Μαγική φανέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η μαγική φανέλα (γερμ. Nothemd) ήταν γερμανικό λαογραφικό ένδυμα της εποχής του μπαρόκ, τον 17ο-18ο αιώνα. Τη φορούσαν μέσα από τα ρούχα σαν τη φανέλα, ιδίως όσοι ήταν πολύ προληπτικοί. Οι άντρες την φορούσαν στον τριακονταετή πόλεμο για να μην τους πιάνει το βόλι και το σπαθί στον πόλεμο, ενώ οι γυναίκες τη φορούσαν στη γέννα για να μην πεθάνουν. Γενικά το φορούσαν οι προληπτικοί όταν αντιμετώπιζαν κίνδυνο θανάτου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύφανση της μαγικής φανέλας σύμφωνα με την κυριαρχούσα λαογραφία έπρεπε να γίνει από δύο κόρες παρθένες (ηλικίας μέχρι επτά χρονών) και κατά την διάρκεια μαγικής τελετουργίας, ιδιαίτερα την νύχτα πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή μεταξύ 24ης και 25ης Δεκεμβρίου. Στο μπροστινό μέρος είχαν δύο κεντήματα. Το δεξιό κέντημα παρίστανε το πρόσωπο ενός γενειοφόρου πολεμιστή με κράνος και το αριστερό έναν βασιλιά. Δεξιά και αριστερά ήταν κεντημένοι σταυροί. Η φανέλα είχε μακρυά μανίκια και έφτανε μέχρι τα γόνατα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nothemd της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).