Μίροτς (βουνό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°35′31″N 22°16′45″E / 44.59194°N 22.27917°E / 44.59194; 22.27917

Μίροτς (βουνό)
Χάρτης
Ύψος768 μέτρα
ΟροσειράΣερβικά Καρπάθια
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΣερβία

Το Μίροτς[1][2] (σερβικά κυριλλικά: Мироч, σερβικά λατινικά: Miroč) είναι βουνό στα ανατολικά της Σερβίας, μεταξύ των πόλεων του Ντόνι Μιλάνοβατς και της Τέκιγια. Κορυφή του αποτελεί το Στραμπατς, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 768 μέτρων. Αποτελεί τμήμα, μαζί με το Λίσκοβατς, του φαραγγιού των Σιδηρών Πυλών του Δούναβη, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου του Τζέρνταπ.

Στη σερβική λαϊκή παράδοση, θεωρείται μυστικιστικό βουνό με μαγικά βότανα τα οποία θεράπευαν κάθε πληγή των χαϊδούκων, καθώς και κατοικία της βίλα Ραβίγιοϊλα, αδελφής εξ αίματος του Πρίγκιπα Μάρκο.[3] Σύμφωνα με το μύθο, έπειτα από τη Μάχη του Ρόβινε, κατά τη διάρκεια της οποίας το ιστορικό πρόσωπο του Μάρκο Κράλιεβιτς σκοτώθηκε, όντας βαριά τραυματισμένος, ο Μάρκο κολύμπησε κατά μήκος του Δούναβη καβάλα στο άλογό του, Σάρατς, και έφτασε στον οικισμό του Κόρογκλας. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, η βίλα Ραβίγιοϊλα συνέλεξε φαρμακευτικά βότανα από το βουνό του Μίροτς και περιποιήθηκε τις πληγές του. Κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, το Μοναστήρι του Κόρογκλας ανεγέρθηκε στη συγκεκριμένη τοποθεσία.[4]

Το συγκεκριμένο βουνό είναι γνωστό για το υψηλής ποιότητας μέλι του, ενώ η γειτονική περιοχή του είναι πλούσια σε πανίδα, ιδίως ελάφια και αγριογούρουνα, για τα οποία υφίστανται περιοχές προστατευόμενου κυνηγιού, όπως, μεταξύ άλλων, στη Βράτνα και το Πλότσε.[4]

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2019, λεκάνη απορροής του ποταμού Μπλεντέριγια χαρακτηρίστηκε ως φυσικό μνημείο, λόγω του «πλούτου και της ποικιλίας της γεωποικιλότητας». Η τελευταία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τέσσερις πηγές οι οποίες σχηματίζουν τον ποταμό, φυσική δεξαμενή εντός του κατώτερου τμήματος της κοιλάδας του ποταμού, το σπήλαιο της πηγής της Σοκολόβιτσα, μικρού μεγέθους ασβεστολιθικό φαράγγι, καθώς και καταρράκτες νερού.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σερβικά) Đokić, Jovan. «Katalog planina Srbije». www.psd-kopaonik.org.rs. PSD Kopaonik Beograd. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2022. 
  2. (Σερβικά) «TransMiroč: D. Milanovac – Miroč – Petrovo Selo – Tekija (70 km)». www.stazeibogaze.info. Staze i bogaze. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2010. 
  3. (Σερβικά) Kulišić, Š.; Petrović, P. Ž.; Pantelić, N.. «Вила». Српски митолошки речник. Βελιγράδι: Nolit, σελ. 68 & 250. 
  4. 4,0 4,1 (Σερβικά) Petrović, Slobodan T. (28 Ιανουαρίου 2018). «Занимљива Србија: Бледерија - Скривена зимска лепотица». Politika-Magazin (1061): 20-21. 
  5. (Σερβικά) «Речица Бледерија под заштитом државе». Politika: 8. 28 Δεκεμβρίου 2019.