Μίχαελ Στίφελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μίχαελ Στίφελ
Michael Stifel.jpeg
Γέννηση
Τόπος γέννησης Έσλιγκεν
Θάνατος
Τόπος θανάτου Ιένα
Υπηκοότητα Γερμανία
Σπουδές Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ στο Χάλλε-Βίτενμπεργκ
Επάγγελμα/
ιδιότητες
μαθηματικός, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και μοναχός
Εργοδότης Πανεπιστήμιο Ιένας
Commons page Wikimedia Commons
Η σελίδα 225 από το έργο του, Arithmetica Integra

Ο Μίχαελ Στίφελ (Michael Stifel, Έσλιγκεν, 1487[1] - Ιένα, 19 Απριλίου 1567) ήταν Γερμανός μοναχός και μαθηματικός. Γεννήθηκε το 1486 και από νωρίς εισήλθε στο χριστιανικό μοναχικό Τάγμα των Αυγουστίνων (των Δομινικανών). Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Μαρτίνου Λούθηρου και γενικά της Μεταρρύθμισης εξ αιτίας της οποίας υπέστh πολλές διώξεις με συνέπεια να καταφύγει στη Πρωσία υπό την προστασία του Αυτοκράτορα Καρόλου Κουίντου όπου και του δόθηκαν έδρες διδασκαλίας Θρησκευτικών και Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κένιξμπουργκ. Αργότερα δε ανέλαβε να διδάσκει μαθηματικά και στο Πανεπιστήμιο της Ιένας.

Ο Στίφελ ασχολήθηκε με τα πολυώνυμα και είναι ο πρώτος μαθηματικός που εισήγαγε τα γράμματα ως σύμβολα αγνώστων στις αλγεβρικές παραστάσεις, καθώς επίσης και πρόδρομος του Ναπιέρ στην ανακάλυψη των λογαρίθμων και στην εκπόνηση πρώιμων λογαριθμικών πινάκων.[2][3] Μάλιστα τους αρνητικούς αριθμούς τους ονομάτιζε "παράλογους".

Από τα σημαντικότερα των έργων του είναι το «Arithmetica Integra», (= αριθμητική ολοκλήρωση), που εξέδωσε στη Νυρεμβέργη το 1504.

Εκτός των άλλων όμως παρασυρόμενος από τα ρεύματα της εποχής του ασχολήθηκε και με την εσχατολογία προσπαθώντας με αλγεβρικά στοιχεία από την Αποκάλυψη του Ιωάννη να προσδιορίσει χρονικά την επερχόμενη συντέλεια του κόσμου. Επί τούτου εξέδωσε ειδική μελέτη, την «Αποκάλυψη εξ αποκαλύψεως» στην οποία προσδιόρισε την 19η Οκτωβρίου του 1533 ως Ημέρα της Κρίσεως, ενσπείροντας ένα γενικότερο φόβο και τρόμο. Όταν όμως παρήλθε η ημερομηνία αυτή χωρίς τίποτε το αξιοσημείωτο ο μεν κόσμος πανηγύριζε ενώ ο Στίφελ δεν τόλμησε ξανά να δημοσιοποιήσει άλλες σχετικές έρευνες ή σκέψεις του.

Ο Μ. Στίφελ πέθανε στην Ιένα το 1567.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Calinger, R, (1996). Vita mathematica: historical research and integration with teaching. MAA notes. Mathematical Association of America. ISBN 9780883850978. http://books.google.com/books?id=D21wKHoYGg0C. 
  2. Bukhshtab, A.A.; Pechaev, V.I. (2001), «Arithmetic», στο: Hazewinkel, Michiel, επιμ., Encyclopaedia of Mathematics, Springer, ISBN 978-1556080104, http://eom.springer.de/A/a013260.htm 
  3. Vivian Shaw Groza and Susanne M. Shelley (1972), Precalculus mathematics, New York: Holt, Rinehart and Winston, σελ. 182, ISBN 978-0-03-077670-0, http://books.google.com/?id=yM_lSq1eJv8C&pg=PA182&dq=%22arithmetica+integra%22+logarithm&q=stifel 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.55ος, σελ.259.