Μαγκάιβερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαγκάιβερ
ΕίδοςΔράση, κατασκοπευτική σειρά
ΔημιουργοίLee David Zlotoff
ΠρωταγωνιστέςΡίτσαρντ Ντιν Άντερσον
Ντάνα Έλκαρ
Μουσική τίτλωνΣύνθεση του Randy Edelman
Χώρα ΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων7
Αριθμός επεισοδίων139 + 2 τηλεταινίες το 1994
Παραγωγή
ΠαραγωγήHenry Winkler
John Rich
Εταιρεία Henry Winkler-John Rich Productions
Διάρκεια46 - 48 λεπτά (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςABC
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
Προβολή29 Σεπτεμβρίου 1985
21 Μαΐου 1992
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Μαγκάιβερ (MacGyver, ορθή προφορά Μακγκάιβερ) είναι τηλεοπτική σειρά Αμερικάνικης παραγωγής με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Ντιν Άντερσον και Ντάνα Έλκαρ, που έγινε διάσημη. Προβλήθηκε στο κανάλι ABC από τον Σεπτέμβριο του 1985 ως τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ ακολούθησαν και άλλα 2 επεισόδια την άνοιξη του 1992 (συνολικά 139) και δύο τηλεταινίες μέσα στο 1994.

Ακολουθεί τις περιπέτειες του Άνγκους ΜακΓκάιβερ, ενός γενναίου και πολυμήχανου μυστικού πράκτορα που ανήκε στις ειδικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό του είναι η αποφυγή χρήσης όπλων και ο τρόπος που ξεπερνά τα εμπόδια με επιστημονικές γνώσεις και ευρεσιτεχνίες.

Σήμα κατατεθέν του αποτελεί ο ελβετικός σουγιάς του, με τον οποίο κάνει τα περισσότερα «μαστορέματά» του.

Θαυμαστές της σειράς έχουν καταρτίσει καταλόγους με τα προβλήματα που έχει λύσει, τον τρόπο του, και αναλύουν το πόσο πρακτικώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτά στην πραγματική ζωή.

Τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική καθομιλουμένη γλώσσα, η λέξη «Μαγκάιβερ» χρησιμοποιείται αστειευτικά για να δηλώσει κάποιον που βρίσκει τρόπους να αυτοσχεδιάσει, όπως και η λέξη 'McGyverism' («μαγκαϊβεριά»). Στην αγγλική γλώσσα μάλιστα υπάρχει και το ρήμα to McGyver («μαγκαϊβερίζω»).