Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνζα)
Μαρία Τερέζα της Μπραγκάνσα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Maria Teresa de Bragança (Πορτογαλικά)
Γέννηση29  Απριλίου 1793[1][2][3]
Ajuda
Θάνατος17  Ιανουαρίου 1874[1][2][3]
Τεργέστη
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πορτογαλίας
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠορτογαλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλική οικογένεια
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠέτρος Κάρλος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (1810–1812)[4]
Κάρολος των Βουρβόνων (1838–1855)[4]
ΤέκναΣεβαστιανός των Μπραγκάνσα και των Βουρβόνων
ΓονείςΙωάννης ΣΤ΄ της Πορτογαλίας και Καρλόττα της Ισπανίας
ΑδέλφιαΠέτρος Α΄ της Βραζιλίας
Μαρία Ισαβέλλα της Πορτογαλίας
Μαρία Φραγκίσκη της Μπραγκάνσα
Μαρία της Κοιμήσεως, Ινφάντη της Πορτογαλίας
Άννα του Ιησού Μαρία, Ινφάντη της Προρτογαλίας
Μιχαήλ Α' της Πορτογαλίας
Φραγκίσκος Αντώνιος Πίος του Μπέιρα
Ισαβέλλα Μαρία της Μπραγκάνσα
ΣυγγενείςΚάρολος των Βουρβόνων (θετός υιός, ανιψιός και maternal first cousin), Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων (θετός υιός, ανιψιός και maternal first cousin) και Φερδινάνδος των Βουρβόνων-Ισπανίας (θετός υιός, ανιψιός και maternal first cousin)
ΟικογένειαΟίκος της Μπραγκάνσα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αμώμου Συλλήψεως της Βίλα Βισόζα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Θηρεσία (πορτογαλ. Maria Teresa de Bragança, duquesa de Beira, 29 Απριλίου 179317 Ιανουαρίου 1874) από τον Οίκο της Μπραγκάνσα ήταν πριγκίπισσα της Πορτογαλίας και με τους γάμους της έγινε πρώτα πριγκίπισσα της Ισπανίας και μετά κόμισσα της Μολίνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Θηρεσία Φραγκίσκη ντε Ασσίς Αντωνία Καρλόττα Ιωάννα Ιωσηφία Σαβερία ντε Πάουλα Μιχαέλα Ραφαέλα Ισαβέλλα Γκοντζάγκα υπήρξε η μεγαλύτερη κόρη του Ιωάννη ΣΤ΄ της Πορτογαλίας και της Καρλόττας Ιωακείμης των Βουρβόνων-Ισπανίας, κόρης του Καρόλου Δ΄ της Ισπανίας.

Ως πρώτο τέκνο του βασιλιά τη Πορτογαλίας ήταν διάδοχος του πορτογαλικού θρόνου με τον τίτλο δούκισσα της Μπέιρα από το 1793 που γεννήθηκε, έως τη γέννηση του αδελφού της Φραγκίσκου Αντωνίου το 1795.

Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Βραζιλία. Το 1810 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παντρεύτηκε τον εξάδελφό της Πέτρο-Κάρολος πρίγκιπα της Ισπανίας. Χήρεψε το 1812 και 8 μήνες μετά το τέλος του συζύγου της γέννησε τον γιο τους Σεβαστιανό (1813-1875). Η Μαρία Θηρεσία ήταν σύμμαχος του μικρότερου αδελφού της Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας στις προσπάθειές του να καταλάβει τον πορτογαλικό θρόνο.

Στο πλευρό του Δον Κάρλος της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του θείου της, Φερδινάνδου Ζ΄ της Ισπανίας, που απεβίωσε το 1833, πήγε στη Μαδρίτη, συμμάχησε με τον αδελφό του βασιλιά Κάρολο, Κόμη της Μολίνα, και τον βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της να καταλάβει τον θρόνο. Ο Φερδινάνδος Ζ΄ είχε μόνο δύο κόρες, και καθώς δεν είχε άρρεν τέκνο τη διαδοχή αξίωνε ο αδελφός του Κάρλος. Όταν τον βασιλιά διαδέχθηκε η κόρη του Ισαβέλλα Β΄ της Ισπανίας, ξεκίνησε εμφύλιος με το όνομα Καρλικός Πόλεμος. Συμμετείχε στον πρώτο Καρλικό πόλεμο (1833-1839) σαν ένθερμος υποστηρικτής του Καρλισμού, ενώ η αδελφή της Μαρία Φραγκίσκη, σύζυγος του Κάρλος, απεβίωσε το 1834.

Τον Ιανουάριο του 1837 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέκλεισε κάθε δικαίωμα συμμετοχής στον Ισπανικό θρόνο της Μαρίας Θηρεσίας, καθώς και του γιου της Σεβαστιανού, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους απογόνους του. Ίδια αποκήρυξη συνέβη και στην Πορτογαλία στον μικρότερο αδελφό της Μιχαήλ Α΄, όπου τον μεγαλύτερο αδελφό τους Πέτρο Δ΄ τον είχε διαδεχθεί η κόρη του Μαρία Β΄.

Το 1838 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον χήρο Κάρολο σε δεύτερο γάμο του, μετά τον θάνατο της συζύγου του και αδελφής της. Δεν απέκτησαν παιδιά· ο Κάρολος (τιτουλάριος βασιλιάς της Ισπανίας) της έδωσε το δικαίωμα σαν σύζυγός του, η Μαρία Θηρεσία να είναι στο όνομά του τιτουλάρια βασίλισσα. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο η Μαρία Θηρεσία εξορίστηκε και δεν επέστρεψε στην Ισπανία. Απεβίωσε στις 17 Ιανουαρίου 1874 στην Τεργέστη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα το 1810 τον Πέτρο Κάρολο της Ισπανίας, και είχε τέκνο:

Το 1812 απεβίωσε ο Πέτρος Κάρολος και η Μαρία-Θηρεσία έκανε δεύτερο γάμο το 1838 με τον Κάρολο Μαρία, Κόμη της Μολίνα. Δεν απέκτησε απογόνους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 3  Μαΐου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11353.htm#i113522. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 «Diccionario biográfico español» (Ισπανικά) Real Academia de la Historia. 2011. 26691/maria-teresa-de-braganza-y-borbon. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 p11353.htm#i113522. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.