Μένων (διάλογος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Μένων (αποσαφήνιση).
Μένων
ΣυγγραφέαςΠλάτων
ΤίτλοςΜένων
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Είδοςδιάλογος
ΣειράΠλατωνικός διάλογος
ΧαρακτήρεςΣωκράτης και Μένων ο Θετταλός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Το μπλε τεράγωνο είναι διπλάσιο του αρχικού κίτρινου τετραγώνου.

Ο Μένων ή Περί αρετής πειραστικός είναι πλατωνικός διάλογος στον οποίο ο Σωκράτης και ο νεαρός αριστοκράτης Μένων αναζητούν τον ορισμό της αρετής και αναλύουν το ερώτημα αν αυτή είναι διδακτή. Εντάσσεται στους «πειραστικούς διαλόγους» δηλαδή σ΄αυτό που λέμε σήμερα «Δοκίμιο».

Ο Γραμματικός Θράσυλλος το εντάσσει στην 6η τετραλογία μαζί με τους διαλόγους του Ευθύδημου, του Πρωταγόρα και του Γοργία.

Χρονολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα χωρία που γίνεται λόγος για γεωμετρικά προβλήματα[1] αποδεικνύεται ότι ο αναφερόμενος διάλογος γράφτηκε μετά την επιστροφή του Πλάτωνα στην Αθήνα από το πρώτο του ταξίδι και ύστερα από την ίδρυση της Ακαδημίας, δηλαδή το 385 π.Χ.

Γεωμετρικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συσχετισμός της εκμάθησης της αρετής με την αναλογία των τεραγώνων αποβλέπει στην απόδειξη ότι είναι προτιμότερη η γνώση απ΄ αυτό που θεωρείται ορθή γνώμη.

«καὶ ἕως γ᾽ ἄν που ὀρθὴν δόξαν[2]περὶ ὧν ὁ ἕτερος ἐπιστήμην, οὐδὲν χείρων ἡγεμὼν ἔσται, οἰόμενος μὲν ἀληθῆ, φρονῶν δὲ μή, τοῦ τοῦτο».[3]»

Στο έργο αυτό αναφέρεται και το λεγόμενο πρόβλημα του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης εξηγεί ότι ένα ανεκπαίδευτο παιδί μπορεί, εντούτοις, να κατανοήσει γεωμετρικές αρχές.

Την ονομασία αυτή έχει δώσει ο Νόαμ Τσόμσκι στο κενό μεταξύ γνώσης και πείρας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]