Μαρία Καντιφέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Καντιφέ Μαρία, ηθοποιός

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Απόφοιτος της σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο το 1986 και μέχρι την ίδρυση του Θεατρικού Περίπλου εξέφραζε την καλλιτεχνική της ανησυχία μέσα από διάφορες θεατρικές ομάδες πολιτιστικών συλλόγων. Ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι καθώς και με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων.

 • Το 1990 μαζί με τον Θωμά Καντιφέ και το Μανώλη Σειραγάκη δίνουν νομική υπόσταση στον Θεατρικό Περίπλου στον οποίο και παραμένει μέχρι και το 1992 οπότε και φεύγει για την Αθήνα για να φροντίσει για την προσωπική της εκπαίδευση.
 • Ενώ βρίσκεται στη σχολή Θεοδοσιάδη παρακολουθεί και μαθήματα χορού στη σχολή Ισίδωρου Σιδέρη, φωνής και τραγουδιού με τους τραγουδιστές της όπερας Τάση Χριστογιαννόπουλο και Χριστόφορο Σταμπόγλη.
 • Επίσης παίρνει μέρος σε σεμινάρια σωματικής και υποκριτικής έκφρασης στο Μέγαρο Μουσικής. Παρακολουθεί για 2 χρόνια σεμινάρια

με το Μίνω Βολανάκη, με τον οποίο στη συνέχεια έχει τη χαρά να βρεθεί δίπλα του ως βοηθός του στα έργα «Ψίλλοι στ’αφτιά», Φειντώ, «Ο χρόνος και το δωμάτιο», Μπότο Στράους, «Ο χορός του θαάτου», Στρίντμπεργκ, «Αντιγόνη», Σοφοκλή. Ταυτόχρονα κάνει πρόβες μαζί του για το ανέβασμα της «Μήδειας».

 • Το 1994 εργάζεται ως μουσική παραγωγός στο ράδιο ANT1 με τη Σοφία Βόσσου. Αμέσως μετά συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, όπου συμμετέχει στις παραστάσεις «Ο Μάγος του Οζ», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, «Ματωμένος Γάμος» (δούλα) και «Το μάθημα», του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. «Η μικρή μας πόλη» Θ. Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.
 • Το 1995 βρίσκεται πάλι στην Αθήνα στο θίασο Χαλκιά – Παρτσαλάκη, στο θέατρο Καλουτά όπου παίζει στην παράσταση «Οι Άθλιοι»,

του Β. Ουγκώ σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.

 • Το 1996 συμμετέχει ως συμπαρουσιάστρια μαζί με τη Σοφία Βόσσου σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι ΣΚΑΙ.

Την ίδια χρονιά παίζει στην παράσταση «Φαύστα» στο θέατρο Σμαρούλα σε σκηνοθεσία Γιάννη Μποστατζόγλου. Το καλοκαίρι βρίσκεται στην Κρήτη όπου παίρνει μέρος την παράσταση «Ο γιατρός με το στανιό και οι Ξιπασμένες» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη στο Θέατρο των Vivi.

 • To 1997 πηγαίνει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, όπου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου παίζει στην παράσταση «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Τσιφόρου. Και στην παράσταση «Ο Σιμιγδαλένιος» Α. Αδαμόπουλου, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.
 • Από το 1998 έως το 2000 συμμετέχει στη «Φόνισσα», του Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στο θέατρο Πολιτεία. Ταυτόχρονα (1999) είναι βοηθός σκηνοθέτης στην παράσταση «Οι Δραπέτες της σκακιέρας» σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, παραγωγή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο θέατρο Ήβη.
 • Από το 2000 έως και το 2007 συμμετέχει σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου: Για δύο σεζόν παίζει στην Κεντρική Σκηνή στην παράσταση «Γέρμα», του Φ. Γκ. Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και συμμετέχει ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Άλκηστις», του Ευριπίδη, στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

Το 2001 σκηνοθετεί μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου την «Λιλιπούπολη», στη μουσική σκηνή «Αερικό» και στη συνέχεια σκηνοθετείται από τον ίδιο στην παράσταση «Σταθμοί κάτω από την πόλη», στην πειραματική σκηνή του Εθνικού. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιας παίζει στην «Ορέστεια», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου. Το 2003 είναι βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ίωνας»του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, στην οποία παίζει και τον ρόλο της Πυθίας. Το 2004 παίζει στο «Δώρο της Μέδουσας», του Πίτερ Σάφερ σε σκηνοθεσία Γ. Θεοδοσιάδη. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζει το ρόλο της Λαμπιτώς στη «Λυσσιστράτη», του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου. Με του ίδιου τη σκηνοθεσία παίζει τις επόμενες 2 σεζόν στον «Κύκλο με την Κιμωλία», του Μπρεχτ και το 2006 στον «Υπάλληλο» του Χουρμούζη στο θέατρο ΚΑΠΑ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζει στης «Θεασμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη. Το 2007 παίζει στη «Μάνα Κουράγιο»,του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου.

 • Το 2008 αφήνει το Εθνικό και βρίσκεται στο θέατρο Λαμπέτη στην παράσταση «Το Μελτεμάκι», του Π. Χορν σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου.
 • Το 2009 βρίσκεται στον θίασο του Σπύρου Παπαδόπουλου στην παράσταση «Το Φιόρο του Λεβάντε», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
 • Από το 2010 παραδίδει σεμινάρια για την τέχνη του Θεάτρου στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη.

Θεατρικές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες συμμετείχε η Καντιφέ ως ηθοποιός.

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1999/2000 Γέρμα Β' Πλύστρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κώστας Τσιάνος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2007/2008 Το μελτεμάκι Σταματίνα Νινέττα και Γιώργος Λεμπέσης Θέατρο Λαμπέτη Κώστας Τσιάνος
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης