Μίσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
RIAN archive 488322 Flag-bearers of states-participants of the XXII Summer Olympic Games.jpg
RIAN archive 104727 Moscow Olympic Games.jpg

Ο Μίσα (ρωσικά: Миша) ήταν η μασκότ των 22ων Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980. Σχεδιάστηκε από τον Βίκτορ Τσιζίκωφ, περίφημο εικονογράφο παιδικών βιβλίων στη Μόσχα. Ο ίδιος εργάστηκε πάνω από έξι μήνες και είχε κάνει 100 διαφορετικές παραλλαγές, θέλοντας να σχεδιάσει ένα αρκουδάκι που θα συμβόλιζε και θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλο τον κόσμο. Ο Μίσα παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 1977 και αγαπήθηκε απ'όλο τον κόσμο. Είναι μία από τις πιο αγαπητές μασκότ στην ιστορία των Αγώνων, κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές, παιχνίδια και μπρελόκ με μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ ήταν και η πρώτη μασκότ που τυπώθηκε σε γραμματόσημα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίσα είναι ένα μικρό χαμογελαστό αρκουδάκι, φοράει ζώνη στα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων (μπλε, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μαύρο) καθώς και μια χρυσή πόρπη με το έμβλημα των πέντε κύκλων. Ο Μίσα ανακηρύχθηκε επίσημη μασκότ στις 19 Δεκεμβρίου 1977.

Ένας τεράστιος Μίσα χρησιμοποίθηκε στην τελετή λήξης της Μόσχας στην περίφημη σκηνή, όπου αφήνεται ελεύθερος στον ουρανό.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]