Μέιν Κουν (γάτα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέιν Κουν
Μέιν Κουν

Η Μέιν Κουν είναι αμερικανική ημιμακρύτριχη γάτα. Ως ξεχωριστή φυλή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Μέιν, όπου τις είχαν σε μεγάλη εκτίμηση για τις κυνηγετικές τους ικανότητες. Με το πέρασμα των χρόνων αυτή η φυλή εξελίχθηκε σε μια στιβαρή γάτα, σχεδιασμένη να αντέχει τους σφοδρούς χειμώνες και τις εναλλαγές του καιρού της περιοχής. Οι Μέιν Κουν διακρίνονται ανάμεσα στις άλλες ράτσες για τον γλυκό τους χαρακτήρα, την καλοσυνάτη διάθεση και την εξυπνάδα τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρύλος, αλλά μόνο ο θρύλος, λέει ότι οι Μέιν Κουν δημιουργήθηκαν από διασταύρωση γάτας και ρακούν, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι δυνατόν μια και τα δύο είδη είναι αναπαραγωγικά απομονωμένα μεταξύ τους.

Υπάρχουν φήμες ότι η Μέιν Κουν ήρθε πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική απο Βίκινγκς αιώνες πριν από το ταξίδι του Κολόμβου.

Άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι είναι απόγονος της μακρύτριχης γάτας της Μαρίας Αντουανέτας που στάλθηκε στην Αμερική με την ελπίδα πως θα ακολουθούσε και η ίδια.

Οι Μέιν Κουν πήραν το όνομά τους επειδή πρωτοεμφανίστηκαν στην Πολιτεία Μέιν των ΗΠΑ και επειδή μοιάζουν στα χρώματα και στο τρίχωμα με τα ρακούν. Η πρώτη δημοσιευμένη αναφορά σε Μέιν Κουν έγινε το 1861, όπου αναφερόταν μια ασπρόμαυρη γάτα με όνομα "Captain Jinks of the Horse Marines".

Στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, τα οικόσιτα αιλουροειδή ήταν δημοφιλή εκθέματα σε εκθέσεις γάτας και όταν ιδρύθηκε το 1908 η ένωση κατόχων γάτας, η πέμπτη γάτα που καταχωρήθηκε ήταν η Μέιν Κουν με το όνομα Molly Bond.

Σήμερα αυτές οι μεγάλες και όμορφες γάτες είναι από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Αλλά αυτό που πραγματικά μετράει, φυσικά, είναι ότι είναι η επίσημη κρατική γάτα του Μέιν.

Περιγραφή χαρακτηριστικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλη σε μέγεθος με πυκνό και μακρύ τρίχωμα. Το κεφάλι είναι μεσαίου μεγέθους, με τετράγωνη μουσούδα. Έχει μεσαίου μήκους πόδια και μεγάλα, στρογγυλά πέλματα, με πολύ φουντωτή γούνα, και φουντωτή ουρά. Τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο έξι με οκτώ κιλά, ενώ τα θηλυκά τέσσερα με έξι. Τις βρίσκουμε σχεδόν σε όλα τα χρώματα.

Περιγραφή Χαρακτήρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινωνικές και στοργικές, με πολύ χαρακτηριστικό και απολαυστικό νιαούρισμα που θυμίζει τιτίβισμα, και εξαιρετικά ομιλιτικές.

Δεν πρόκεται για την τυπική γάτα αγκαλιάς αλλά της αρέσει πολύ να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους και έχει τη συνήθεια να τους ακολουθεί παρόλο που σε γενικές γραμμές δεν είναι απαιτητική.

Διατηρεί επίσης την επιδεξιότητά της ως θηρευτής. Ακόμα κι αν δεν έχει θύματα να κυνηγήσει, θα κρατήσει τις ικανότητές του αιχμηρές κυνηγώντας τα παιχνίδια της. Μπορεί να αναρριχηθεί όπως και κάθε γάτα, αλλά συνήθως προτιμά να μένει στο έδαφος.

Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη φυλή που θα μάθει ευχαρίστως κόλπα ή θα παίξει με παιχνίδια παζλ που προκαλούν το μυαλό της.

Παρ' όλο το μέγεθός τους επιζητούν παιχνίδια που συνήθως απευθύνονται σε μικρά γατάκια και τα αρσενικά κυρίως παρουσιάζουν ανόητη συμπεριφορά ενώ τα θηλυκά πιο αξιοπρεπή.

Χαρακτηρίζονται ως "οι καλόκαρδοι γίγαντες".

Συμβίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άκρως φιλική η Μέιν Κουν, αποτελεί μια τέλεια επιλογή για οικογένειες με παιδιά ή ακόμα και με σκυλιά. Της αρέσει πολύ η προσοχή που τραβά από τα παιδιά και είναι πολύ δεκτική σε οποιαδήποτε παιχνίδια μπορεί να την εμπλέξουν.

Δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο κλίμα με τα σκυλιά που δεν είναι επιθετικά στις γάτες και προσαρμόζεται εύκολα στο κλίμα συγκατοίκησης.

Είναι αρκετά κοινωνικές και τους αρέσει να τραβούν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Ιατρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόσο οι αυθεντικές Μέιν Κουν όσο και οι ημίαιμες μπορεί να υποφέρουν απο γενετικά προβλήματα όπως δυσπλασίες του ισχίου, υπερτροφική καρδιομυοπάθεια που συχνά κληρονομείται μέσα στη φυλή, για την οποία όμως υπάρχουν τα κατάλληλα τεστ DNA που μπορούν να την προβλέψουν, πολυκυστική νεφρική νόσο και σπονδυλική μυϊκή ατροφία. Υπάρχουν βέβαια, οι αντίστοιχοι κτηνιατρικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των φορέων και των γατών που έχουν προσβληθεί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι / Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]