Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα
Maria Teresa de Braganca.jpg
Γέννηση
Ajuda
Θάνατος
Τεργέστη
Υπηκοότητα Πορτογαλία
Σύζυγος Κάρλος Μαρία και Πέτρος Κάρλος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
Τέκνα Σεβαστιανός των Μπραγκάνζα και των Βουρβόνων
Γονείς Ιωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας και Καρλόττα της Ισπανίας
Αδέλφια Πέτρος Α΄ της Βραζιλίας, Μαρία Ισαβέλλα της Πορτογαλίας, Μαρία Φραγκίσκη της Μπραγκάνζα, Ισαβέλλα Μαρία της Μπραγκάνζα, Μαρία της Κοιμήσεως, Ινφάντη της Πορτογαλίας, Άννα του Ιησού Μαρία, Ινφάντη της Προρτογαλίας, Μιχαήλ Α' της Πορτογαλίας και Φραγκίσκος Αντώνιος Πίος του Μπέιρα

Η Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα (1793 – 1874) ήταν Πορτογαλίδα πριγκίπισσα και διάδοχος του Πορτογαλικού θρόνου από το 1793 έως τη γέννηση του μικρότερου αδελφού της, Αντωνίου Πίου, το 1795. Υπήρξε η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄ και της συζύγου του, Καρλότας της Ισπανίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Βραζιλία. Το 1810 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παντρεύτηκε τον ξάδελφο της ινφάντη Πέτρο Κάρλος πρίγκηπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Χήρεψε το 1812, αλλά μετά τον θάνατο του συζύγου της γέννησε τον γιο τους ινφάντη Σεβαστιανό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (18131875). Ήταν σύμμαχος του μικρότερου αδελφού της Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας στις προσπάθειες του να καταλάβει τον Πορτογαλικό θρόνο.

Στο πλευρό του Δον Κάρλος της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του θείου της, Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας, που πέθανε το 1833, πήγε στην Μαδρίτη, συμμάχησε με τον αδελφό του βασιλιά δον Κάρλος και τον βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της να ανακαταλάβει τον θρόνο. Συμμετείχε στον πρώτο Καρλικό πόλεμο (18331839) σαν ένθερμος υποστηριχτής του Καρλισμού, ενώ η αδελφή της, Μαρία Φραγκίσκη, σύζυγος του Καρόλου, τιτλούχος βασίλισσα της Ισπανίας, πέθανε το 1834.

Τον Ιανουάριο 1837 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέκλεισε κάθε δικαίωμα συμμετοχής στον Ισπανικό θρόνο της Μαρίας Τερέζας, καθώς και του γιου της Σεβαστιανού, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους απογόνους του. Ίδια αποκήρυξη συνέβη και στην Πορτογαλία στον μικρότερο αδελφό της Μιχαήλ.

Το 1838 παντρεύτηκε τον χήρο δον Κάρλο σε δεύτερο γάμο του, μετά τον θάνατο της συζύγου του και αδελφής της, χωρίς να κάνει παιδιά, αλλά της έδωσε το δικαίωμα σαν σύζυγος του δον Κάρλος να είναι στο όνομά του τιτλούχος βασίλισσα. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο εξορίστηκε και δεν επέστρεψε στην Ισπανία. Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1874 στην Τεργέστη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Teresa, Princess of Beira της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).