Μαμουνίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαμουνίδες
مأمونیان

995 – 1017
Πρωτεύουσα Γκουργκάντζ
Γλώσσες Χωρεσμιακά
Θρησκεία Ισλαμισμός
Πολίτευμα Μοναρχία
Σάχης Μαμούν Α΄ ιμπν Μουχάμμαντ
Αμπού αλ-Χάσαν Άλι
Μαμούν Β΄
Αμπούλ-Χάριθ Μουχάμμαντ
Ιστορία
 -  Ίδρυση 995
 -  Κατάλυση 1017

Οι Μαμουνίδες (Αγγλικά: Ma'munids, Περσικά: مأمونیان) ήταν μια ανεξάρτητη δυναστεία κυβερνητών της Χωρεσμίας, ιρανικής καταγωγής. Η βασιλεία τους ήταν μικρής διάρκειας (995-1017), και αντικαταστάθηκαν εντέλει από τους επεκτατικούς Γαζναβίδες.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχαίο ιρανικό βασίλειο της Χωρεσμίας είχε κυβερνηθεί μέχρι το 995 από την παλαιά ηγεμονική γραμμή των Αφριγιδών της Καθ. Η Χωρεσμία ήταν η πλούσια αρδευόμενη γεωργική περιοχή του κάτω Ώξου. Περιβαλλόμενη από όλες τις μεριές από στεπώδη γη και ερήμους, ήταν γεωγραφικώς απομονωμένη από άλλες περιοχές ανθρώπινου πολιτισμού. Η απομόνωση αυτή τής επέτρεψε να διατηρήσει μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιρανική γλώσσα και πολιτιστική ταυτότητα.

Οι Μαμουνίδες αντικαταστάθηκαν από τους Γαζναβίδες. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης το 1017, Χωρέσμιοι επαναστάτες δολοφόνησαν τον ανεξάρτητο ηγέτη της Χωρεσμίας, Αμπούλ Αμπάς Μαμούν ιμπν Μαμούν των Μαμουνιδών, και τη σύζυγό του, Χουρρά-γι Καλτζί, αδελφή του σουλτάνου των Γαζναβιδών, Μαχμούντ. Σε απάντηση, ο Μαχμούντ απαίτησε την υποτέλεια του Μαμούν. Ο στρατός όμως της Χωρεσμίας στασίασε και δολοφόνησε τον Μαμούν, ανεβάζοντας στο θρόνο τον ανηψιό του, Αμπούλ-Χάριθ Μουχάμμαντ. Ο Μαχμούντ των Γαζναβιδών άδραξε την ευκαιρία και έχοντάς το ως πρόσχημα εισέβαλε, κατέλαβε και προσάρτησε στο κράτος του την περιοχή της Χωρεσμίας. Το γεγονός σήμανε το τέλος της δυναστείας των Μαμουνιδών, η δε Χωρεσμία αποτέλεσε επαρχία της Αυτοκρατορίας των Γαζναβιδών από το 1017 έως το 1034.

Κυβερνήτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μαμουνίδες αντικατέστησαν τους Χωρεσμίους Αφριγίδες. Κυβερνήτες των Μαμουνιδών υπήρξαν οι:

1. Μαμούν Α΄ ιμπν Μουχάμμαντ

2. Αμπού αλ-Χάσαν Άλι (γιος του Μαμούν Α΄)

3. Μαμούν Β΄ (πλήρες όνομα: Αμπούλ Αμπάς Μαμούν ιμπν Μαμούν, γιος του Μαμούν Α΄)

4. Αμπούλ-Χάριθ Μουχάμμαντ (γιος του Αμπού αλ-Χάσαν Άλι)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]