Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μίσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μίσα δακρύζει από χαρά

Ο Μίσα (ρωσικά: Миша) ήταν η μασκότ των 22ων Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Σχεδιάστηκε από τον Βίκτορ Τσιζίλοβ, περίφημο εικονογράφο παιδικών βιβλίων στη Μόσχα. Ο ίδιος εργάστηκε πάνω από έξι μήνες και είχε κάνει 100 διαφορετικές παραλλαγές, θέλοντας να σχεδιάσει ένα αρκουδάκι που θα συμβόλιζε και θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο. Ο Μίσα παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1977 και αγαπήθηκε απ' όλο τον κόσμο. Είναι μία από τις πιο αγαπητές μασκότ στην ιστορία των Αγώνων, κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές, παιχνίδια και μπρελόκ με μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ ήταν και η πρώτη μασκότ που τυπώθηκε σε γραμματόσημα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίσα είναι ένα μικρό χαμογελαστό αρκουδάκι, φοράει ζώνη στα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων (μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μαύρο) καθώς και μια χρυσή πόρπη με το έμβλημα των πέντε κύκλων. Ο Μίσα ανακηρύχθηκε επίσημη μασκότ στις 19 Δεκεμβρίου 1977.

Ένας τεράστιος Μίσα χρησιμοποιήθηκε στην τελετή λήξης της Μόσχας στην περίφημη σκηνή, όπου αφήνεται ελεύθερος στον ουρανό.

Δείτε ακόμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]