Μαλίκ Σαχ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μαλίκ Σαχ Α΄
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah.jpg
Μικρογραφία που απεικονίζει τον Μαλίκ Σαχ
Περίοδος 1072 – 1092
Προκάτοχος Αλπ Αρσλάν
Διάδοχος Μαχμούτ Α΄
Γέννηση 1055
Θάνατος 1092
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Αυτό το λήμμα αφορά τον σουλτάνο της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων. Για τον σουλτάνο του Ικονίου, δείτε: Μαλίκ Σαχ (σουλτάνος του Ρουμ).

Ο Μουίζ αντ-Ντούνυα ουά αντ-Ντιν Τζαλάλ αντ-Ντάουλαχ Χασάν Μαλίκ-Σαχ ιμπν Μουχάμμαντ (16 Αυγούστου 1055 - 19 Νοεμβρίου 1092)[1], γνωστός ως Μαλίκ Σαχ Α΄, διαδέχθηκε τον πατέρα του, Αλπ Αρσλάν, ως σουλτάνος της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων το 1072 και βασίλεψε μέχρι το θάνατό του το 1092.

Το 1064, πήρε μέρος στην εκστρατεία του Αλπ Αρσλάν στον Καύκασο. Την ίδια χρονιά, παντρεύτηκε την Τουρκάν Χατούν, κόρη του χάνου των Καραχανιδών, Ιμπραχίμ Ταμγκάχ. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο Μαλίκ ήρθε σε σύγκρουση με τον θείο του, μπέη Καβούρτ. Τον Ιανουάριο του 1074, οι στρατιές τους συναντήθηκαν κοντά στη Χαμαντάν (αρχαία Εκβάτανα), με το στρατό του Καβούρτ μπέη να αποτελείται από παραδοσιακά τουρκομανικά στοιχεία από τον πρώην στρατό του Αλπ Αρσλάν, ενώ του Μαλίκ από σκλάβους, υπηρέτες και περιστασιακούς στρατιώτες κουρδικής και αραβικής καταγωγής. Εξαιτίας της λιποταξίας Τουρκομάνων στο στρατό του Μαλίκ, ο Καβούρτ ηττήθηκε και παρά τη σκέψη του Μαλίκ να του δείξει έλεος, αργότερα δηλητηριάστηκε, πιθανώς κατόπιν εντολών του βεζίρη Νιζάμ αλ-Μουλκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Malekšāh Encyclopaedia Iranica