Μαρία Αυγούστα του Τουρν ουντ Τάξις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Αυγούστα του Τουρν & Τάξις
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Maria Augusta von Thurn und Taxis (Γερμανικά)
Γέννηση11  Αυγούστου 1706[1]
Φραγκφούρτη[2]
Θάνατος1  Φεβρουαρίου 1756[1]
Γκέπινγκεν[3]
Τόπος ταφήςΛούντβιγκσμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Αλέξανδρος δούκας της Βυρτεμβέργης (από 1727)[4][5]
ΤέκναΚάρολος Ευγένιος της Βυρτεμβέργης
Λουδοβίκος Ευγένιος της Βυρτεμβέργης
Φρειδερίκος Β΄ Ευγένιος της Βυρτεμβέργης
Αυγούστα-Ελισάβετ της Βυρτεμβέργης
ΓονείςAnselm Francis, 2nd Prince of Thurn and Taxis και Maria Ludovika Anna of Lobkowicz
ΑδέλφιαAlexander Ferdinand, 3rd Prince of Thurn and Taxis
ΟικογένειαΤουρν ουντ Τάξις
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
ΒραβεύσειςΤάγμα του Μαύρου Αετού
Τάγμα του Ερυθρού Αετού
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Αυγούστα (γερμ. Marie Auguste Anna von Thurn und Taxis, 11 Αυγούστου 1706 - 1 Φεβρουαρίου 1756) από τον Οίκο του Τουρν και Τάξις ήταν κόρη του Πρίγκιπα του Τουρν & Τάξις και με τον γάμο της έγινε δούκισσα της Βυρτεμβέργης. Έγινε επίτροπος της Βυρτεμβέργης κατά την ανηλικιότητα του γιου της.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η μόνη κόρη του Άνσελμου Φραγκίσκου, 2ου Πρίγκιπα του Tουρν & Τάξις, και της συζύγου του Μαρίας Λουδοβίκας Άννας Φραγκίσκης, κόρης του Φερδινάνδου Αυγούστου του Λόμπκοβιτς. [6].

Νεανική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Mαρία Αυγούστα Άννα γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1706. Μεγάλωσε στην Αυστριακές Κάτω Χώρες και μετακόμισε αργότερα στη Φρανκφούρτη, όπου εκεί βασίζονταν ο πλούτος και τα οικονομικά συμφέροντα της οικογένειάς της. [7] Ο μόνος αδελφός της ήταν ο Αλέξανδρος Φερδινάνδος, 3ος Πρίγκιπας του Tουρν & Τάξις, του οποίου ο γιος Κάρολος Άνσελμος νυμφεύτηκε τη μοναδική κόρη της Mαρίας Αυγούστας το 1753.

Η Mαρία Αυγούστα επιλέχθηκε ως νύφη για τον Kάρολο Αλέξανδρο της Βυρτεμβέργης-Βίνενταλ (αργότερα Δούκα της Βυρτεμβέργης) λόγω της Καθολικής θρησκείας της. Παντρεύτηκαν την 1η Μαΐου 1727 στη Φρανκφούρτη επί του Μάιν. Παρά το ότι ήταν καθολικοί, και τα τέσσερα παιδιά του ζεύγους μεγάλωσαν στη λουθηρανική πίστη.

Ο δεκαετής γάμος τους ήταν ταραγμένος και γενικά εθεωρείτο ότι ταίριαζαν ο ένας με τον άλλο με κάθε τρόπο (καθώς και οι δύο ήταν ικανοί στη δολοπλοκία και τη μυστική διπλωματία). [7] Αυτός εμπιστευόταν συχνά έναν αξιόπιστο υπηρέτη να κατασκοπεύει τη σύζυγό του, για να διασφαλίσει ότι δεν θα παρεμβαίνει στη διακυβέρνηση, ούτε θα επικρίνει τους υπουργούς του. Μετά από μία ιδιαίτερα σοβαρή διαφωνία το 1736, ο σύζυγός της απέκτησε τη γραπτή υπόσχεσή της να μένει εκτός κυβερνητικών υποθέσεων.

Επίτροπος του ανήλικου γιου της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύζυγος τής Μαρίας Αυγούστας απεβίωσε ξαφνικά στις 12 Μαρτίου 1737, την παραμονή τής αναχώρησής του σε περιοδεία στρατιωτικής επιθεώρησης. [8] Αυτό σήμαινε ότι ο εννιάχρονος γιος τους Kάρολος Ευγένιος τον διαδέχθηκε ως Δούκας της Βυρτεμβέργης . Αφού αυτή αντιμετώπισε αρχικά προβλήματα από το δημοτικό συμβούλιο, προσπαθώντας να κρατήσει την εξουσία για τον γιο της, επιτέλους επέτυχε στις 5 Νοεμβρίου 1737: της χορηγήθηκε μεγάλο επίδομα και αναγνωρίστηκε ως επίτροπος και συγκυβερνήτης, με τον έλεγχο της εκπαίδευσης του γιου της. [9]

Ο Κάρολος-Ευγένιος, μεγαλύτερος γιος της Mαρίας-Αυγούστας.

