Μαμούλα (νησί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το νησάκι Μαμούλα στην Αδριατική

Η Μαμούλα (σερβ. Мамула), γνωστή στην καθομιλουμένη ως Λασταβίτσα, είναι ένα ακατοίκητο σήμερα νησάκι στην Αδριατική Θάλασσα, που υπάγεται στον Δήμο του Χέρτσεγκ Νόβι του νοτιοδυτικού Μαυροβουνίου, κοντά στα σύνορα με την Κροατία.

Η Μαμούλα βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους Πρέβλακα και Λούστιτσα, στην είσοδο του Κόλπου του Κότορ. Το νησί έχει κυκλικό σχήμα, με διάμετρο 200 μέτρων. Απέχει 3,5 ναυτικά μίλια (πάνω από 6 χιλιόμετρα) από την πόλη Χέρτσεγκ Νόβι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο της Ενετοκρατίας το νησί ήταν γνωστό με την ονομασία Ροντίνα (Rondina).

Πάνω στο νησί υπάρχει φρούριο που ανεγέρθηκε το 1853 από τον Αυστροούγγρο στρατηγό Λάζαρους φον Μαμούλα. Το φρούριο καταλαμβάνει περίπου το 90% της εκτάσεως του νησιού. Μαζί με την οχύρωση στο Ακρωτήριο Όστρο της χερσονήσου Πρέβλακα και την οχύρωση στο Ακρωτήριο Άρζα της Λούστιτσα, που κατασκευάσθηκαν αμφότερες την ίδια εποχή μετά από εισήγηση του ίδιου στρατηγού, το «Φρούριο Μαμούλα» ήταν μέρος των σχεδίων του στρατού της Αυστροουγγαρίας για την αποτροπή της εισόδου εχθρικών δυνάμεων στον Κόλπο του Κότορ.

Στρατόπεδο συγκεντρώσεως[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αρχίζοντας από τις 30 Μαΐου 1942, ο ιταλικός στρατός διεμόρφωσε και μετέτρεψε το φρούριο της Μαμούλα σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Το στρατόπεδο αυτό ήταν γνωστό για τη σκληρή μεταχείριση των κρατουμένων του, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από τη γειτονική περιοχή.[1] Ο εκτιμώμενος (μέγιστος) αριθμός κρατουμένων ήταν 2.322, ενώ μέχρι την κατάργησή του στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 περί τους 130 κρατουμένους πέθαναν εκεί.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]