Μαλλιαρό μαμούθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μαλλιαρό μαμούθ
Woolly mammoth model Royal BC Museum in Victoria.jpg
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Προβοσκιδειδοειδή (Proboscidea)
Οικογένεια: Ελεφαντίδες (Elephantidae)
Γένος: Μαμούθ (Mammuthus)
Είδος: M. primigenius
Διώνυμο
Mammuthus primigenius (Μαμούθ το πρωτογενές)
(Blumenbach, 1799)

Το μαλλιαρό μαμούθ (Mammuthus primigenius) είναι ένα από τα 10 εξαφανισμένα πλέον είδη μαμούθ που έζησε κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου μέχρι την εξαφάνισή του στην πρώιμη εποχή του Ολοκαινίου. Το μαλλιαρό μαμούθ αποκόπηκε από τους προγόνους του περίπου 800.000 χρόνια πριν στην Ανατολική Ασία. Ο πλησιέστερος συγγενής του είναι ο ασιατικός ελέφαντας. Η εμφάνιση και η συμπεριφορά αυτού του είδους συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων μελετών κάθε προϊστορικού ζώου λόγω της ανακάλυψης κατεψυγμένων σωμάτων στη Σιβηρία και την Αλάσκα, καθώς και σκελετών, δοντιών, περιεχομένων στομάχου, κοπριάς και απεικόνισης από τη ζωή σε προϊστορικές σπηλιές. Τα κατάλοιπα μαμούθ ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό στην Ασία πριν γίνουν γνωστά στους Ευρωπαίους τον 17ο αιώνα. Η προέλευση αυτών των ζώων ήταν μακρά θέμα συζήτησης και συχνά εξηγείται ως υπολείμματα θρυλικών πλασμάτων. Το μαμούθ αναγνωρίστηκε ως εξαφανισμένο είδος ελέφαντα από τον Ζωρζ Κυβιέ το 1796.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαλλιαρό μαμούθ είχε το ίδιο μέγεθος με τον σημερινό αφρικανικό ελέφαντα. Τα αρσενικά έφταναν σε ύψος από 2.7-3.4 μ και σε μάζα έφταναν τους 6 τόνους. Τα θηλυκά έφταναν σε ύψος από 2.6-2.9 μ και σε μάζα τους 4 τόνους. Ένα νεογέννητο μαμούθ έφτανε τα 90 kg. Το μαλλιαρό μαμούθ είχε προσαρμοστεί άριστα στο παγωμένο περιβάλλον της τελευταίας εποχής των παγετώνων, όποτε και έζησε. Το χρώμα της παχιάς γούνας που κάλυπτε το σώμα του ήταν σκούρο μαύρο ή ανοιχτό, ενώ διέθεσε μικρά μάτια, ουρά και αυτιά. Η συμπεριφορά του ήταν ίδια σχεδόν με τους σημερινούς ελέφαντες. Ήταν κοινωνικά ζώα και χρησιμοποιούσαν πολύ την προβοσκίδα τους, για να πιάσουν κάποιο αντικείμενο, για να πίνουν νερό ή για άλλους λόγους. Η δίαιτα του μαμούθ ήταν κυρίως χορτάρι και βλάστηση, ενώ η διάρκεια ζωής του ήταν ως τα 60 έτη.

Εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναπαράσταση του μαλλιαρού μαμούθ

Το μαλλιαρό μαμούθ έζησε μαζί με τους προϊστορικούς ανθρώπους, οι οποίοι το κυνηγούσαν για τροφή, ενώ χρησιμοποιούσαν τα Κόκκαλα του και την προβοσκίδα του για τέχνη. Το είδος εξαφανίστηκε από την βασική περιοχή όπου διέμενε, κατά τα τέλη του Πλειστοκαίνου (10.000 έτη πριν). Μερικοί πληθυσμοί επιβίωσαν στο νησί του Αγίου Παύλου 5.600 έτη πριν και στο νησί Wrangel πριν 4.000 χρόνια. Αλλά ακόμα και μετά την εξαφάνισή του, οι άνθρωποι εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν το ελεφαντόδοντο του σαν πρώτη ύλη, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με ένα πρότζεκτ γενετικής το 2015, είχε προταθεί ότι θα μπορούσαν να επαναφέρουν στην ζωή με κλωνοποιήση του είδος, χρησιμοποιώντας διασπώμενα γενετικό υλικό, αλλά κάτι τέτοιο ακόμα δεν είναι εφικτό.