Μανσανίγιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μανσανίγιο

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μανσανίγιο
19°3′12″N 104°18′59″W
ΧώραΜεξικό
Διοικητική υπαγωγήManzanillo
Ίδρυση24  Ιουλίου 1527[1]
Έκταση56 km²
Υψόμετρο13 μέτρα[2]
Πληθυσμός159.853 (2020)[3]
Ταχ. κωδ.28200–28279, 28860–28869[4]
Τηλ. κωδ.314
Ζώνη ώραςUTC−06:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μανσανίγιο (Manzanillo) είναι πόλη του Μεξικού, έδρα ομώνυμου δήμου, στη μικρή πολιτεία Κολίμα. Διαθέτει μεγάλο λιμάνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, που εξυπηρετεί την εμπορική κίνηση της πολυπληθούς Πόλεως του Μεξικού με την Ασία. Ο πληθυσμός της το 2010 ήταν 130.035 κάτοικοι και αυξάνεται. Η πόλη έχει εξελιχθεί επίσης σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στο Μεξικό, με καλά ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Το λιμάνι επίσης αποτελεί τη βάση του στόλου του Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού του Μεξικού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1522 ο Γονζάλο δε Σαντοβάλ, εκτελώντας διαταγή του Κορτές, αγκυροβόλησε στον όρμο της Σαλάγκουα (βόρεια του σημερινού Μανσανίγιο), αναζητώντας ασφαλείς τοποθεσίες για λιμάνια και κατάλληλες για τη ναυπήγηση πλοίων.[5] Μεγάλο μέρος του στόλου του, με τον οποίο κατέκτησε αργότερα τις Φιλιππίνες ναυπηγήθηκε στον όρμο αυτόν.[5] Αλλά ο όρμος του Μανσανίγιο ανακαλύφθηκε το 1527 από τον θαλασσοπόρο Αλβάρο δε Σααβέδρα, που τον ονόμασε Σαντιάγο δε λα Μπουένα Εσπεράνσα, δηλαδή «Σαντιάγο (Άγιο Ιάκωβο) της Καλής Ελπίδας». Ο όρμος υπήρξε χρονικά το τρίτο λιμάνι που δημιούργησαν οι Ισπανοί στη Νέα Ισπανία.[5] και σημείο εκκινήσεως σημαντικών εξερευνητικών αποστολών. Ο Κορτές επισκέφθηκε τον όρμο δύο φορές για να προστατεύσει τα πλοία του από Πορτογάλους πειρατές. Τα επόμενα τριακόσια χρόνια η ιστορία των ακτών του Μεξικού στον Ειρηνικό κυριαρχείται από ιστορίες πειρατών από την Πορτογαλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, ακόμα και από την Ισπανία, που λεηλατούσαν και έκαιγαν πλοία για τα πλούσια φορτία τους.[5]

Το 1825 το μόλις ανεξαρτητοποιηθέν Μεξικό άνοιξε επισήμως το λιμάνι με τη νέα ονομασία «Μανσανίγιο», προερχόμενη από τα πολλά δένδρα μανσανίγια (Hippomane mancinella) της οικογένειας των ευφορβιδών, που τότε χρησιμοποιούνταν πολύ στη ναυπηγική.[5] Το Μανσανίγιο ανακηρύχθηκε πόλη στις 15 Ιουνίου 1873. Το 1889 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σιδηροδρόμου Μανσανίγιο-Κολίμα.[5]

Το 1908 ο Πρόεδρος του Μεξικού Πορφίριο Δίας όρισε το Μανσανίγιο ως έναν από τους επίσημους «λιμένες εισόδου» στο Μεξικό.[5]

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρμος (Bahía) του Μανσανίγιο

Η πόλη είναι παγκοσμίως γνωστή για την ψυχαγωγική αλιεία βαθέων υδάτων («παγκόσμια πρωτεύουσα» για το γένος ψαριού ιστιοφόρος[5]), για τα ηλιοβασιλέματα με το φαινόμενο της πράσινης ακτίνας, καθώς και για το μπάνιο στα ζεστά νερά του ωκεανού. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, κτισμένα ιδίως στη μικρή χερσόνησο Δε Σαντιάγο, βορείως του κέντρου της πόλεως, μεταξύ των δύο όρμων, του Σαντιάγο και του Μανσανίγιο. Επίσης στο βόρειο άκρο του όρμου του Μανσανίγιο είναι το ριζόρτ Λας Άδας («οι νεράιδες»), το γνωστότερο και πολυτελέστερο στην πόλη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ο όρμος φιλοξενεί επίσης πολλά κρουαζιερόπλοια (δένουν στη νοτιοανατολική πλευρά του όρμου), από τα οποία πολλοί επιβάτες περιηγούνται την πόλη. Εκτός από το κολύμπι, αρκετοί τουρίστες επιδίδονται σε καταδύσεις στον όρμο Σαντιάγο, μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κέντρο, όπου υπάρχει ναυαγισμένο φορτηγό πλοίο, που βυθίστηκε από τυφώνα το 1959. Υπάρχουν και άλλα ναυάγια και ύφαλοι με άφθονα ψάρια σε διάφορα μέρη του όρμου του Μανσανίγιο. Από το 1957 μέχρι σήμερα η πόλη έχει φιλοξενήσει σημαντικούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ψαρέματος, όπως το τουρνουά Dorsey.

