Μένανδρος ο Ρήτορας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μένανδρος ο Ρήτορας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας[1]
Λαοδίκεια η εν Φρυγία
Θάνατος4ος αιώνας[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταρήτορας[2]
Αξιοσημείωτο έργοOn Epideictic Speeches
Division of Epideictic Styles
Περίοδος ακμής4ος αιώνας[1]

Ο Μένανδρος ο Ρήτορας ήταν Έλληνας ρήτορας και σχολιαστής.

Δύο ανολοκλήρωτες πραγματείες σε επιδεικτικούς λόγους έχουν διασωθεί με το όνομά του, αλλά κατά γενική ομολογία δεν ανήκουν στον ίδιο συγγραφέα. Ο Conrad Bursian αποδίδει τον πρώτο στο Μένανδρο, τον οποίο χρονολογεί στον 4ο αι. μ.Χ., και το δεύτερο σε ανώνυμο ρήτορα της Αλεξάνδρειας Τρωάδος, ο οποίος πιθανολογείται ότι έζησε στην εποχή του Διοκλητιανού. Άλλοι, λόγω επιγραφής σε χειρόγραφο των Παρισίων, αποδίδουν το πρώτο στο Γενέθλιο της Πέτρας στην Παλαιστίνη.

Λαμβανομένης της γενικής παράδοσης κατά την αρχαιότητα υπόψη, ότι και οι δύο πραγματείες ήταν έργο του Μενάνδρου, είναι πιθανόν ο συγγραφέας της δεύτερης να μην ταυτιζόταν με το Μένανδρο που αναφέρεται στο λεξικό της Σούδας, εφόσον μάλιστα το όνομα αυτό απαντάται συχνά στη μεταγενέστερη ελληνική λογοτεχνία. Η πρώτη πραγματεία, με τον τίτλο χψω, αναφέρεται σε διαφόρων ειδών επιδεικτικούς λόγους· η δεύτερη, αβγ, έχει ειδικούς τίτλους για κάθε κεφάλαιο.

Text in L Spengel's Rhetores graeci, iii. 329-446, and in C Bursian's "Der Rhetor Menandros und seine Schriften" in Abhandl. der bayer. Akad. der Wissenschaften, xvi. (1882); see also Wilhelm Nitsche, Der Rhetor M. und die Scholien zu Demosthenes; JE Sandys, Hist. of Classical Scholarship (1906), i. 338; Wilhelm von Christ, Gesch. der griechischen Litteratur (1898), 550.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]