Μαρία Αμαλία της Σαξωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Αμαλία της Σαξωνίας
Maria Amalia of Saxony.jpg
Γέννηση
Δρέσδη
Θάνατος
Μαδρίτη
Αιτία θανάτου φυματίωση
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Σύζυγος Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
Τέκνα Infanta Maria Josefa of Spain, Μαρία Λουίζα της Ισπανίας, Infante Philip, Duke of Calabria, Κάρολος Δ΄ της Ισπανίας, Φερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών, Γαβριήλ Αντώνιος της Ισπανίας, Αντόνιο Πασκάλ και Φρανσίσκο Χαβιέ της Ισπανίας
Γονείς Αύγουστος Γ' της Πολωνίας και Maria Josepha of Austria
Αδέλφια Princess Maria Christina of Saxony, Princess Maria Josepha of Saxony, Maria Elisabeth of Saxony, Μαρία Άννα Σοφία της Σαξονίας, Maria Margaretha of Saxony, Maria Kunigunde of Saxony, Charles of Saxony, Duke of Courland, Prince Clemens Wenceslaus of Saxony, Φρειδερίκος Δ΄ της Σαξωνίας, Albert Casimir, Duke of Teschen και Prince Francis Xavier of Saxony
Αξίωμα Spanish Queen consort
Υπογραφή
Signature of Queen Maria Amalia of Naples in 1753, wife of King Carlo VII of Naples.jpg
Commons page Πολυμέσα

Μαρία Αμαλία Χριστίνα της Σαξωνίας (1724 - 1760), πριγκίπισσα της Σαξωνίας και σύζυγος του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄.

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1724 στη Δρέσδη και ήταν κόρη του βασιλιά της Πολωνίας Αυγούστου Γ΄ και της Μαρίας Ιωσηφίνας. Παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών τον Κάρολο των Βουρβόνων, βασιλιά τότε των Δύο Σικελιών, και παρά το ότι ήταν ένας γάμος σκοπιμότητας το ζευγάρι δέθηκε πολύ στενά.

Ήταν μιά πολύ καλλιεργημένη γυναίκα: εισήγαγε την κατασκευή πορσελάνης στην Νάπολη και συμμετείχε στην κατασκευή των ανακτόρων της Καζέρτα.

Το 1759 ο βασιλιάς της Ισπανίας Φερδινάνδος ΣΤ΄, ετεροθαλής αδελφός του συζύγου της, πέθανε άτεκνος, οπότε ο σύζυγος κατέστη νόμιμος διάδοχος του. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1760 από φυματίωση: συντετριμμένος ο βασιλιάς Κάρολος, που την υπεραγαπούσε, αρνήθηκε να ξανανυμφευτεί σε όλη του τη ζωή.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο της (1738) με τον βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο Γ΄ παιδιά της ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Amalia of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).