Μίλαν Γ΄ Ομπρένοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μίλαν Α' Ομπρένοβιτς)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μίλαν Α' Ομπρένοβιτς
KraljMilanObrenovic.jpg
Γέννηση
Mărășești
Θάνατος
Βιέννη
Υπηκοότητα Πριγκιπάτο της Σερβίας και Βασίλειο της Σερβίας
Σπουδές Λύκειο Λουί-λε-Γκραν
Ιδιότητα βασιλιάς
Σύζυγος Natalie of Serbia
Τέκνα Αλέξανδρος Α' της Σερβίας και George Obrenovic
Γονείς Μίλος Ομπρένοβιτς και Marija Obrenović
Αδέλφια Αλεξάνδρου Κούζα
Βραβεύσεις Τάγμα του Αγίου αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου
Υπογραφή
Kralj milan potpis.jpg
Commons page Πολυμέσα

Ο Μίλαν Α' Οβρένοβιτς (Milan I Obrenović) (22 Αυγούστου 1854 - 11 Φεβρουαρίου 1901), Μίλαν Γ΄ ως ηγεμόνας του πριγκιπάτου της Σερβίας (1868-82) και Μίλαν Α΄ ως βασιλιάς της Σερβίας (1882-89).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του ήταν ο Μίλος Ομπρένοβιτς που ήταν ανιψιός του ομώνυμου δούκα που έγινε πρίγκιπας της Σερβίας. Ο πατέρας του είχε πολεμήσει ως μισθοφόρος στον στρατό της Ρουμανίας και είχε πέσει το 1861 στο Βουκουρέστι στη μάχη εναντίον των Τούρκων. Μητέρα του ήταν η Έλενα-Μαρία Καταργίου, ευγενικής καταγωγής από την Ρουμανία.

Ο μικρός Μίλαν κηδεμονεύτηκε από τον μεγάλο θείο του Μίλος πρίγκιπα της Σερβίας και εγκαταστάθηκε σε νεαρή ηλικία στο Κραγκούγιεβατς, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Λύκειο Louis-le-Grand στο Παρίσι. Νυμφεύτηκε τη Ναταλία Κέσκο, με την οποία όμως χώρισε το 1888. Τον Μίλος διαδέχθηκαν οι γιοί του Μίλαν και Μιχάηλο στο πριγκιπάτο της Σερβίας.

Μετά την δολοφονία του Μιχάηλο το 1868, ο μικρός Μίλαν διαδέχτηκε τον εξάδελφο του πατέρα του. Μέχρι την ενηλικίωσή του το 1872 διοίκησε ο Γιόβαν Ρίστιτς (Jovan Ristić), Πρωθυπουργός και αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος της Σερβίας. Το 1882 ανακήρυξε ότι το πριγκιπάτο αναβαθμίζεται σε βασίλειο.

Επί της βασιλείας του Μίλαν σχηματίστηκαν τα πρώτα πολιτικά κόμματα της Σερβίας. Τα σχέδια του Μίλαν περί αφοπλισμού των υπηκόων του οδήγησαν στα αιματηρά επεισόδια και την Εξέγερση του Τίμοκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη 2η εξαδέλφη του Ναταλία Κέσκο· και οι δύο ήταν απόγονοι των Στούρτζα και των Μπάλτσα (Balş), Φαναριωτών της Μολδαβίας. Ο Μίλαν είχε παιδιά:

  • Αλέξανδρος, που τον διαδέχθηκε στο θρόνο της Σερβίας
  • Σεργκέι.

Από την εκτός γάμου σχέση του με την ελληνίδα Αρτεμησία Ιωαννίδη είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • Γεώργιος Ομπρένοβιτς 1889-1925, που μετά τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του διεκδικούσε το θρόνο της Σερβίας. Χρησιμοποιούσε το όνομα Ομπρέν Χρίστιτς. Ο νόμιμος σύζυγος της μητέρας του ήταν ο Μίλαν Χρίστιτς, ιδιαίτερος γραμματέας του βασιλιά Μίλαν.