατρο τον μονόλογο «Αγέννητη γη», βασισμένο στην ομότιτλη ποιητική συλλογή της από τις εκδόσεις Σοκόλη. Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη και βραβεύεται από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art.

Τον Μάιο του 2015, η Μαρία Χρονιάρη ήταν βασική ομιλήτρια στο ΤΕDxAnogeia, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και μίλησε για την τέχνη της ποίησης και όλα όσα την κάνουν να ασχολείται με αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της λογοτεχνίας. Επίσης, έχει λάβει βραβεία για βιβλία και ποιήματά της από τρεις διαφορετικούς παγκόσμιους, λογοτεχνικούς διαγωνισμούς τους οποίους διοργάνωσε ο Ε.Π.Ο.Κ (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. Συγκεκριμένα: Έλαβε Αριστείο για το πεζογράφημα «Επειδή μαζί», εκδόσεις Απόπειρα, 2014, έλαβε επίσης το Α' Βραβείο για το ποίημα της «Νόστος», 2014, ενώ η ποιητική συλλογή «Αγέννητη γη», των εκδόσεων Σοκόλη, 2017, βραβεύτηκε ως βιβλίο της χρονιάς. Θα βραβευτεί ξανά για την προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό από τον Πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art, σε ειδική τελετή που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο του 2020.

Από τις εκδόσεις Σοκόλη, εκδίδεται τον Ιούνιο του 2020 η ποιητική της συλλογή «Μετά από αυτό που προηγήθηκε», σε συνεργασία με τον φωτογράφο Χάρη Τσιλόπουλο. Το βιβλίο τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκδίδεται το βιβλίο «'Εν ἀρχή ἦν τὸ τέλος» από τις εκδ. Ανεμόεσσα / Σκιπητάρης. Πρόκειται για μια συλλογική έκδοση διηγημάτων, μονολόγων και θεατρικών κειμένων δέκα διαφορετικών συγγραφέων με θέμα το τέλος του κόσμου, όπου η ίδια συμμετέχει με ένα διήγημα. Τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2020, ακολουθεί ακόμη μια βράβευση από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art για το ποίημά της «Ζωή υπό αίρεση», στον διαγωνισμό του ομίλου με θέμα τις επιπτώσεις του ιού Covid -19. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, αναλαμβάνει τη φιλολογική επιμέλεια και τις διορθώσεις στην ποιητική συλλογή «Εμφάνεια», από τις εκδόσεις Βακχικόν, του συγγραφέα Κωνσταντίνου Σύρμου.

Διατηρεί προσωπικές στήλες στα διαδικτυακά περιοδικά πολιτισμού Paspartou.gr και Ologramma.art, κι επίσης έχει συνεργαστεί και με τα διαδικτυακά περιοδικά Bibliotheque και Postmodern. Διατηρεί μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Η φωνή των Ανωγείων», ενώ κριτικές της και λογοτεχνικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Οδός Πανός», «Κουκούτσι» και «Διαβάζω». Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί επίσης στον Βιότοπο Πολιτισμού «Culture Book» και το περιοδικό λογοτεχνίας «Δίοδος 66100». Έχει συνεργαστεί και με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο ένθετό της «Βιβλιοθήκη». Εκτός από τη λογοτεχνία έχει συνεχή παρουσία και στο ραδιόφωνο από το 2012 με την εβδομαδιαία πολιτιστική εκπομπή της «Πάντα η Εκάτη», σε διάφορους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τελευταίο τον Grass.social. Έχει βρεθεί στη θέση της Διευθύντριας Προγράμματος και Ραδιοφώνου στον διαδικτυακό σταθμό Magazen, όπου για πέντε χρόνια είχε και τη θέση της ραδιοφωνικής παραγωγού. Στο θέατρο έχει συνεισφέρει σκηνοθετικά στην παράσταση της ομάδας IlluminArti «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου», τον Μάϊο του 2011, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σταύρου Σταυρόπουλου από τις εκδόσεις Απόπειρα.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Εκεί που αλλάζω ζωές», ποίηση, εκδ. Απόπειρα 2010, β’ έκδοση 2014
  • «Επειδή Μαζί», πεζογραφία, εκδ. Απόπειρα 2012, β’ έκδοση 2014
  • «Η σκιά μου κι εγώ», ποίηση, εκδ. Απόπειρα 2014
  • «Ασκήσεις Ύφους», ποίηση συλλογικό, εκδ. Βιβλιόραμα 2015
  • «Αγέννητη γη», ποίηση, εκδ. Σοκόλη 2017
  • «Μετά από αυτό που προηγήθηκε», ποίηση, εκδ. Σοκόλη 2020
  • «'Εν ἀρχή ἦν τὸ τέλος», πεζογραφία συλλογικό, εκδ. Ανεμόεσσα / Σκιπητάρης 2020

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συγγραφή και σκηνοθεσία του μονολόγου «Αγέννητη γη» από την ομότιτλη ποιητική συλλογή της εκδ. Σοκόλη, 2017. (Το έργο ανέβηκε στο Θέατρο ΜΠΙΠ τον Μάιο του 2019.)
  • Σκηνοθετική συνεισφορά στην παράσταση «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου» στο Θέατρο Altera Pars, Μάιος 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]