Μαρία Αμαλία της Σαξωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαρία Αμαλία της Σαξωνίας

Μαρία Αμαλία Χριστίνα της Σαξωνίας (1724 - 1760), πριγκίπισσα της Σαξωνίας και σύζυγος του βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄.

Γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1724 στη Δρέσδη και ήταν κόρη του βασιλιά της Πολωνίας Αυγούστου Γ΄ και της Μαρίας Ιωσηφίνας. Παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών τον Κάρολο των Βουρβόνων, βασιλιά τότε των Δύο Σικελιών, και παρά το ότι ήταν ένας γάμος σκοπιμότητας το ζευγάρι δέθηκε πολύ στενά.

Ήταν μιά πολύ καλλιεργημένη γυναίκα: εισήγαγε την κατασκευή πορσελάνης στην Νάπολη και συμμετείχε στην κατασκευή των ανακτόρων της Καζέρτα.

Το 1759 ο βασιλιάς της Ισπανίας Φερδινάνδος ΣΤ΄, ετεροθαλής αδελφός του συζύγου της, πέθανε άτεκνος, οπότε ο σύζυγος κατέστη νόμιμος διάδοχος του. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1760 από φυματίωση: συντετριμμένος ο βασιλιάς Κάρολος που την υπεραγαπούσε, αρνήθηκε να ξαναπαντρευτεί σε όλη του τη ζωή.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο της (1738) με τον βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο Γ΄ παιδιά της ήταν:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maria Amalia of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).