Μαπινγουάρι (πλάσμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην βραζιλιάνικη παράδοση, το μαπινγουάρι, ή τζούμα, είναι μυθικό ζώο που λέγεται ότι ζει στα δάση βροχής στον Αμαζόνιο.

Μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την μυθολογία, ένας σαμάνος βρήκε το μυστικό της αθανασίας, κάτι που εξόργισε τους θεούς και τον μετέτρεψαν σε κτήνος. Αυτό το κτήνος είναι το μαπινγουάρι.

Στην κρυπτοζωολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ζωολόγοι υποστηρίζουν ότι το πλάσμα είναι μυθολογικό. Ορισμένοι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι το πλάσμα προήλθε από τις παραδόσεις περί των γιγαντιαίων προϊστορικών βραδυπόδων. Άλλοι ερευνητές πάλι υποστηρίζουν πως επρόκειτο για αρκούδα. Το 2007, ο Αμερικανός ανθρωπολόγος και εθνοβιολόγος Glenn Shepard Jr είπε:"Καταληκτικά, πρέπει να έχουμε να κάνουμε με γιγάντιο βραδύποδα , σαν αυτούς που βρέθηκαν στην Χιλή, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους ... Λοιπόν, απλά και μόνο ξέροντας ότι οι γοργόνες και οι σειρήνες είναι μύθοι δε σημαίνει οι οι θαλάσσιες αγελάδες δεν υπάρχουν."

Ο ορνιθολόγος David Oren υπέθεσε ότι το πλάσμα είναι πιθανό να είναι ένας ζωντανός γιγάντιος βραδύποδας . Το 2001, ο Oren μίλησε με ιθαγενείς Βραζιλιάνους, μάρτυρες και εφτά κυνηγούς που έπρεπε να σκοτώσουν το πλάσμα ή οποιοδήποτε άγνωστο ζώο με το οποίο θα μπορούσε να έχει σχέση το μαπινγουάρι. Αλλά οι κυνηγοί δεν έσωσαν τίποτα. Κατά τον Oren, είχε ακούσει τη δεκαετία του 1990s από τους κυνηγούς ότι το πλάσμα φέρει καστανή, κόκκινη ή μαύρη γούνα, μακρύ λαιμό, βαδίζει στα δυο, έχει νύχια παρόμοια με τον μυρμηγοκοφάγο, και λιανή ουρά. Ανέφεραν (οι 6 εκ των 7) ακόμη ότι έπρεπε να πυροβολήσουν πολλές φορές στο κεφάλι το ζώο για να σκοτωθεί, ενώ ο έβδομος υποστήριξε ότι είχε ρίξει 38 σφαίρες στο στήθος κάποιου αγνώστου ζώου.

Ο Oren πίστευε αρχικά ότι το μαπινγουάρι πρέπει να είναι βραδύποδας του εδάφους της οικογένειας των μυλοδοντίδων, υποστηρίζοντας ότι το οστεόδερμο, τα καμπύλα πόδια και το η βαριά ουρά των μυλοδοντίδων μπορεί να εξηγήσουν τα ανεξήγητα χαρακτηριστικά του αλεξίσφαιρου δέρματος, των οπίσθιων ποδιών και των αποτυπωμάτων σε σχήμα μπουκαλιού. 5] Ωστόσο, αφού έλαβε περισσότερες λεπτομέρειες από τους επτά κυνηγούς που ισχυρίστηκαν ότι το πυροβόλησαν, ο Oren άλλαξε την άποψή του και θεωρούσε ότι το μαπινγουάρι θα πρέπει να ανήκε στην οικογένεια των μεγαλονυχίδων και όχι των μυλοδοντίδων, σύμφωνα με τους κυνόδοντές του και τον τρόπο κίνησής του. [1] </ sup>