Μαρία Σαμαρίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Σαμαρίνου
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκιέρ

Η Μαρία Σαμαρίνου είναι αθλήτρια χιονοδρομίας του Ομίλου Χιονοδρόμων Έδεσσας που πρόσφατα μεταγράφηκε στον ΑΛΠΙΣ. Είναι πρωταθλήτρια Ελλάδας στο αλπικό σκι εννέα φορές συνολικά και σε όλες τις κατηγορίες και μέλος της Εθνικής Ελλάδας. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1996 και την κέρδισε ο χώρος της χιονοδρομίας, από την ηλικία των 5 ετών όταν ο πατέρας της, λάτρης του σκι, την έπαιρνε μαζί του στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας(Καιμάκτσαλαν) της περιοχής μας. Από το 2009 που ξεκίνησε ηλικιακά την αγωνιστική δραστηριότητά της στα αθλήματα της τεχνικής κατάβασης (slalom) και της γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης (giant slalom) , έχει κερδίσει δεκάδες χρυσά μετάλλια-κύπελλα, αργυρά και χάλκινα σε περιφερειακούς αγώνες, Πανελλήνιους αλλά και διεθνείς στο εξωτερικό.

Το 2009 και το 2010 κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους αγώνες γιγαντιαίας τεχνικής κατάβασης και τεχνικής κατάβασης αντίστοιχα και έτσι εκπροσώπησε την Ελλάδα δύο φορές στους Παγκόσμιους διεθνής αγώνες παίδων-κορασίδων Topollino στο Abetone της Ιταλίας.

Κατά το αγωνιστικό έτος του 2012 πραγματοποίησε μία καταπληκτική πορεία στο πρώτο της βάπτισμα στην μεγάλη κατηγορία ΑΓΕΝ του Αλπικού Σκι. Αν και η μικρότερη της κατηγορίας της, πραγματοποιώντας μία σειρά αγώνων στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία), απέσπασε τους πόντους FIS που την κατέταξαν πολύ ψηλά στην elite της Χιονοδρομίας. Στην ηλικία των 17 ετών έγινε το νεαρότερο μέλος της τετραμελούς Εθνικής Ελλάδας. Στους Πανελλήνιους Αγώνες το 2012 κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, ενώ έχασε το χρυσό για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, ανταγωνιζόμενη πολύ μεγαλύτερες ηλικιακά και έμπειρες αθλήτριες.

Το 2013 κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους αγώνες στην γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, στην κατηγορία των νεανίδων και στέφθηκε για τρίτη χρονιά Πανελληνιονίκης. Έτσι επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο European Youth Olympic Festival που πραγματοποιήθηκε στο Brazov της Ρουμανίας . Το ίδιο έτος, στο Βαλκανικό κύπελο στη Βασνία Ερζεγοβίνη, κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Τον Φεβρουάριο του 2014 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στη Σλοβακία, ως η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια στην κατηγορία των εφήβων.Το 2014 κατέκτησε για τέταρτη φορά πανελλήνια νίκη στην κατηγορία των εφήβων-νεανίδων με καλύτερη επίδοση και από την κατηγορία των γυναικών.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2015, απέσπασε δύο τρίτες θέσεις σε διεθνείς αγώνες στο Borovets της Βουλγαρίας, Τον Φεβρουάριο του 2015 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντρών- Γυναικών που στο Vail στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ επίσης τον Μάρτιο του 2015 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων –Νεανίδων στο Hafjel της Νορβηγίας με μακράν τις καλύτερες επιδόσεις των υπολοίπων Ελληνίδων αθλητριών. Η χιονοδρομική χρονιά του 2015 έκλεισε για αυτήν με τον καλύτερο τρόπο μετά τις δύο Πανελλήνιες νίκες στα αγωνίσματα SG (Υπεργιγαντιαία Τεχνική Κατάβαση) και SC ( Combine).

Το 2016 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που πραγματοποιήθηκε στο SOCHI της Ρωσίας ενώ τον Μάρτιο του 2016 απέσπασε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο μετάλλιο σε διεθνείς αγώνες FIS στο Κοπαόνικ της Σερβίας. Η χρονιά του 2016, έκλεισε ξανά με δύο πανελλήνιες νίκες και στα δύο αγωνίσματα (τεχνική κατάβαση και γιγαντιαία τεχνική κατάβαση), στην κατηγορία γυναικών.

Τον Φεβρουάριο του 2017 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Saint Moritz της Ελβετίας .Στους Πανελλήνιους αγώνες του ίδιου έτους στέφθηκε για άλλη μία φορά πανελληνιονίκης στην κατηγορία των γυναικών στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση.

Ταυτόχρονα με τις επιδόσεις της στον αθλητισμό, υπήρξε άριστη μαθήτρια και παρά τη σκληρή αθλητική της προετοιμασία και τους αγώνες της κατά το έτος 2014 σε χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έδωσε Πανελλήνιες εξετάσεις και εισάχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Μηχανολόγος –Μηχανικός . Το επόμενο έτος 2015, άλλαξε σχολή και εγγράφηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης για να είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται στις αθλητικές και αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Έτσι αποδεικνύει ότι οι υψηλοί στόχοι τοποθετούνται σε όλα τα επίπεδα της ζωής και ο αγώνας και η προσπάθεια πρέπει να είναι αέναοι για τις κατακτήσεις της.

Το προσωπικό κόστος της προσπάθειας αυτής είναι τεράστιο, αφού κατά κανόνα θυσιάζει την ανεμελιά της εφηβείας της επενδύοντας τον χρόνο της σε εξοντωτικές προπονήσεις, τη στιγμή που οι συνομήλικοί της γεύονται τη ζωή και τις χαρές της.

Πρώτες θέσεις σε Πανελλήνιους Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Π1-Κ1" που διεξήχθη στο ΒΕΛΟΥΧΙ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ την 14/03/2009, στο αγώνισμα της Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 1.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Π1-Κ1" που διεξήχθη στο ΒΕΛΟΥΧΙ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ την 21/03/2010, στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 1.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ" που διεξήχθη στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ την 29/03/2013, στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΝΕΑΝΙΔΩΝ.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ" που διεξήχθη στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ την 29/03/2014, στο αγώνισμα της Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΝΕΑΝΙΔΩΝ.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" που διεξήχθη στο ΒΟΡΡΑ την 04/04/2015, στο αγώνισμα της Υπεργιγαντιαίας Τεχνικής Κατάβασης (SG), στην κατηγορία ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" που διεξήχθη στο ΒΟΡΡΑ την 04/04/2015, στο αγώνισμα Αλπικό Σύνθετο, στην κατηγορία ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" που διεξήχθη στο ΒΟΡΡΑ την 02/04/2016, στο αγώνισμα της Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" που διεξήχθη στο ΒΟΡΡΑ την 02/04/2016, στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

1η νίκη στη Διοργάνωση "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" που διεξήχθη στο ΒΟΡΡΑ την 24/03/2017, στο αγώνισμα της Γιγαντιαίας Τεχνικής Κατάβασης, στην κατηγορία ΓΥΝΑΙΚΩΝ.