Σεμερκέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μέμψης)
Σεμερκέτ
Σφραγίδα από ελεφαντόδοντο με τον Σεμερκέτ
Φαραώ της Αιγύπτου
Περίοδος8 έτη, περί τον 30ο αι. π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑνετζίμπ
ΔιάδοχοςΚά'α
Τόπος ταφήςΆβυδος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
M23
X1
L2
X1
A21

S29 U23
F32
Σεμσέτ - Smst
Σεμερκέτ - Smr-ẖt σε ιερογλυφικά

Ο Σεμερκέτ (Semerkhet) ή (κατά τον Μανέθωνα) Μέμψης, ήταν βασιλιάς της 1ης δυναστείας Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου. Για τη βασιλεία του λίγα είναι γνωστά. Βασίλεψε μόλις 8 έτη, παρ'όλα αυτά έχτισε μεγάλο τάφο στη νεκρόπολη της Αβύδου. Το όνομα του αναφέρεται και στη Στήλη του Παλέρμο.

Ο Μανέθων στο βιβλίο του Αιγυπτιακά ότι στη βασιλεία υπήρξαν πολλές καταστροφές και πως αυτό οφείλεται στον ότι ο Μέμψης σφετερίστηκε τον θρόνο διώχνοντας τον πατέρα του Μιεβιδό, δίνοντας παράλληλα εντολή να σβηστεί το όνομά του από όλες τις επιγραφές.

Ο Μανέθων αναφέρει ότι βασίλεψε 18 έτη και ο Κανόνας του Τορίνο 72 έτη, τα οποία δεν θεωρούνται αξιόπιστα σύμφωνα με τη στήλη του Παλέρμο. Από την ανάλυση της στήλης, οι αιγυπτιολόγοι έχουν συμπεράνει ότι βασίλεψε επί 8 έτη[1][2][3].

Τα μόνα γεγονότα που αναφέρονται στη στήλη του Παλέρμο για τη σύντομη βασιλεία του φαίνεται να είναι θρησκευτικές τελετές. Υπάρχει σφραγίδα από ελεφαντόδοτο που παραπέμπει στο όνομά του καθώς και του Χενουκά (Henuka), αξιωματούχου ο οποίος φαίνεται πως ήταν υπουργός του Σεμερκέτ και του διαδόχου του, Κά'α. Η μητέρα του ονομαζόταν Βατιρύτις[4].

Ο Σεμερκέτ είναι θαμμένος στον Τάφο U της βασιλικής νεκρόπολης της Αβύδου. Το όνομά του σημαίνει "καλός φίλος"[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000. 78 & 258.
  2. Wilkinson, Royal Annals, 80.
  3. Edwards 1971, σ. 994.
  4. Aidan Dodson & Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt, Thames & Hudson (2004), 46 & 48.
  5. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd., 16.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edwards, I.E.S. (1971), «The early dynastic period in Egypt», The Cambridge Ancient History, 1, Cambridge: Cambridge University Press .
  • Toby A. H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, London/New York 1999, ISBN 0-415-18633-1, 79-80
  • Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt: The Palermo Stone and Its Associated Fragments, (Kegan Paul International), 2000.
  • Semerket

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]