Στις 6 Ιουλίου 2010 η Γραμματεία Επικοινωνιών και Μεταφορών του Μεξικού εγκαινίασε μία εξειδικευμένη αποβάθρα για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, μία επένδυση της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση. Μια δεύτερη φάση στοχεύει στη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μανσανίγιο έχει κλίμα τροπικής σαβάνας (τύπος Aw στην κλιματική ταξινόμηση Κέππεν). Η ξηρή εποχή, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, έχει λίγες βροχοπτώσεις και δροσερότερες θερμοκρασίες. Ο πιο δροσερός μήνας του έτους είναι ο Μάρτιος, με μέση θερμοκρασία 24,0 °C. Η εποχή των βροχών, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι θερμότερη, με μέση θερμοκρασία 28,3 °C τον Ιούλιο. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ είναι 39,1 °C και η μικρότερη 12,5 °C. Η σχετική υγρασία του αέρα είναι υψηλότερη την εποχή των βροχών, αλλά γενικώς όλο τον χρόνο είναι μεγαλύτερη από την κανονική για τον κλιματικό τύπο Aw, εξαιτίας της παρουσίας της θάλασσας.

Το 2012 ο δήμος του Μανσανίγιο εγκαινίασε ένα οικολογικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνητών νησίδων στη λιμνοθάλασσα της Βάλε δε λας Γκάρζας, μια προστατευμένη περιοχή άγριας ζωής. Σχεδιάζεται παράλληλα η αύξηση της εισροής νερού στη λιμνοθάλασσα, κάτι που θα αυξήσει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, μαζί με τη φύτευση 15.000 μαγγρόβιων δέντρων.

Ο τυφώνας Πατρίτσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Οκτωβρίου 2015, περί τις 8 το βράδι, ο τυφώνας Πατρίτσια, κατηγορίας 5 στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, ο ισχυρότερος ως προς την ταχύτητα ανέμου (320 χιλιόμετρα την ώρα) που έχει καταγραφεί ποτέ στο Δυτικό ημισφαίριο, έφθασε στο Μανσανίγιο. Το κέντρο του πέρασε στα βόρεια της πόλεως, πλήττοντας έως και το Πουέρτο Βαλάρτα. Ο άνεμος και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκάλεσαν[6][7] καταστροφές, με τη συνολική ζημιά να εκτιμάται σε περισσότερο από 283 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μανσανίγιο είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Μεξικού, από πλευράς συνολικού βάρους και όγκου διακινηθέντος φορτίου σε εμπορευματοκιβώτια. Το 2007 από το λιμάνι διακινήθηκαν 18,0 εκατομμύρια τόνοι συνολικού φορτίου.[8] Η κίνση αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της ανταπεργίας στη δυτική ακτή των ΗΠΑ το 2002. Το λιμάνι του Μανσανίγιο συνδέεται σιδηροδρομικά με τη Γουαδαλαχάρα και την Πόλη του Μεξικού. Οδικώς, συνδέεται με τον Αυτοκινητόδρομο 200 με την πόλη Κολίμα και το Πουέρτο Βαλάρτα.

Το Μανσανίγιο είναι πρώτο στο Μεξικό σε εκφόρτωση αλιευμάτων τόνου, ενώ στα σημαντικότερα αγαθά που εξάγονται από αυτό συγκαταλέγονται το καλαμπόκι, άλλα ψάρια, πυρήνες τροπικής καρύδας, λεμόνια, μπανάνες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κρασιά, ξυλεία και ορυκτά.

Το μικρό σχετικώς αεροδρόμιο Πλάγια δε Όρο (Playa de Oro, κωδικός ZLO) απέχει περίπου 35 λεπτά με αυτοκίνητο από την πόλη και δέχεται και τακτικές διεθνείς πτήσεις, από και προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι επίγειες μεταφορές στην πόλη για τους επισκέπτες περιορίζονται στα ταξί και στην ενοικίαση αυτοκινήτων.

«Αδελφές» πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μανσανίγιο είναι «αδελφοποιημένο» με τις εξής πόλεις:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.inafed.gob.mx/work/enciclopedia/EMM06colima/municipios/06007a.html.
  2. 2,0 2,1 Instituto Nacional de Estadística y Geografía. www.inegi.org.mx/app/scitel/Default?ev=9.
  3. Censo de Población y Vivienda 2020. Instituto Nacional de Estadística y Geografía. www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2020/.
  4. micodigopostal.org/colima/Manzanillo/.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 Manzanillo, Webmaster Go. «History Of Manzanillo Mexico». www.gomanzanillo.com. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2018. 
  6. «Post-Tropical Cyclone Selma Public Advisory». www.nhc.noaa.gov. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2018. 
  7. Sherman, Christopher (23 Οκτωβρίου 2015). «Mexico braces for strongest hurricane in Western hemisphere». Associated Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2015. https://web.archive.org/web/20151024151859/http://hosted.ap.org/dynamic/stories/T/TROPICAL_WEATHER?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2015-10-23-08-12-12. 
  8. «Informe Estadistico Mensual» (PDF). Coordinacion General de Puertos y Marina Mercante. Δεκέμβριος 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 10 Σεπτεμβρίου 2008. 
  9. «Cuales son las Ciudadades Hermanas de tu Ciudad». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020. 
  10. «Se Se Hermanan las Ciudades Porturarias Manzanillo-Ninbo». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2020. 
  11. «Weihai». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]