Μέγαρα Συρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Μέγαρα ήταν αρχαία ελληνιστική πόλη στη Συρία, άγνωστης σήμερα θέσης.

Το όνομά της πιθανώς υποδεικνύει συμμετοχή Μεγαρέων αποικιστών κατά την ίδρυση της πόλης, υπάρχει όμως και η πιθανότητα να πρόκειται για εξελληνισμό του αραμαϊκού τοπωνυμίου Μααρά (Ma'ara), το οποίο συνηθίζεται στη βόρεια Συρία.[1].

Κατά τον Στράβωνα, τα Μέγαρα, μαζί με αρκετές άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Κασιανή, η Λάρισα και η Απολλωνία, ανήκαν στην Απάμεια του Αξιού (δηλ. του Ορόντη) και της απέδιδαν φόρους. Ο ίδιος αναφέρει πως η πόλη τροφοδοτούσε τον στρατηγό Διόδοτο Τρύφωνα, κατά τη διάρκεια της στάσης του εναντίον των Σελευκιδών, η οποία ξεκίνησε το 150 π.Χ.[1]

Σε συριακό τάφο στην πόλη Concordia της βορείου Ιταλίας, ο ερευνητής M. R. Dussaud διάβασε το επίγραμμα: Αυρήλιος Σάμμος και Φιρμίνος νεοφώτιστος Σύροι κώμης Μαγαραταρίχων ώρων Απαμέων ενθάδε κατάκιται. Δηλαδή το επίγραμμα αναφέρει την ύπαρξη χωριού Μαγαρατάριχα, κοντά στην Απάμεια το οποίο ίσως συνδέεται με τα Μέγαρα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Getzel M. Cohen, The Hellenistic Settlements in Syria, the Red Sea and Africa, California University Press, 2006, ISBN 0-520-24148-7, λήμμα: Megara, σσ. 119-20.