Μέσα από τα Μάτια σου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέσα από τα Μάτια σου
Te doy mis ojos
ΣκηνοθεσίαΙθίαρ Μπογιαΐν
ΠαραγωγήΣαντιάγο Γκαρθία ντε Λεάνιθ
ΣενάριοΙθίαρ Μπογιαΐν
Αλίθια Λούνα
ΠρωταγωνιστέςΛάια Μαρούλ
Λουίς Τοσάρ
ΜουσικήΑλβέρτο Ιγκλέσιας
ΦωτογραφίαΚάρλες Γκούσι
ΜοντάζΆνχελ Ερνάντεθ Θοΐδο
ΕνδυματολόγοςEstíbaliz Markiegi[1]
ΔιανομήSogepaq
Κυκλοφορία2003
Διάρκεια109 λεπτά
Προέλευση Ισπανία
ΓλώσσαΙσπανικά
Προϋπολογισμός€2.284.000
Ακαθάριστα έσοδα$6.086.423

Μέσα από τα Μάτια σου (ισπανικά: Te doy mis ojos), είναι ισπανική αισθηματική/δραματική ταινία του 2003, σε σκηνοθεσία της Ιθίαρ Μπογιαΐν, με πρωταγωνιστές τους Λάια Μαρούλ και Λουίς Τοσάρ. Έλαβε θετικές κριτικές για την πρωτότυπη προσέγγιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κέρδισε επτά βραβεία Γκόγια το 2004, συμπεριλαμβανομένου καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου άνδρα πρωταγωνιστή, καλύτερης γυναίκας πρωταγωνίστριας, και καλύτερου γυναικείου υποστηρικτικού ρόλου. Ήταν επίσης υποψήφια στα βραβεία Αριέλ το 2005 για την κατηγορία καλύτερη ιβεροαμερικανική ταινία.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πιλάρ, μια ταπεινή νοικοκυρά που ζει στο Τολέδο, μαζεύει μερικά υπάρχοντα μαζί με τον επτάχρονο γιο της Χουάν. Βρίσκουν άσυλο στην αδελφή της Πιλάρ, Άνα, που σκοπεύει να παντρευτεί σύντομα τον Σκωτσέζο φίλο της. Ο σύζυγος της Πιλάρ, Αντόνιο, προσπαθεί να της αλλάξει γνώμη, αλλά εκείνη έχει κουραστεί και τρομοκρατηθεί από την βίαιη συμπεριφορά του. Αποφασισμένη να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή μόνη της, η Πιλάρ στέλνει την αδελφή της να μαζέψει τα υπάρχοντά της από το διαμέρισμα που μοιράζονταν με τον Αντόνιο. Ενώ βρίσκεται εκεί, η Άνα ανακαλύτπτει μέσα από κάποια ιατρικά χάπια ότι η αδελφή της ήταν εξίσου βίαιη εις βάρος του Αντόνιο. Όταν φτάνει, η Άνα του συμπαραστέκεται.

Ο Αντόνιο ακόμη αγαπάει τη γυναίκα του, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει την ευερεθιστότητά του, και τα βίαια ξεσπάσματά του. Προσπαθώντας να φέρει πίσω την Πιλάρ, παίρνει μέρος σε μία ομάδα διαχείρισης θυμού για παντρεμένους άνδρες που θέλουν να αλλάξουν την βίαιη συμπεριφορά τους εις βάρος των γυναικών. Με την ενθάρρυνση της αδελφή της, η Πιλάρ βρίσκει δουλειά σε ένα κατάστημα δώρων που ελκύει τουρίστες, όπου και η Άνα εργάζεται αποκαθιστώντας έργα τέχνης. Η Πιλάρ ξεκινάει να μελετά ούτως ώστε να γίνει ξεναγός.

Παρά τις διαμαρτυρίες της Άνα, η μητέρα της, Αουρόρα, προσκαλεί τον Αντόνιο στο πάρτι γενεθλίων του Χουάν. Η Πιλάρ εξακολουθεί να αγαπάει τον Αντόνιο παρά τη βίαιη συμπεριφορά του. Ο Χουάν δηλώνει ότι του λείπει ο πατέρας του και η Πιλάρ αρχίζει να μαλακώνει απέναντι στο σύζυγό της. Όταν βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν, ο Αντόνιο της λέει ότι θέλει να αλλάξει και ότι εισήχθη σε μια ομάδα θεραπείας. Πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει την αγανάκτησή του ως πωλητής σε ένα κατάστημα συσκευών. Η Πιλάρ σύντομα μαλακώνει απέναντι του, και αρχίζουν να το σκάνε για κρυφές συναντήσεις και ρομαντικές αποδράσεις. Η Πιλάρ, με την πλήρη υποστήριξη της μητέρας της, καλεί τον Αντόνιο στο γάμο της Άνα. Οι δύο αδελφές τσακώνονται αφότου η Πιλάρ λέει στην Άνα ότι θα επιστρέψει πίσω στον σύζυγό της. Αρχικά, η Πιλάρ και ο Αντόνιο ζουν ευτυχισμένοι μαζί ξανά. Ενθαρρυμένος από τη σύζυγό του, ο Αντόνιο συνεχίζει να πηγαίνει στις συνεδρίες διαχείρισης θυμού, αλλά αισθάνεται ότι απειλείται από την οικονομική ανεξαρτησία της Πιλάρ, μιας και εξακολουθεί να εργάζεται στο κατάστημα δώρων.

Η Πιλάρ κάνει αίτηση για εργασία ως ξεναγός σε ένα μουσείο στη Μαδρίτη. Θα πρέπει επομένως να αφήσουν το Τολέδο και να μετακομίσουν στη Μαδρίτη, αλλά ο Αντόνιο φοβάται να μετακομίσει, διότι πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να βρει καλύτερη δουλειά στη Μαδρίτη. Η Πιλάρ προσπαθεί να τον πείσει. Την ημέρα της συνέντευξης για τη δουλειά, ενώ ένας συνάδελφος την περιμένει έξω από το διαμέρισμα για να την πάει εκεί, ο Αντόνιο εξοργίζεται. Σκίζει τα ρούχα της Πιλάρ και την κλειδώνει έξω στο μπαλκόνι γυμνή, για να τη δουν οι γείτονες. Μετά από αυτήν την ταπείνωση, η Πιλάρ απειλεί να εγκαταλείψει τον Αντόνιο, ο οποίος ως απάντηση επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Μετά την τελευταία βιαιότητα, η Πιλάρ εγκαταλείπει τον Αντόνιο για καλό.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λάια Μαρούλ ως Πιλάρ
  • Λουίς Τοσάρ ως Αντόνιο
  • Καντέλα Πένια ως Άνα
  • Ρόσα Μαρία Σαρδά ως Αουρόρα
  • Κίτι Μανβέρ ως Ρόσα
  • Σέρχι Καγιέχα ως Θεραπευτής
  • Ελισάβετ Χελαβέρτ ως Λόλα
  • Νικολάς Φερνάντεθ Λούνα ως Χουάν
  • Ντέιβιντ Μούνι ως Τζον
  • Τσους Γκουτιέρεθ ως Ρακέλ
  • Ελένα Ιρουρέτα ως Κάρμεν

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές λόγω της ρεαλιστικής απεικόνισης της ενδοοικογενειακής βίας και των συγκρούσεων των πρωταγωνιστών.

Η ταινίας απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. europeanfilmawards.eu. 5926. Ανακτήθηκε στις 3  Αυγούστου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]