Μαρία Φελίσιτα της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Φελίσιτα
Πριγκίπισσα της Σαβοΐας
Γέννηση19 Μαρτίου 1730 (1730-03-19)
Βασιλικό Παλάτι του Τορίνο, Τορίνο, Δουκάτο της Σαβοΐας
Θάνατος13 Μαΐου 1801 (71 ετών)
Ρώμη, Παπικά Κράτη
Τόπος ταφήςΒασιλική της Σουπέργκα, Τορίνο, Δουκάτο της Σαβοΐας
Πλήρες όνομα
   Μαρία Φελίσιτα Βικτωρία
Ιταλικά: Maria Felicita Vittoria
ΟίκοςΣαβοΐας
ΠατέραςΚάρολος Εμμανουήλ Γ΄ της Σαρδηνίας
ΜητέραΠολυξένη της Έσσης-Ρότενμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαρία Φελίσιτα της Σαβοΐας (Maria Felicita di Savoia, 19 Μαρτίου 1730 - 13 Μαΐου 1801) ήταν κόρη του Κάρολου Εμμανουήλ Γ΄ της Σαρδηνίας.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Φελίσιτα Βικτωρία γεννήθηκε στις 1730 στο Βασιλικό Παλάτι του Τορίνο, και ήταν το τέταρτο παιδί και η τρίτη κόρη του Κάρολου Εμμανουήλ Γ΄ της Σαρδηνίας και της δεύτερης συζύγου του Πολυξένης της Έσσης-Ρότενμπουργκ.

Σε ηλικία τεσσάρων έχασε την μητέρα της και το 1737 ο πατέρας της παντρεύτηκε την Ελισάβετ Θηρεσία της Λωρραίνης. Η Ελισάβετ Θηρεσία αγάπησε τα παιδιά και τα μεγάλωσε σαν δικά της.

Η Μαρία Φελίσιτα δεν παντρεύτηκε ποτέ. Περιγράφεται ως μια πολύ θρησκευόμενη γυναίκα. Ίδρυσε, με τον Τζιοβάννι Μπαττίστα Καναβέρι, ένα σπίτι στο Τορίνο για χήρες και άπορες ευγενείς γυναίκες το "Οικοτροφείο Πριγκίπισσα Μαρία Φελίσιτα της Σαβοΐας". Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια πράξη που είχε εφαρμόσει ο αδερφός της, για τις ανύπαντρες και χήρες γυναίκες στο Βασίλειο της Σαρδηνίας.[2]

Πέθανε στις 13 Μαΐου 1801 στη Ρώμη σε ηλικία 71 ετών. Είναι θαμμένη στη Βασιλική της Σουπέργκα στο Τορίνο.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 19 Μαρτίου 1730 – 13 Μαΐου 1801: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Μαρία Φελίσιτα της Σαβοΐας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (στα Γαλλικά). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. σελ. 25. 
  2. «Cenni storici». Convitto Principessa Maria Felicita di Savoia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2011.