Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα

Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα (1793 - 1874). Πορτογαλίδα πριγκίπισσα και διάδοχος του Πορτογαλικού θρόνου (1793 - 1795) ως την γέννηση του μικρότερου αδελφού της, Αντωνίου Πίου. Μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄ και της συζύγου του, Καρλότας της Ισπανίας.

Παντρεύτηκε (1810) στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια της στην Βραζιλία, τον ξάδελφο της ινφάντη Πέτρο Κάρλος πρίγκηπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Χήρεψε το 1812, αλλά μετά τον θάνατο του συζύγου της γέννησε τον γιο τους ινφάντη Σεβαστιανό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (1813 - 1875). Ήταν σύμμαχος του μικρότερου αδελφού της Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας στις προσπάθειες του να καταλάβει τον Πορτογαλικό θρόνο.

Στο πλευρό του Δον Κάρλος της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του θείου της, Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας (πέθανε 1833), πήγε στην Μαδρίτη, συμμάχησε με τον αδελφό του βασιλιά δον Κάρλος και τον βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της να ανακαταλάβει τον θρόνο. Συμμετείχε στον πρώτο Καρλικό πόλεμο (1833 - 1839) σαν ένθερμος υποστηριχτής του Καρλισμού, ενώ η αδελφή της, Μαρία Φραγκίσκη, σύζυγος του Καρόλου, τιτλούχος βασίλισσα της Ισπανίας, πέθανε το 1834.

Τον Ιανουάριο 1837 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέκλεισαν κάθε δικαίωμα συμμετοχής στον Ισπανικό θρόνο της Μαρίας Τερέζας και του γιου της Σεβαστιανού για τον ίδιο και τους απογόνους του. Ίδια αποκήρυξη συνέβη και στην Πορτογαλία στον μικρότερο αδελφό της Μιχαήλ.

Το 1838 παντρεύτηκε τον χήρο δον Κάρλο σε δεύτερο γάμο του, μετά τον θάνατο της συζύγου του και αδελφής της, χωρίς να κάνει παιδιά, αλλά της έδωσε το δικαίωμα σαν σύζυγος του δον Κάρλος να είναι στο όνομά του τιτλούχος βασίλισσα. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο εξορίστηκε και δεν επέστρεψε στην Ισπανία.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Teresa, Princess of Beira της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).