Από το 1739 έως τον επόμενο χρόνο, είχε μία σχέση με έναν λοχαγό στον στρατό. Οι φήμες για πιθανή εγκυμοσύνη έγιναν τόσο διαδεδομένες, που το ιδιαίτερο συμβούλιο άρχισε έρευνα. Ο λοχαγός απολύθηκε και αυτή αναγκάστηκε να μείνει στις Βρυξέλλες για πέντε μήνες (από τον Απρίλιο του 1740). Η εξορία της την απομάκρυνε από την άμεση εξουσία, ειδικά όταν λαμβάνονταν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις και προετοιμασίες για την εκπαίδευση του γιου της. [10] Για παράδειγμα, δεν μπόρεσε να αποτρέψει μία καταστροφική συμμαχία με την Πρωσία, που θα άφηνε τη Βυρτεμβέργη εκτεθειμένη στο ξεκίνημα του Πολέμου της Αυστριακής Διαδοχής.

Μέχρι το 1744, ωστόσο, η Mαρία-Αυγούστα είχε επιτύχει και πάλι μία θέση σημαντικής επιρροής. Μερίμνησε για τους δύο μεγαλύτερους γιους της να ακολουθήσουν στρατιωτική σταδιοδρομία, επιτρέποντάς τους να λάβουν αποστολές στον Πρωσικό στρατό. Το 1748 ενθάρρυνε τον μεγαλύτερο γιο της, τον δούκα Kάρολο-Ευγένιο, να συνάψει γάμο με την Eλισάβετ Φειδερίκη Σοφία του Βρανδεμβούργου-Μπάυροϊτ, ανιψιά του Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας. [10] Ως Καθολική, ετοίμασε τον μικρότερο γιο της Φρειδερίκο Β΄ Ευγένιο, για μία ζωή στην αυτοκρατορική Εκκλησία. Το όνειρό της για μία θρησκευόμενη ζωή γι' αυτόν διαλύθηκε, ωστόσο, όταν το 1753 μνηστεύθηκε με μία άλλη ανιψιά του Φρειδερίκου Β΄, τη Φρειδερίκη του Βρανδεμβούργου-Σβετ. Έγινε επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς διοικητές ιππικού του Φρειδερίκου Β΄.

Η επιρροή της Mαρίας-Αυγούστας μειωνόταν, καθώς ο γιος της μεγάλωνε και γινόταν όλο και περισσότερο ανεξάρτητος έως το 1749. Απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου 1756 στο Γκέττινγκεν της Βυρτεμβέργης.

Προσωπικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία-Αυγούστα συχνά επαινέθηκε από τους συγχρόνους για την ομορφιά της. Ωστόσο, συχνά επικρίθηκε για την έλλειψη κρίσης και αποφασιστικότητας. [7] Της άρεσε επίσης να επιδεικνύει ανοικτά τη θέση της ως δούκισσας της Βυρτεμβέργης, ξοδεύοντας πλούσια, κάτι που την έβαλε σε αντίθεση με τους λιτοδίαιτους υπηκόους της. Για παράδειγμα, η ντουλάπα της περιείχε 228 φορέματα, με το πιο ακριβό να κοστίζει 500 φλωρίνια, που ήταν επάνω από 30 φορές το ετήσιο εισόδημα ενός υπαλλήλου.

Αν και συχνά περιγράφεται ότι είχε πνευματική ελαφρότητα, κατείχε μία μεγάλη βιβλιοθήκη, που περιείχε τα τελευταία μυθιστορήματα, θεατρικά και φιλοσοφικά έργα. Διατηρούσε αλληλογραφία με τον Βολταίρο [8] και ήταν επίσης φίλη του φιλόσοφου Μαρκησίου ντ' Αρζάν. [11]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Mαρία Αυγούστα επιλέχθηκε ως νύφη για τον Kάρολο Αλέξανδρο της Βυρτεμβέργης-Βίνενταλ (αργότερα Δούκα της Βυρτεμβέργης) λόγω της Καθολικής θρησκείας της. Παντρεύτηκαν την 1η Μαΐου 1727 στη Φρανκφούρτη επί του Μάιν. Παρά το ότι ήταν καθολικοί, όλα τα παιδιά του ζεύγους μεγάλωσαν στη λουθηρανική πίστη:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  4. p11492.htm#i114919. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  5. p32400.htm#i323991. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. Lundy, Darryl, The Peerage: Marie–Auguste Prinzessin von Thurn und Taxis. Retrieved 15 December 2009.
  7. 7,0 7,1 7,2 Wilson, p. 240.
  8. 8,0 8,1 Wilson, p. 242.
  9. Wilson, p. 243.
  10. 10,0 10,1 Wilson, p. 244.
  11. Marquis d'Argens, biography timeline

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilson, Peter H. (2004). "Γυναίκες και Αυτοκρατορική Πολιτική: Η Βυρτεμβέργη Συμφωνεί 1674-1757" στο Queenship στην Ευρώπη 1660-1815: Ο Ρόλος της Συμμαχίας . Clarissa Campbell Orr (εκδ. ). Cambridge University Press.(ISBN 0-521-81422-7)