Μαρία Σκλήραινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Σκλήραινα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος1045 ή 1046
Πληροφορίες ασχολίας

Η Μαρία Σκλήραινα (απεβ. το 1045), που συχνά αναφέρεται μόνο ως Σκλήραινα, ήταν η πολιτική σύμβουλος, η επίσημη ερωμένη και η σύζυγος του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Κωνσταντίνου Θ΄ Μονομάχου, με τον (αμφιλεγόμενο) τίτλο της σεβαστής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την επιφανή οικογένεια των Σκληρών, ήταν γνωστή για τη γοητευτική εμφάνιση και τον χαρακτήρα της και ήταν παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Θ΄ πριν από τη διαδοχή του στο θρόνο, αλλά ο γάμος δεν θεωρήθηκε νόμιμος από την εκκλησία. Ο Κωνσταντίνος έγινε Αυτοκράτορας το 1042 με το γάμο του με την Αυτοκράτειρα Ζωή των Μακεδόνων την Πορφυρογέννητη, η οποία αποδέχτηκε τη συνέχιση της σχέσης του με τη Μαρία Σκλήραινα. Η Σκλήραινα δεν αναγνωρίστηκε ως σύζυγος του Κωνσταντίνου, αλλά παρέμεινε στην Αυλή επίσημα ως ερωμένη του.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Αυλή, ενεργώντας ως πολιτική σύμβουλος του Κωνσταντίνου Θ΄ και ευεργετώντας τη σταδιοδρομία του αδελφού της Ρωμανού Σκληρού. Δεν ήταν δημοφιλής στο κοινό: τον Μάρτιο του 1044 έγινε ταραχή στην Κωνσταντινούπολη, επειδή ο κόσμος φοβόταν ότι ο Κωνσταντίνος Θ΄ σχεδίαζε να σκοτώσει τη Ζωή, για να παντρευτεί τη Σκλήραινα.

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]