Μαλούμα (τραγουδιστής)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλούμα
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Juan Luis Londoño Arias (Ισπανικά)[1]
ΨευδώνυμοMaluma
ΓέννησηΧουάν Λουίς Λοντόνιο Άριας
28 Ιανουαρίου 1994 (1994-01-28) (30 ετών)
Μεδεγίν, Κολομβία
Ιδιότητατραγουδιστής[2], συνθέτης[3] και ηθοποιός
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ ροκ[2], Ρεγκετόν[2] και Latin trap
ΒραβεύσειςΒραβείο Λάτιν Γκράμι Καλύτερου άλμπουμ σύγχρονης ποπ φωνητικό άλμπουμ (2018) και Billboard Spirit of Hope Award
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χουάν Λουίς Λοντόνιο Άριας (ισπανικά: Juan Luis Londoño Arias, γεν. 28 Ιανουαρίου 1994), ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μαλούμα (ισπανικά: Maluma), είναι Κολομβιανός τραγουδιστής της ρεγκετόν και της λάτιν ποπ μουσικής.

Θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες στη Λατινική Αμερική με μεγάλη επιρροή και έχοντας στο ενεργητικό του πολλές βραβεύσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2010, υπογράφοντας συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Sony Music.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους αστέρες της ισπανόφωνης μουσικής βιομηχανίας, όπως Madonna,Thalia, Ricky Martin,Shakira,Marc Antony,Jennifer Lopez,J Balvin κ.α. με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η καριέρα του σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλες του επιτυχίες είναι τα κομμάτια Borró Cassette, Felices los 4,El Perdedor,La temperatura, Hawai, 11PM, HP, καθώς και τα ντουέτα Desde esa noche, Vente Pa' Ca, Chantaje, Corazón,Clandestino, Que Pena, Hola Senorita,Según Quien.

Πρώιμα Χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1994 στο Μεδεγίν της Κολομβίας από τους Μαρίλι Άριας και Λουίς Λοντόνιο, ενώ έχει και μια μεγαλύτερη αδερφή, την Μανουέλα. Από μικρή ηλικία έδειχνε ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο αλλά και τη μουσική. Αποφοίτησε από το σχολείο Hontanares στο El Retiro.

Παιδική ηλικία και επαγγελματική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη λυκείου πήρε μέρος σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού του σχολείου του με το τραγούδι "Tengo Ganas" του Andres Cepeda και κέρδισε την πρώτη θέση. Το Δεκέμβρη, τον ίδιο χρόνο, πρωταγωνίστησε σε μια θεατρική παράσταση. Στα 15 του χρόνια ο θείος του Juan Parra, του έκανε δώρο γενεθλίων μια ηχογράφηση σε στούντιο. Ήταν το τραγούδι "No quiero" που ένα χρόνο πριν συνέθεσε μαζί με ένα φίλο του.

Ο στόχος του δεν ήταν να ασχοληθεί με τη μουσική επαγγελματικά, ώσπου τράβηξε την προσοχή κάποιων παραγωγών και ηχογράφησε ένα δίσκο. Αυτοί του σύστησαν να αποκτήσει ένα όνομα επί σκηνής που να είναι ηχηρό και τσαχπίνικο, αλλά και για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμος στο λαό. Τότε ήταν που ακούστηκε για πρώτη φορά ως "Maluma", ένα συνονθύλευμα από τα αρχικά των ονομάτων της μητέρας του Marlli, του πατέρα του Luis και της αδερφής του Manuela. Σύμφωνα με το ίδιο τον καλλιτέχνη: "Είναι αφιέρωμα σε αυτούς γιατί τους αγαπώ και έδωσαν ώθηση στην καριέρα μου"[4].

Το 2010 άρχισε μαθήματα τραγουδιού, όταν ήταν 16 και βρισκόταν στην τελευταία τάξη του λυκείου και τότε ήταν που αποφάσισε να κάνει το ντεμπούτο του. Το 2014 και 2015 υπήρξε κριτής στην τηλεοπτική σειρά "La voz kids" και την ίδια χρονιά λάνσαρε την πρώτη του συλλογή με ρούχα. Το 2017 ήταν και πάλι κριτής στο φεστιβάλ "Viña del Mar" της Χιλής.

Επιτυχημένα κομμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 το "Pretty Boy, Dirty Boy" ήταν πρώτο σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το λάτιν Billboard και αμέσως μετά ήρθε μια άλλη επιτυχία, το "Borró Casette". Αυτό ανέβηκε στην πρώτη θέση στη λίστα Latin Air Play list of Billboard. Από το συγκεκριμένο άλμπουμ ξεχώρισαν τα "El perdedor" και "Sin Contrato". To 2016 έλαβε μέρος στο διαγωνισμό Lo Nuestro awards και αφιέρωσε το "Pa Mayté" στον Carlos Vive. Κυκλοφόρησε επίσης το ντουέτο του με την Thalia, "Desde esa noche", το οποίο μετατράπηκε σε τεράστια εμπορική και ραδιοφωνική επιτυχία. Το 2017 και ενώ ήταν κριτής στο "Viña del Mar", τα κομμάτια "Chantaje", ντουέτο με τη Shakira και "Vente pa`ca" ντουέτο με το Ricky Martin, έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες, κατακτώντας τα charts σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο σινγκλ του "Felices los 4" επίσης έγινε μεγάλη επιτυχία διεθνώς.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2017 μέχρι το 2019 ήταν σε σχέση με το μοντέλο Natalia Barulich, με την οποία γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του βίντεο-κλιπ, "Felices Los 4".

Το καλοκαίρι του 2020 εμφανίστηκε με την αρχιτέκτονα Susana Gomez με την όποια κατάγονται απο την ίδια πόλη. Τον Οκτώβριο του 2023 στη συναυλία του στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της συντρόφου του γνωστοποιώντας πως περιμένουν κορίτσι το οποίο θα ονομάσουν Πάρις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.revistagente.com/actualidad/maluma-te-invita-a-recorrer-su-casa-de-medellin-este-es-mi-santuario-espero-que-lo-disfruten/.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) AllMusic.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  4. «drive - Αγγλοελληνικό Λεξικό WordReference.com». www.wordreference.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Maluma στο Wikimedia Commons