Μαρία Βολκόνσκαγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Βολκόνσκαγια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22 Ιουλίουιουλ. / 3  Αυγούστου 1804γρηγ.[1]
Kamianka[2]
Θάνατος10  Αυγούστου 1863
Voronky
Αιτία θανάτουνόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Αγγλικά
Ρωσικά[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣεργκέι Γκριγκόριεβιτς Βόλκονσκι (από 1825)
ΤέκναΜιχαήλ Βολκόβσκι
Elena Sergeevna Kochubey (nee Volkonskaya)
ΓονείςΝικολάι Νικολάεβιτς Ραέφσκι και Σοφία Κωνσταντίνοβα
ΑδέλφιαΕκατερίνα Νικολάεβνα Ραέβσκαγια
Aleksandr Rayevsky
Nikolay Rayevsky
ΟικογένειαRayevskiy family
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η πριγκίπισσα Μαρία Νικολάεβνα Βολκόνσκαγια (25 Δεκεμβρίου 1805 - 10 Αυγούστου 1863) ήταν η νεώτερη κόρη του Ρώσου στρατηγού Νικολάι Ραγέφσκι και της Σοφία Κωνσταντίνοβα, εγγονής του Μιχαήλ Λομονόσοφ. Το 1825 η Μαρία παντρεύτηκε τον μελλοντικό στρατηγό πρίγκιπα Σεργκέι Γκριγκόριεβιτς Βόλκονσκι. Όταν ο Βόλκονσκι συνελήφθη και εξορίστηκε στη Σιβηρία, αυτή τον ακολούθησε στην εξορία υπό την προϋπόθεση ότι τα παιδιά τους που γεννήθηκαν μετά την αναχώρηση στη Σιβηρία θα έχαναν για πάντα την περιουσία τους και θα γίνονταν εργάτες, κάτι που ωστόσο δεν εφαρμόστηκε.[4]

Η Βολκόνσκαγια είχε μια αδερφή τη Σοφία. Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών η Μαρία παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Σεργκέι Βόλκονσκι, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος από εκείνη. Γνωστή στο Ιρκούτσκ ως «Πριγκίπισσα της Σιβηρίας», ίδρυσε ένα τοπικό νοσοκομείο και άνοιξε μια αίθουσα συναυλιών, επιπρόσθετα από την φιλοξενία μουσικών και πολιτιστικών σκιών στο σπίτι της. Στο Ιρκούτσκ, η Μαρία διέθετε ένα αρχοντικό από μπλε και λευκό ξύλο.

Οι Βόλκονσκι είχαν τέσσερα παιδιά, από τα οποία δύο πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Ο μεγαλύτερος, ο Νικολάι (2 Ιανουαρίου 1826 – 17 Ιανουαρίου 1828) γεννήθηκε πριν από την εξορία και πέθανε στην Αγία Πετρούπολη μετά την αναχώρηση της μητέρας του για τη Σιβηρία. Το δεύτερο παιδί που ονομάστηκε Σοφία πέθανε την ημέρα της γέννησής του (1 Ιουλίου 1830), ενώ ο Μιχαήλ (1832-1909) και πριγκίπισσα Γέλενα Κοτσούμπεϊ-Ραχμανόφ (1835 – 1916) επέζησαν μέχρι τον 20ο αιώνα.

Το 1922 αποδείχθηκε ότι η Βολκόνσκαγια αποτέλεσε το αντικείμενο έξι ποιημάτων από τον Πούσκιν (γραμμένα το 1820, το 1822, το 1824, το 1825, το 1828 και το 1829).[5] Ο Πούσκιν αφιέρωσε επίσης μερικές γραμμές για τον ξαφνικό θάνατο του μικρού γιου της, Νικολάι.[6] Ωστόσο, ο συγγραφέας Μιχαήλ Γκερσένζον αντέκρουσε την άποψη ότι ο Πούσκιν ήταν ερωτευμένος με τη Μαρία.[7] Η ίδια πέθανε από καρδιακά προβλήματα στο κτήμα του γαμπρού της Νικολάι Αρκαντίεβιτς Κοτσούμπεϊ (στο ουκρανικό χωριό Βορόνκι). Τον Σεπτέμβριο του 2001 φωτογραφίες της οικογένειας Βόλκονσκι παραδόθηκαν τελετουργικά στο ρωσικό κρατικό ιστορικό μουσείο από την Έλενα Τσικονιάνι, απόγονο της Μαρία Βολκόνσκαγια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]