Μαζί για το Ναι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαζί για το Ναι
Junts pel Sí
ΗγέτηςΡαούλ Ρομέβα, Κάρμε Φορκαδέιλ, Μουριέλ Καζάλς, Αρτούρ Μας, Οριόλ Ζουνκέρας
Ίδρυση20 Ιουλίου 2015
Διάλυση7 Νοεμβρίου 2017
Συγχώνευση τωνΔημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας
Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας
Δημοκράτες της Καταλονίας
Κίνημα της Αριστεράς
Επανευθυγράμμιση
ΙδεολογίαΚαταλανική ανεξαρτησία
Ιστότοπος
http://www.juntspelsi.cat/
Πολιτικό σύστημα Καταλονίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Πολιτικό σύστημα Ισπανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Εκδήλωση του Μαζί για το Ναι, στην οποία συμμετέχουν, από αριστερά, οι Ραούλ Ρομέβα, Κάρμε Φορκαδέιλ, Μουριέλ Καζάλς, Αρτούρ Μας και Οριόλ Ζουνκέρας.

Το Μαζί για το Ναι (καταλανικά: Junts pel Sí) ήταν εκλογικός συνασπισμός της Καταλονίας ο οποίος συμμετείχει στις περιφερειακές εκλογές του 2015. Αποτελείτο από τα κόμματα Δημοκρατική Σύγκλιση της Καταλονίας (CDC), Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), Δημοκράτες της Καταλονίας (DC) και Κίνημα της Αριστεράς (MES).

Η ηγεσία του συνασπισμού αποτελείτο από τον πρώην ευρωβουλευτή της Πρωτοβουλίας για τους Πράσινους της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα, τη γλωσσολόγο και πρώην πρόεδρο της οργάνωσης Εθνική Συνέλευση της Καταλονίας Κάρμε Φορκαδέλ, την οικονομολόγο και πρώην πρόεδρο της Òmnium Cultural Μουριέλ Καζάλς, τον αρχηγό της Δημοκρατικής Σύγκλισης της Καταλονίας και πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας και τον αρχηγό της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας.

Τα ψηφοδέλτια του συνασπισμού περιέλαβαν ορισμένες διάσημες προσωπικότητες όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα[1] και ο μουσικός Λιουΐς Λιακ.[2] Ακόμα, στα ψηφοδέλτια του συνασπισμού περιλήφθηκαν οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι του Καταλανικού Κοινοβουλίου[3] (Νούρια δε Ζισπέρτ, Ερνέστ Μπενάκ και Ζοάν Ριγόλ), με τον Γκουαρδιόλα να βρίσκεται στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου.

Στις εκλογές έλαβαν 62 από τις 135 έδρες του κοινοβουλίου και κυβέρνησαν με τη μερική υποστήριξη της Υποψηφιότητας Λαϊκής Ενότητας. Η διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου με την συμβολική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την άρση του αυτοδιοίκητου και την προκήρυξη νέων εκλογών τον Οκτώβριο του 2017 επέφερε και τη διάλυση του συνασπισμού.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]