Μέθοδος Σροτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μέθοδος Schroth)

Η μέθοδος Σροθ είναι φυσικοθεραπευτική μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης. Η τεχνική είναι επίσημα αναγνωρισμένη από διεθνείς επιστημονικές κοινότητες όπως η Εταιρεία Έρευνας της Σκολίωσης και την Εταιρεία Ορθοπαιδικής και Αποκαταστασιακής Θεραπείας της Σκολίωσης. Συγκαταλέγεται στις Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για τη Σκολίωση όρος που χρησιμοποιείται πλέον διεθνώς για τη διάκριση της Ειδικής από τη Μη Ειδική Άσκηση για τη Σκολίωση.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της μεθόδου είναι:

  • Η τρισδιάστατη αυτο-διόρθωση της σκολιωτικής στάσης
  • Η αυτό-επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης
  • Η εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι ενδείξεις εφαρμογής της μεθόδου είναι :

  • Ως αποκλειστική αντιμετώπιση σε μικρές σκολιώσεις (λιγότερο από 25 μοίρες) ή σε ενήλικες ανεξαρτήτως μεγέθους του κυρτώματος
  • Συνδυαστικά με κηδεμόνα σε σκολιώσεις άνω των 25 μοιρών, σε παιδιά με υπόλοιπο ανάπτυξης
  • Μετά από χειρουργική επέμβαση

Η μέθοδος ανακαλύφθηκε από τη Γερμανίδα Καταρίνα Σροθ το 1921, η οποία έπασχε η ίδια από σκολίωση και αρχικά ξεκίνησε τη θεραπεία με κηδεμόνα, όμως στη συνέχεια ανέπτυξε την τεχνική πάνω στον εαυτό της. Πηγή έμπνευσης της αποτέλεσε το φούσκωμα ενός μπαλονιού και με παρόμοιο τρόπο προσπάθησε να βελτιώσει την παραμόρφωση του σώματος της, «φουσκώνοντας» το πιεσμένο από τη σκολίωση κοίλο τμήμα της σπονδυλικής της στήλης μπροστά από έναν καθρέπτη. Σιγά-σιγά διαπίστωσε πως αυτό σε συνδυασμό με κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο σώμα της βελτίωνε σημαντικά τη σκολιωτική στάση της.

Αρχικά ίδρυσε ένα μικρό ινστιτούτο στο Μάισσεν και η διάρκεια της θεραπείας για τους ασθενείς της κυμαινόταν από 3 έως 6 μήνες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 είχε τη βοήθεια της κόρης της, Κρίστα Σροθ, η οποία στο μέλλον ανέπτυξε περισσότερο την τεχνική. Κάποια χρόνια αργότερα μετακινήθηκαν στη Δυτική Γερμανία και άνοιξαν ένα καινούριο κέντρο στο Μπαντ Σομπερνχάιμ, το οποίο διαρκώς μεγάλωνε για να εξελιχθεί σε κλινική η οποία μπορούσε να φιλοξενεί ταυτόχρονα μέχρι 150 ασθενείς, οι οποίοι δεχόταν θεραπεία για 6 εβδομάδες.

Από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα η μέθοδος Σροθ είναι ενταγμένη στο εθνικό σύστημα υγείας της Γερμανίας και υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για τους ασθενείς. Η Κρίστα Λέχνερτ Σροθ κατά τη δεκαετία του 1970 ενσωμάτωσε στο πρόγραμμα της μεθόδους και ασκήσεις για τις οσφυϊκές σκολιώσεις, οπότε η μέθοδος Σροθ αναπτύχθηκε άρχισε να εφαρμόζεται για όλους τους τύπους σκολίωσης. Το ινστιτούτο στη δεκαετία του ’80 μετονομάστηκε σε Κλινική Καταρίνα Σροθ. Στην εξέλιξη της αρχικής μεθόδου Σροθ συνέβαλαν σημαντικά ο εγγονός της Καταρίνα Σροθ, ο Δρ Χανς Ρούντολφ Βάις, ο οποίος διετέλεσε για περίπου 20 χρόνια διευθυντής της κλινικής στο Μπαντ Σομπερνχάιμ και ο Ισπανός γιατρός Δρ. Μανουέλ Ρίγο που εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και συνέχισε το έργο του στη Βαρκελώνη, ενώ έγινε ο πρώτος που δίδαξε τη μέθοδο εκτός Γερμανίας.

Σήμερα, στην Asklepios Klinik στο Μπαντ Σομπερνχάιμ, όπως ονομάστηκε μετά την εξαγορά της το 2007, φιλοξενούνται ταυτόχρονα μέχρι 180 ασθενείς όλων των ηλικιών, οι οποίοι δέχονται θεραπεία για 4 εβδομάδες. Οι ασθενείς χωρίζονται σε γκρουπ ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο της σκολίωσης τους και εκτελούν ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων της μεθόδου Schroth για 3 ώρες καθημερινά. Στο κέντρο υπάρχουν εσωτερικές πισίνες και εξωτερικοί χώροι άθλησης, οπότε οι ασθενείς πραγματοποιούν και άλλες δραστηριότητες παράλληλα. Κατά τη διαμονή στους ασθενείς παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και συνεδρίες μασάζ. Αξιοσημείωτο είναι πως στην κλινική υπάρχουν διορισμένοι καθηγητές και τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα 10 ώρες την εβδομάδα, ώστε να μην μένουν πίσω από το σχολικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της δικαιολογημένης απουσίας τους, ενώ γίνονται και μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Σήμερα υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Σροθ στην αντιμετώπιση της σκολίωσης.

Υπάρχει επίσης καθολική αναγνώριση από το σύνολο των διεθνών επιστημονικών κοινοτήτων, όπως η Εταιρεία Έρευνας της Σκολίωσης, η Παιδιατρική Ορθοπαιδική Εταιρεία της Βόρειας Αμερικής, η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι οποίες σε δηλώσεις που έχουν ανακοινώσει αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου Σροθ. Η εκπαίδευση της μεθόδου γίνεται στο Μπαντ Σομπερνχάιμ, στη Γερμανία και τη Βαρκελώνη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Weiss HR, The method of Katharina Schroth – history, principles and current development. Scoliosis 2011, 6:17
  • History of the Schroth-based method and its acceptance in the USA.
  • Lehnert-Schroth C : Three-Dimensional Treatment for Scoliosis. The Martindale Press; 2007.